ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για ταυτόχρονη επέλαση κορωνοϊού και γρίπης στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα

Έφτασαν στην Ελλάδα τα διπλά self tests, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν εάν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό ή γρίπη ή και από τις δύο νόσους ταυτόχρονα

Must Read

Λες και δεν είναι αρκετό το γεγονός ότι ο προσεχής χειμώνας θα είναι από τους πλέον ζόρικους στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης, έρχεται από πάνω και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να μάς προειδοποιήσει για τη μεγάλη πιθανότητα ταυτόχρονης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης!

«Δεν είναι η ώρα για να χαλαρώνουμε», δήλωσε στο πλαίσιο σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά του εφησυχασμού. Όπως ανέφερε, αρχές φθινοπώρου η ευρωπαϊκή περιφέρεια, που περιλαμβάνει 53 χώρες, εκ των οποίων ορισμένες στη κεντρική Ασία, αποτέλεσε εκ νέου το επίκεντρο της πανδημίας Covid-19, καταγράφοντας το 60% των νέων κρουσμάτων που σημειώνονταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια ώρα καταγράφηκε αύξηση και των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στις τάξεις των επιστημόνων επικρατεί προβληματισμός για τη συνύπαρξη του νέου κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης στα μέρη μας, καθώς εκτιμούν ότι τα κρούσματα Covid-19 θα αυξηθούν εκ νέου, καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, χωρίς μέτρα προστασίας πλέον.

Πάντως, με βάση τη μέχρι στιγμής τάση, παρότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και/ή η νοσηλεία σε απλές κλίνες (όχι ΜΕΘ δηλαδή), οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» παραμένουν σε μη ανησυχητικά επίπεδα. «Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί», αναφέρει σχετικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν στη χώρα μας 55.242 κρούσματα νέου κορωνοϊού, με τις επαναλοιμώξεις να αφορούν το 21% των λοιμώξεων, έχασαν τη ζωή τους 107 ασθενείς, ενώ 74 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Από το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες καλούνται από τους ειδικούς να εμβολιαστούν και για τους δύο ιούς. Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, προειδοποίησε ότι με την πάροδο του χρόνου φθίνει ο βαθμός προστασίας έναντι της λοίμωξης και συνεπώς όσοι έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί με παλαιότερα σκευάσματα ενδέχεται να μην είναι προστατευμένοι.

Σε συναγερμό για ένα ακόμη νέο στέλεχος της Όμικρον

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον πέντε είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν «υποδεχτεί» ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECDC) να προειδοποιεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει και να οδηγήσει ακόμη και σε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Ο δρ. Γιώργος Παυλάκης προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι καινούργια στελέχη του ιού καθιστούν δύσκολη την πορεία του κορωνοϊού το χειμώνα, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους και πολλά κενά στο σύστημα υγείας. Πάντως στη χώρα μας ήρθαν τα διπλά self tests, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν εάν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό ή γρίπη Α και Β τύπου ή και από τις δύο νόσους ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This