Σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος – Το καλό νέο είναι πως μειώνεται το κάπνισμα

Must Read

Εκτός από τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, μετά τη χθεσινή ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου με τις νέες διατάξεις, τυπικά από σήμερα απαγορεύεται το κάπνισμα και σε ανοιχτούς χώρους, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, σε στάσεις μεταφορικών μέσων κ.λπ.

Oπως είναι γνωστό, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά εάν σας πιάσουν να καπνίζετε σε λιμάνια, σε σταθμούς τρένων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

Να θυμάστε ότι τα πρόστιμα τα επιβάλλουν αστυνομικοί, λιμενικοί, υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο καπνιστής που επιβαίνει σε Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκεται παιδί έως 12 ετών θα πληρώνει 1.500 ευρώ, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Επίσης, αφαιρείται η άδεια οδήγησης από τον οδηγό για έναν μήνα, έστω και αν δεν διέπραξε ο ίδιος την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επέβαινε στο αυτοκίνητο.

Τα πρόστιμα στις παιδικές χαρές, σε γήπεδα κ.λπ. αρχίζουν από 50 ευρώ και φτάνουν τα 200 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 500 ευρώ για τους υπευθύνους διαχείρισης των χώρων.

Μειώνεται το κάπνισμα

Εκτός από πρόστιμα, υπάρχουν όμως και καλά νέα σχετικά με το κάπνισμα, δεδομένου ότι παρουσιάζει σταθερή μείωση. Οι Έλληνες ενήλικες καπνιστές ανέρχονται σε 27,5%, ποσοστό που πλησιάζει τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αντίθετα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το θερμαινόμενο κάπνισμα είναι ο νέος κίνδυνος που απειλεί ιδιαίτερα τα νέα παιδιά.

Σύμφωνα με νέα έρευνα για το κάπνισμα σε ενηλίκους και εφήβους του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ποσοστό 32,3% δεν έχει καπνίσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι το άτμισμα βλάπτει: «Το θερμαινόμενο κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνα. Υπάρχει τεράστιο μάρκετινγκ και αυτές οι εταιρίες έχουν τεράστια κέρδη. Βλέπουμε ότι καταγράφονται θανατηφόρα κρούσματα στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει και μελέτη που διαπιστώνει ότι προκαλεί πνευμονοπάθειες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This