Tα υπέρ και τα κατά του παγωτού

Must Read

Είναι το πιο δημοφιλές επιδόρπιο του καλοκαιριού και το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Εχει οπαδούς φανατικούς και παθιασμένους. Ποια ειναι όμως η θρεπτική αξία του παγωτού και ποια τα υπέρ και τα κατά του;

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

«Θετικά»

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία, αντιθέτως είναι τρόφιμο που περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

■ Είναι καλή πηγή λήψης του γάλακτος και παρέχει στον οργανισμό σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, Α, Β6, D και νιασίνη.

■ Περιέχει επίσης κακάο, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Το κακάο και οι ξηροί καρποί περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.

■ Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών στο παγωτό προέρχεται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

■ Τα λιπαρά του προέρχονται από το λίπος του γάλακτος και αυξάνουν την ενεργειακή αξία του.
Πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το παγωτό έχει έντονη αγχολυτική δράση, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γάλα, που περιέχει χαλαρωτικές ιδιότητες.

■ Τα τελευταία χρόνια τα παγωτά τύπου διαίτης που περιέχουν 0% λιπαρά ή/και υποκατάστατα ζάχαρης αυξήθηκαν κατά πολύ. Για παράδειγμα, 100 γρ. παγωτό με 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά αποδίδουν 88 Kcal. Αυτά τα παγωτά μπορούν να τα καταναλώνουν άφοβα και οι διαβητικοί.

Τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου αίματος μετά την κατανάλωση ενός παγωτού επιτυγχάνονται 1-11/2 ώρα αργότερα. Ωστόσο, το παγωτό μπορεί να αποτελεί καλή εναλλακτική λύση ενός μικρογεύματος που προηγείται κάποιας άσκησης η οποία απαιτεί έξτρα γλυκόζη για την αντιμετώπιση των αναγκών της, ιδίως όταν πρόκειται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αρνητικά

■ Περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη (κυρίως το παρφέ).

■ Παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

■ Συχνά χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα ενισχυτικά χρώματος και αρώματος για τη βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παγωτού (σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών).

■ Είναι ένα ευπαθές προϊόν και γι’ αυτό επιβάλλεται συνεχής και έγκυρος ποιοτικός έλεγχος. Τα παγωτά πρέπει να διατηρούνται και να ψύχονται στο ψυγείο για να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά και να εμποδίζεται κάθε φορά η ανάπτυξη βακτηριδίων ή παθογόνων μικροοργανισμών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This