Tips για γευστικό και υγιεινό μπάρμπεκιου

Must Read

Σίγουρα είναι η αγαπημένη καλοκαιρινή τεχνική μαγειρέματος! Ωστόσο, πολλοί υποφέρουμε από τις ανησυχητικές έρευνες τελευταία σχετικά με τις καρκινογόνες ουσίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύσετε στην οικογένειά σας το μπάρμπεκιου για πάντα.

  • Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Εδώ θα βρείτε συμβουλές για το πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο και να ψήσετε στη σχάρα τα φαγητά σας, να τα απολαύσετε να είναι γευστικά και ασφαλή!

1 Μαρινάρισμα. Το μαρινάρισμα του κρέατος βοηθά στη μείωση των καρκινογόνων ουσιών. Ερευνητές χρησιμοποίησαν σκέτες και μαριναρισμένες μπριζόλες σε τρία διαφορετικά μείγματα, λάδι, ξίδι και βότανα – μπαχαρικά. Μετά το ψήσιμο στη σχάρα οι καρκινογόνες ουσίες στις μαριναρισμένες μπριζόλες μειώθηκαν κατά 57%-88%.

2 Καθαρισμός της σχάρας. Κρατήστε τη σχάρα καθαρή τρίβοντάς τη με μια βούρτσα πριν και μετά το ψήσιμο. Το τρίψιμο απομακρύνει τις καρκινογόνες ουσίες που έχουν απομείνει στη σχάρα.

3 Σωστό γύρισμα. Θέλετε να αποφύγετε το κάψιμο, αλλά δεν θέλετε να χωριστεί το κρέας. Δώστε μια απαλή κίνηση και αν είναι έτοιμο, γυρίστε το χαλαρά, χωρίς να το τραβάτε και πέσουν όλα κάτω.

4 Οχι πολλά λίπη. Οταν μαγειρεύετε ένα λιπαρό κομμάτι κρέας, το λίπος που στάζει επάνω στις φλόγες δημιουργεί καπνό, ο οποίος μπορεί να περιέχει τις περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Προτιμήστε πουλερικά και ψάρια ή αλλιώς αφαιρέστε το λίπος πριν από το ψήσιμο.

5 Προσοχή στα καμένα. Ενα σημάδι του γκριλ στα ψητά είναι αναπόφευκτο, αλλά, αν κάψετε όλο το κρέας, τότε θα περιέχονται περισσότερα καρκινογόνα συστατικά. Αφαιρέστε όλα τα καμένα κομμάτια πριν από το γεύμα.

6 Χρόνος μαγειρέματος. Οσο πιο γρήγορα ψήνονται τα φαγητά τόσο λιγότερο πιθανό είναι ότι θα αναπτύξουν επικίνδυνες απανθρακώσεις. Μη μαγειρεύετε πάνω από τους 165 βαθμούς τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα), 160 βαθμούς τα κόκκινα κρέατα ή χοιρινό και 145 βαθμούς τις μπριζόλες κόκκινου κρέατος ή παϊδάκια.

7 Το μέγεθος μετράει. Το μέγεθος μετράει όταν πρόκειται για το ψήσιμο κρέατος στη σχάρα. Μικρές μπουκιές ή κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες είναι μια καλή ιδέα για να επιταχύνετε τον χρόνο μαγειρέματος.

8 Οχι μόνο κρέας. Δοκιμάστε το ψήσιμο στη σχάρα μερικών απροσδόκητων φαγητών, όπως τα ροδάκινα, τα σπαράγγια ή ακόμα και το ψωμί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This