Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

SOS από το υπουργείο Υγείας για τα αντιγριπικά εμβόλια

«Το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της».

Με αυτό το μήνυμα-έκκληση υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας τη σημασία του εμβολιασμού, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εποχική γρίπη, η οποία αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Το υπουργείο δίνει τις σχετικές οδηγίες για τη γρίπη και τονίζει ότι πρόκειται για μια μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί ακόμα και στον θάνατο. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι συνήθως η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει φέτος για τον γενικό πληθυσμό 2.600.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, δηλαδή 20% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε ενηλίκους και παιδιά που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και είναι οι εξής:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι), δάσκαλοι, καθηγητές, στρατιωτικοί.
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Παιδιά (έξι μηνών και άνω) και ενήλικοι με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, καρδιακή νόσος κ.ά.
  • Έγκυοι, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα με τέλος Νοεμβρίου). Ωστόσο, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ