Κορωνοϊός: Δυόμιση χρόνια μύθοι, εικασίες και πολλά ψέματα

Πώς παραπλανήθηκαν οι πολίτες στη χώρα μας (αλλά και παγκοσμίως) από μεγάλα λόγια πολιτικών και τηλε-ειδικών δίχως καμία επιστημονική βάση

Συντάκτης: Newsroom

Καμία άλλη ασθένεια τα τελευταία 100 χρόνια δεν αφορούσε μαζικά και ταυτόχρονα όλη την ανθρωπότητα ενώ παρέμενε τόσο άγνωστη και γεμάτη αβεβαιότητες όσο, δυόμιση χρονιά μετά, η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε με αδιαμφισβήτητα δεδομένα ούτε καν πώς άρχισε. Επειτα από έρευνες, εκθέσεις και αποστολές υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το μυστήριο της προέλευσης, φυσικής ή μη, του ιού παραμένει. Οι Ελληνες πολιτικοί και ειδικοί, ακροβατώντας μεταξύ fake news, προπαγάνδας και ψευδοεπιστήμης, δημιούργησαν μια πρωτοφανή σύγχυση, που αποτυπώνεται στις μαύρες λίστες του ΕΟΔΥ.

Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτής της πανδημίας είναι ότι όλη η «διαδρομή» της ασθένειας, από την εμφάνισή της μέχρι την επιστημονική αντιμετώπιση, έγινε σε κοινή θέα. Συνήθως όποτε μαθαίνουμε για μια ιατρική έρευνα ή ανακάλυψη πρόκειται για μια μακρά επιστημονική διαδικασία σε εργαστήρια, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Με τον κορωνοϊό, όμως, όλοι -πολίτες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί- βιώσαμε την πανδημία από την αρχή. Παρά ταύτα, ακόμα και σήμερα η άγνοια επικρατεί της γνώσης. Το τοπίο παραμένει θολό, αντί να ξεκαθαρίζει.

Πάμπολλοι άνθρωποι ασθενούν με Covid-19 παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ακόμα και με ενισχυτικές δόσεις. Ο διαρκώς μεταλλασσόμενος κορωνοϊός βρίσκει τρόπους για να ξεγλιστράει από την ανοσία, σε αντίθεση με τα υποσχόμενα των φαρμακοβιομηχανιών.

Νόσησε ακόμη κι ο Μπουρλά!

Νόσησε ο τετραπλά εμβολιασμένος Μπουρλά και έπεσε κατά 0,7% η μετοχή της Pfizer στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!

Χθες ανακοινώθηκε ότι ακόμα και ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο επικεφαλής της Pfizer και μεγαλύτερος «παίκτης» στην εποχή της πανδημίας, είναι θετικός στον κορωνοϊό, αν κι έχει ήδη λάβει… τέσσερις δόσεις εμβολίου της Pfizer. Μάλιστα, ο 60χρονος Μπουρλά ανακοίνωσε ότι, παρά τον τετραπλό εμβολιασμό, έχει ήδη αρχίσει αγωγή και με το Paxlovid, το αντιιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού που επίσης βγάζει η εταιρία του.

Ακόμα κι έτσι έχει συμπτώματα. Εστω και ήπια, προς το παρόν, και παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στην ευάλωτη ηλικιακή κατηγορία των 65+. Τι να υποθέσει ο μέσος πολίτης, όταν ακόμα και ο Μπουρλά, με την υποτίθεται απόλυτη γνώση και την πιο προηγμένη φαρμακευτική προστασία, νοσεί; Η σύγχυση στο ευρύ κοινό δεν αφήνει αδιάφορο και το Χρηματιστήριο, αφού και μόνο η ανασφάλεια που προκαλεί η νόσηση του γκουρού των εμβολίων Μπουρλά ταρακούνησε την απογειωμένη μετοχή της Pfizer στη Νέα Υόρκη, με πτώση 0,7%.

Τους τελευταίους μήνες αρκετά δημόσια πρόσωπα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι είναι πολλαπλά εμβολιασμένα. Συμπεριλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του αρχιάτρου της Αμερικής δρ Αντονι Φάουτσι. Η χθεσινή πρώτη επίσημη έγκριση για εμβόλιο που στοχεύει ειδικά την παραλλαγή Ομικρον δεν προκαλεί κάποια περαιτέρω αισιοδοξία. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο της Moderna τόσο για τη συγκεκριμένη παραλλαγή Ομικρον όσο και για την αρχική μορφή του ιού.

Νέοι έξτρα εμβολιασμοί (και) λόγω στοκ

Νέοι εμβολιασμοί με ενισχυτικές δόσεις αναμένονται από Σεπτέμβριο…

Η Ε.Ε., όμως, για φέτος το φθινόπωρο προκρίνει τη χρήση εμβολίων για την παλαιότερη παραλλαγή του ιού, αφού υπάρχουν στοκ ποσότητες και, μάλιστα, χρυσοπληρωμένες. Αν και όλα τα μέτρα έχουν ξεχαρβαλωθεί στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα φυσικά, για χάρη των τουριστών, δεν αποκλείεται να ασκηθεί πίεση από τον Σεπτέμβριο, επικεντρώνοντας ξανά σε νέες έξτρα δόσεις εμβολιασμών, που, πάντως, δεν αποτελούν πανάκεια.

Στην πραγματικότητα, δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας δεν γνωρίζουμε τίποτα πλήρως διασταυρωμένο. Από πού προήλθε η πανδημία, ποια ακριβώς είναι η προστατευτική δράση των εμβολίων και των θεραπευτικών αγωγών, αν και πώς επιτυγχάνεται η ανοσία και, βέβαια, ποια μέτρα μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικά και ποια άχρηστα.

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν έγινε lockdown σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέχρι και σήμερα, η ανθρωπότητα κινείται μεταξύ μύθων, εικασιών και ψεμάτων. Με κόστος βαρύτατο. Στη χώρα μας οι νεκροί πλησιάζουν τους 32.000, με την πανδημία να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη αιτία μαζικών θανάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διεθνώς, οι ανθρώπινες απώλειες φτάνουν πια τα 6.500.000, όσο και ο πληθυσμός της Σερβίας!

Και, δυστυχώς, η πορεία παραμένει προς το άγνωστο. Ειδικά στη χώρα μας, που εξακολουθεί να έχει από τις χειρότερες επιδόσεις, μετρώντας δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα.

Η γκάφα του Τσιόδρα

Τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας στην Ελλάδα, στις 2 Απριλίου 2020, ο αρχίατρος της πανδημίας στην Ελλάδα Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μια αλλόκοτη και αβάσιμη διαπίστωση-προτροπή.

Στο βάθρο του «αλάνθαστου» τότε δήλωνε με περίσσεια αυτοπεποίθηση: «Υπάρχουν φωνές που προτρέπουν στη γενική χρήση μάσκας και στην Ευρώπη. Η στρατηγική αυτή είναι λάθος. Είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί στο 100% να τεκμηριωθεί. Αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση μάσκας. Η χρήση μάσκας ενέχει και κινδύνους, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά».

Απ’ όλες τις μελέτες κι έρευνες που ακολούθησαν αποδείχθηκε ότι η σωστή χρήση της μάσκας αποτέλεσε κι αποτελεί τον πιο ανώδυνο, εύκολο, φτηνό και ασφαλή τρόπο για την προστασία από τον κορωνοϊό, αλλά και για την αποτροπή της μετάδοσής του. Η άποψη του κ. Τσιόδρα στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας αποδείχθηκε πλήρως λανθασμένη. Πόσοι δεν φόρεσαν μάσκα και κόλλησαν επειδή τον άκουσαν στην πρώτη φάση της πανδημίας;

Η ανοίκεια επίθεση του Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους

Μητσοτάκης και Σία εξαπέλυσαν ένα ασύλληπτο… κυνήγι μαγισσών, βασισμένοι στο παραμύθι περί «πανδημίας ανεμβολίαστων»

Ενα από τα πιο πολυδιαφημισμένα ψέματα προήλθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως κι από μέλη της επιτροπής ειδικών. Επανειλημμένα, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ο Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Γκάγκα και τα περισσότερα μέλη της επιτροπής ειδικών έκαναν λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων».

Η θεωρία αυτή αποδείχθηκε ψευδής. Στοχοποιούσε τους περίπου 2.500.000 πολίτες που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν, προκειμένου να καλυφθούν τα λάθη από την ανεπαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ και από την αναποτελεσματικότητα κάποιων εκ των κυβερνητικών μέτρων. Η άποψη αυτή αποδείχθηκε κι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Στην πορεία της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι κολλάνε τον ιό, μεταδίδουν, νοσούν, νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αλλά και, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους. Τους τελευταίους μήνες, οι διασωληνωμένοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι σταθερά περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους. Φυσιολογικό μεν, αφού ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα είναι 7.600.000, όμως σε καμία περίπτωση δεν έμειναν «αλώβητοι» από τον ιό, όπως επιχειρούσαν να πείσουν, σε βαθμό παραπλάνησης, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, κυβερνώντες και επιτροπή ειδικών.

Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια ήταν και είναι ένα σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά όχι το μοναδικό «φάρμακο» που θα τελείωνε την πανδημία, όπως παρουσιάστηκε αρχικά για ψυχολογικούς, πολιτικούς κι εμπορικούς λόγους.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γνωστοί λοιμωξιολόγοι, που είναι και μέλη της επιτροπής ειδικών, έκαναν δηλώσεις που ξένιζαν και δημιουργούσαν λανθασμένη εντύπωση στον κόσμο. Οσα έλεγαν αποδείχθηκαν απλά εικασίες και όχι επιστημονικά τεκμηριωμένες εκτιμήσεις.

Ενδεικτικά, πριν από έναν χρόνο, στις 9 Ιουλίου 2021, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας δήλωνε σε διαδικτυακή ημερίδα: «Το φθινόπωρο (σ.σ.: του 2021) θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν. Το επόμενο καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία».

Φυσικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η πανδημία ακόμα και τώρα, Αύγουστο του 2022, «θερίζει» 40-50 συνανθρώπους μας την ημέρα στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα μετριούνται σε χιλιάδες, ενίοτε και σε δεκάδες χιλιάδες. Ανάλογες εκτιμήσεις περί «τέλους της πανδημίας» έχουν κάνει κι άλλοι τηλε-γιατροί όλο αυτό το διάστημα.

Το «πέτσινο» τοίχος της ανοσίας και το ευρωπαϊκό αυτογκόλ με τα εμβόλια

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στη χώρα μας τα εμβόλια έγινε συστηματική προσπάθεια πειθούς, υποβοηθούμενη κι από τα ΜΜΕ, για το περιβόητο τείχος ανοσίας ή την ανοσία της αγέλης. Αυτή η θεωρία έλεγε ότι, αν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό πληθυσμού, άνω του 65%, θα έκλεινε οριστικά την πόρτα στον κορωνοϊό.

Αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε μόνο από πολιτικά πρόσωπα, αλλά κι από δεκάδες επιστημονικές μελέτες σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Το τείχος ανοσίας, όμως, αποδείχθηκε… πέτσινο.

Τον Ιούνιο του 2021, κι ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει οι μαζικοί εμβολιασμοί, ο τότε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκτιμούσε ότι «μέσα στο καλοκαίρι η χώρα θα καταφέρει να χτίσει ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας». Τρεις μήνες νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έλεγε: «Θα φτάσουμε τους 2.000.000 εμβολιασμούς μηνιαίως. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας, που θα μας δώσει τη δυνατότητα η οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα και να λειτουργήσει και ο τουρισμός».

Τον Ιούνιο του 2021, οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εκτιμούσαν ότι, με το 75% της ανοσίας έναντι του κορωνοϊού που έχει καταφέρει η χώρα μας, συνυπολογίζοντας και τους εμβολιασμένους με μία δόση εμβολίου, όλα βαίνουν ομαλώς. «Σε έναν μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει τον στόχο του τείχους ανοσίας», δήλωνε τότε ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος.

Από τις χειρότερες επιδόσεις σε θανάτους στον δυτικό κόσμο

Στη χώρα µας οι νεκροί πλησιάζουν τους 32.000, ενώ διεθνώς οι ανθρώπινες απώλειες φτάνουν πια τα 6.500.000!

Αυτό που συνέβη είναι ότι κανένα «τείχος ανοσίας» δεν ήταν τόσο… ψηλό για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, που έφεραν τον χειμώνα του 2021 τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο άνω του 65%, η Ελλάδα είχε από τις χειρότερες επιδόσεις σε θανάτους στον δυτικό κόσμο.

Εξίσου «γκρεμίστηκαν» και οι γενικοί μύθοι περί ανοσίας ή ότι οι εμβολιασμένοι είναι πλήρως θωρακισμένοι. Στην τελευταία ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ διαπίστωσε ότι το 20% των κρουσμάτων αφορούν επαναλοιμώξεις. Εμβολιασμένοι ή μη, νοσήσαντες ή μη κολλούν ξανά και ξανά τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο, παρά τα θετικά του, δεν μπορεί να χτίσει τείχος ανοσίας.

Κάθε φορά που οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές θέλουν να προσδώσουν κύρος για να δικαιολογήσουν μια απόφασή τους επικαλούνται το ECDC. Ούτε αυτό, όμως, κατέχει την απόλυτη αλήθεια, όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα.

Στις 6 Μαΐου 2021, το Κέντρο Ελέγχου Νόσων στην Ε.Ε. (ECDC) έπαιρνε στον λαιμό του πολύ κόσμο, δίχως ίχνος υπερβολής. «Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, εάν μολυνθούν, ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον SARSCoV-2 στις μη εμβολιασμένες επαφές τους». Συμπλήρωνε, μάλιστα, ότι «ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου για ένα μη εμβολιασμένο άτομο που έχει έρθει σε επαφή με ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο το οποίο έχει εκτεθεί σε λοίμωξη είναι πολύ χαμηλός».

Σε μια εποχή που τα κράτη, όπως και το ελληνικό, πάσχιζαν για μαζικούς εμβολιασμούς, η διαπίστωση του ECDC μεταδόθηκε σαν φωτιά σε ξερόχορτα. Υιοθετήθηκε σαν αδιαμφισβήτητη αλήθεια κι από τους Ελληνες ειδικούς.

Την 1η Φεβρουαρίου 2022, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, έφτασε να δηλώσει ότι «η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50%, και είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει – δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος και να σταματήσει τη μετάδοση». Το ECDC συνετρίβη από την πραγματικότητα, έχοντας μεταδώσει μια ψευδαίσθηση στους εμβολιασμένους που είχε σκληρό κόστος σε κρούσματα και νοσηλείες.

Ερωτηματικά (ακόμα) για την προέλευση, σύγχυση για τη long Covid

Υπαίθρια αγορά της Κίνας ή εργαστηριακή διαρροή; Οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί, και οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα ζωονόσων βάζουν και τα δύο σενάρια στο «πιθανό καλάθι». Μπορεί, δηλαδή, το σημείο διάχυσης να ήταν ένα εργαστήριο που συλλέγει δείγματα νυχτερίδων και ιών για ερευνητικούς σκοπούς, μπορεί άλλη ανθρώπινη αλληλεπίδραση με νυχτερίδες.

Τα εμβόλια παρέχουν σωτήρια προστασία έναντι του θανάτου ή της βαριάς ασθένειας, όμως τα αντισώματα που προσφέρουν με τον καιρό εξασθενούν. Πάντως, ακόμη και τώρα με το καινούργιο εμβόλιο για την Ομικρον οι επιστήμονες συνεχίζουν να λένε ότι δεν υπάρχει επαρκής γνώση για τον απαιτούμενο αριθμό αντισωμάτων ώστε να εξουδετερώνεται ο ιός.

Αλυτα μυστήρια παραμένουν και σχετικά με τη μετάδοση. Δεν έχουμε επίσημες απαντήσεις για το ρίσκο των ασυμπτωματικών και των προσυμπτωματικών ασθενών, ενώ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο μεταδοτικοί είναι, τι ρόλο παίζουν στην εξάπλωση και πόσο κινδυνεύουν να αναπτύξουν, αθόρυβα, οι ίδιοι προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί τουλάχιστον 48 ώρες προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ερευνες διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι πιο μεταδοτικοί δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά αφότου εμφανίσουν συμπτώματα. Επίσης, τα μολυσμένα άτομα είναι πιο πιθανό να είναι ασυμπτωματικά εάν προσβλήθηκαν από κάποιον που ήταν ασυμπτωματικός. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες και σε όσους είναι ασυμπτωματικοί.

Σύγχυση υπάρχει και σχετικά με τη long Covid. Τα μακροχρόνια συμπτώματα αφορούν, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, έναν στους οκτώ νοσήσαντες, με μια αχανή γκάμα σοβαρών προβλημάτων υγείας που διαρκώς διευρύνεται. Στη χώρα μας έχουν νοσήσει επίσημα 4.500.000 άνθρωποι. Ανεπίσημα ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα μεγαλύτερος.

Μπορεί το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες και χρόνο το σύνδρομο long Covid για πάνω από 500.000 ανθρώπους, αν ισχύουν οι στατιστικές;
Αμφισβήτηση υπάρχει και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που όλο και πιο απρόθυμα εφαρμόζουν οι πολίτες.

Μάλιστα, αυτά τα κυβερνητικά και επιστημονικά μέτρα είναι συχνά αντικρουόμενα. Από τα κλειστά σχολεία και μαγαζιά τον χειμώνα, ξαφνικά η κυβέρνηση σαλπίζει την πλήρη ασυδοσία τα καλοκαίρια, κι επιστρέφει με μέτρα και ηθικοπλαστικά λογύδρια κάθε φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι από ΠΟΥ: Ο COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» – Να παραμείνουμε σε εγρήγορση

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας πως η ανθρωπότητα δεν έχει ξεμπερδέψει από τον κορονοϊό και παραμένει απειλή....

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής

O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την Τρίτη την ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας από γνωστό συμπλήρωμα διατροφής. Η απόφαση αφορά στην παρτίδα 23Α662 με ημερομηνία λήξης...

Νέα εμβόλια με μικροεπιθέματα και όχι ενέσιμα – Απλούστερη η μεταφορά και χορήγησή τους

Με μικροεπιθέματα και όχι ενέσιμα θα είναι σύντομα τα εμβόλια, γεγονός που ανακουφίζει πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, οι οποίοι δειλιάζουν μπροστά στην θέα...

Προσοχή: Αυτά είναι τα αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά και είναι τίγκα στα μικρόβια

Δεν φαντάζεστε πόσα από τα αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά, θεωρώντας ότι είναι καθαρά, στην πραγματικότητα είναι μέσα στην «μπίχλα» και στα μικρόβια... Κοινό χαρακτηριστικό...

Συναγερμός για θανατηφόρο κορονοϊό σε γάτες – Κύπρος και Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου

Μια νέα μορφή κορονοϊού, του νέου ιού FCoV-23, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες στην Ευρώπη. Ο θανατηφόρος και υψηλής μετάδοσης Covid προσβάλλει τις γάτες...

Σ. Λουκίδης για ΧΑΠ: «Η ασθένεια τα πρώτα χρόνια αναπτύσσεται σιωπηρά» – Η καμπάνια...

Ενημερωτική εκστρατεία με το μήνυμα «Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον Πνευμονολόγο σου και ενημερώσου!», πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική...

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας

Οι φράουλες δεν είναι μόνο ένα δροσιστικό και γευστικό φρούτο, αλλά κάνουν καλό και στον εγκέφαλο, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, μειώνουν τον κίνδυνο...

ΕΟΔΥ: Τουλάχιστον 41 παιδιά έχουν νοσήσει από τον ιό κοξάκι στην Λάρισα – Τα...

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγεινομικές Αρχές της Θεσσαλίας για τον ιό κοξάκι. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από 23 Οκτωβρίου έως και 13 Νοεμβρίου τουλάχιστον...

SOS! Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο για την καρδιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανακαλείται η παρτίδα 23E11A2 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (Διάλυμα για έγχυση), λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν...

Eλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την κατάθλιψη

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) να προβλέψει ποιοι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν στο μέλλον προβλήματα ψυχικής υγείας και ποια φάρμακα θα είναι πιο κατάλληλα...

Μάστιγα στην Ελλάδα ο σακχαρώδης διαβήτης – Νοσεί το 12% του πληθυσμού

Αρκούντως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΗΔΙΚΑ για τον σακχαρώδη διαβήτη στην χώρα μας, καθώς 1.193.003 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με την νόσο. Επιπλέον, παρατηρείται...

Σοβαρή καταγγελία: «Φακελάκι» αναγκάζονται να δίνουν οι καρκινοπαθείς και σε ιδιώτες γιατρούς!

Βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τους γιατρούς που υπηρετούν στο ιδιωτικό σύστημα υγείας αναγκάζονται να βάζουν οι ογκολογικοί ασθενείς, σύμφωνα με...

Συναγερμός στην Λάρισα – Έξαρση του ιού κοξάκι σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Ιδιαίτερα ανησυχητικά χαρακτηρίζονται τα αυξανόμενα κρούσματα του ιού κοξάκι στην Λάρισα με τις υγειονομικές Αρχές να έχουν σημάνει συναγερμό. Οι συνθήκες υγιεινής σε συνδυασμό με...

Με αιματολογικό καρκίνο συνδέονται οι αξονικές σε νέους – Μελέτη-σοκ το επιβεβαιώνει

Μια έρευνα επιστημόνων από εννιά ευρωπαϊκές χώρες σε σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα, επιβεβαίωσε την ισχυρή και σαφή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης νέων ατόμων σε...

Ιατρικό επίτευγμα: Η πρώτη ολική μεταμόσχευση οφθαλμού είναι γεγονός!

Μεγάλη επιτυχία χαρακτηρίζεται η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία μεταμοσχεύθηκε για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά ολόκληρος οφθαλμικός βολβός σε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τουρισμός για όλους»: Περισσότεροι δικαιούχοι

Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, δήλωσε η Κεφαλογιάννη. Τι είπε για βραχυχρόνιες μισθώσεις και επιδοτήσεις ξενοδοχείων

Νίκος καλεί Έφη. Άγνοια κινδύνου;

Θυμηδία έχει προκαλέσει σε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ο άγαρμπος τρόπος με τον οποίο ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί ανοίγματα προς την ομάδα Αχτσιόγλου,...

Market Pass: Αυτές είναι οι ημερομηνίες των νέων πληρωμών

Πώς διαμορφώνεται το ποσό της επιδότησης

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Άγριο θρίλερ: Γιατί η Δέσποινα Παπαδοπούλου θα θαφτεί αύριο, μακριά από τον δικτάτορα σύζυγό της!

Ενα θρίλερ εκτυλίσσεται από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Δέσποινας Παπαδοπούλου, χήρας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, με την άλλοτε «σιδηρά...

Ξανθός έρωτας για τον σκληρό Ριζάι

Διαβάστε στην «Espresso»: Ο διαβόητος δραπέτης παντρεύτηκε - Αποκλειστικό 1 - Η γνωριμία με την Άντζελα σε έξοδό του από τις φυλακές, η «φωλιά»...

Μακαρόνια με σκουλήκια έδωσαν σε μαθητή 6 ετών – Καταγγελία μητέρας για το σχολικό γεύμα σε δημοτικό

Σοκ προκαλεί η καταγγελία μιας μητέρας στη Γλυκή Θεσπρωτίας, η οποία βρήκε στο σχολικό γεύμα του παιδιού της σκουλήκια!Σύμφωνα με το paramythia-online.gr, η μητέρα...

Αυτός είναι ο 39χρονος που τον σκότωσε ταύρος στη Μύκονο – Είχαν κάνει μήνυση για κακοποίηση ζώων στον ιδιοκτήτη

«Παγωμένη» είναι η Μύκονος από το ανατριχιαστικό περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα όταν 39χρονος δέχθηκε επίθεση από βοοειδές (αγελάδα ή ταύρο) το οποίο τον...

Περίεργη δήλωση Γεραπετρίτη για το «άκυρο» του Σούνακ στον Μητσοτάκη – Τι κρύβουν;

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον...

Κέντρο ομορφιάς για αδυνάτισμα στα πορτοφόλια δεκάδων θυμάτων – Οι τηλεστάρ δεν είχαν ιδέα

Πίσω από τη βιτρίνα με τις Σκορδά, Καινούργιου και Χατζηβασιλείου που διαφήμιζαν τα προϊόντα είχε στηθεί εν αγνοία τους η επιχείρηση «τρώμε τα λεφτά του ανυποψίαστου κοσμάκη»

Πιάστηκε στα «πράσα» ιερέας για ασέλγεια σε παιδί κάτω των 12 ετών!

Τα «στόματα» άνοιξαν στο νησί του Αργοσαρωνικού

Αχάριστες ΗΠΑ! Συμπεριφέρονται στον Κυριάκο λες και είναι ο Ζελένσκι!

Ένα εξαιρετικά σκοτεινό παρασκήνιο διαδραματίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ουάσινγκτον, το οποίο όμως έχει γίνει αντιληπτό από το Μέγαρο Μαξίμου.Ο Κυριάκος ήταν...

Παρίας ο Μητσοτάκης! Ο Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την συνάντηση μαζί του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στα πάτρια εδάφη

Ο Σούνακ «άδειασε» τον Μητσοτάκη δύο φορές – Στέλνει σαφές μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε «στο παρά πέντε» την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Εκφράζω την ενόχλησή μου» δήλωσε ο Κυριάκος που άφησε να εννοηθεί πως αιτία ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν η εκπαιδευτική ρομποτική συνάντησε τους «μικρούς επιστήμονες» στη ΒΑ Χαλκιδική

Η εκπαίδευση έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της εισόδου νέων τεχνολογιών στις αίθουσες διδασκαλίας σε όλο τον κόσμο, καθώς και την αυξανόμενη χρήση των εκπαιδευτικών ρομπότ.Η...

Επίθεση συμβολαιογράφων στo υπουργείo Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Αποχή αποφάσισαν έως 11 Δεκεμβρίου

Αντιδρώντας σε όσα σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και για αθέτηση υποσχέσεων οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν την Τρίτη να απόσχουν από τα καθήκοντά τους έως 11 Δεκεμβρίου. Μετά τις...

O Snik ανέβασε ένα βίντεο στο Tik Tok για τον … «Καψελάκη»

Ο Snik και ο Στέφανος Κασσελάκης είχαν μια τυχαία συνάντηση στην Κηφισιά την οποία κατέγραψε η κάμερα του ΑΝΤ1 και είχαν ένα σύντομο διάλογο, ο οποίος έγινε αμέσως viral.Ο...

Η Δέσποινα Βανδή θαύμασε τον Βασίλη Μπισμπίκη επί το έργω: Βρέθηκε στην Κρήτη για τα γυρίσματα του Σασμού

Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης είναι full  in love και δεν το κρύβουν. Οι δυο τους φαίνεται πως περνάνε πολύ χρόνο μαζί!Πρόσφατα μάλιστα ο Βασίλης Μπισμπίκης εθεάθη...

«Αν δεν υπήρχε ο Σούνακ η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να τον εφεύρει» – Ξεσάλωσαν οι χρήστες του Twitter

Θέμα συζήτησης και στο διαδικτυακό κόσμο έγινε η ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο.Ο τρόπος με τον οποίο ο Βρετανός Πρωθυπουργός αντιμετώπισε τον...

Ζήνα Κουτσελίνη: «Η Μαίρη Συνατσάκη έβρισε το παιδί μου» – Η απάντηση της επιχειρηματία

Η Μαίρη Συνατσάκη απέχει από τα τηλεοπτικά δρώμενα και μάλιστα συνειδητά καθώς θεωρεί πως η τηλεόραση είναι ένα μέσον που την πνίγει αφού δεν μπορεί να είναι ο εαυτός...