Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Β12 και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Κρατά σε εγρήγορση το νευρικό σύστημα και δημιουργεί υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια

Must Read

Η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Πόση βιταμίνη Β12 χρειαζόμαστε;

Η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι 2,4 μικρογραμμάρια για τους υγιείς ενηλίκους. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται 2,6 μικρογραμμάρια και κατά τον θηλασμό απαιτούνται 2,8 μικρογραμμάρια ημερησίως. Η βιταμίνη Β12 είναι μοναδική, καθώς είναι η μόνη βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα. Οι περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν περιορισμένη αποθήκευση, αντίθετα η Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β12 χρειάζεται συνήθως μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανιστεί. Τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υπερβολική λήψη, καθώς δεν έχουν αποδειχθεί αρνητικές επιδράσεις από υπερδοσολογία.

Καλές πηγές σε βιταμίνη Β12

Η Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στις πολυβιταμίνες, καθώς και σε άλλα διατροφικά συμπληρώματα. Στις καλές πηγές της Β12 περιλαμβάνονται το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά, τα οστρακοειδή, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακριβώς επειδή η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στα ζωικά προϊόντα, ως εκ τούτου οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν πολύ συχνά ανεπάρκεια, κάτι όμως που μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα.

Τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνω αρκετή βιταμίνη Β12;

Η ανεπάρκεια σε Β12 συνήθως εμφανίζεται εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας, όπως είναι η κακοήθης αναιμία. Επίσης, τα άτομα με προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα μπορεί να έχουν ανεπάρκεια, μια και η απορρόφησή της αποτελεί μία διαδικασία πολλών σταδίων. Χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αναιμία, κόπωση, αδυναμία, απώλεια ισορροπίας, απώλεια βάρους, κατάθλιψη, σύγχυση, κακή μνήμη. Η βιταμίνη Β12 είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος.

Oι γιατροί όμως δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η βιταμίνη Β12 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένησης που προκαλείται από την άνοια. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Β12 είναι ένα ενεργειακό τονωτικό, αλλά και πάλι τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν τα οφέλη από τη βιταμίνη Β12 που ξεπερνούν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της στην εύρυθμη λειτουργία του σώματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This