Τα κριτήρια για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με λέιζερ

Must Read

Επέμβαση LASIK και TRANS-PRK

Μια επιτυχημένη επέμβαση με λέιζερ στους οφθαλμούς καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο πληρείτε ορισμένα κριτήρια και εάν η χειρουργική επέμβαση αυτή είναι κατάλληλη για εσάς.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης LASIK και TRANS-PRK είναι σχεδόν πάντοτε ευνοϊκά. Ωστόσο, δεν είναι όλοι καλοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της όρασης. Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το LASIK ή το TRANS-PRK είναι κατάλληλο για σας.

  1. Τα μάτια σας πρέπει να είναι υγιή

Εάν έχετε οποιαδήποτε κατάσταση όπως ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα, λοίμωξη ή οποιοδήποτε τύπο βλάβης των ματιών που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια σας ανταποκρίνονται στη χειρουργική επέμβαση και την θεραπεία, πρέπει να περιμένετε μέχρι να την επιλύσετε.

Αν έχετε ξηρά μάτια, χωρίς αρκετά δάκρυα για να κρατήσετε τα μάτια σας λιπαρά και υγιή, η επέμβαση LASIK μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση. Τα συνηθισμένα συμπτώματα των ξηρών ματιών περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου ή τσούξιμο, λιπαρή αίσθηση στο μάτι, μειωμένη ανοχή στον άνεμο, διαλείπουσα θολή όραση ακόμη και υπερβολικά δάκρυα σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να τα συζητήσετε με το γιατρό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν έχετε ξηροφθαλμία κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής εξέτασης ώστε να βελτιώσει επιτυχώς την πάθηση και να μπορέσετε να προχωρήσετε στη επέμβαση ματιών με λέιζερ. Η θεραπεία περιλαμβάνει τεχνητά δάκρυα, φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες, συμπληρώματα λιναρόσπορου και ιχθυελαίου ή και βύσματα στον δακρυϊκό πόρο.

Ο καταρράκτης και το γλαύκωμα επίσης μπορεί να είναι αντενδείξεις.

  1. Ο κερατοειδής σας πρέπει να έχει επαρκές πάχος

Οι περισσότερες διαθλαστικές διαδικασίες βελτιώνουν την οπτική οξύτητα με την διαμόρφωση της μπροστινής επιφάνειας του οφθαλμού (κερατοειδής χιτώνας). Η χειρουργικές επεμβάσεις με λέιζερ σε λεπτό κερατοειδή με ακανόνιστη και παραμορφωμένη επιφάνεια, θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα και να βλάψει την όρασή σας.

Με τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές, όπως το λέιζερ femtosecond και το TRANS-PRK, και άτομα με λεπτό κερατοειδή ίσως να μπορούν να προβούν σε διόρθωση των διαθλαστικών τους ανωμαλιών.

  1. Οι κόρες του οφθαλμού σας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες

Εάν οι κόρες του οφθαλμού σας είναι μεγάλες, έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών όπως halos και θόλωση ειδικά όταν οδηγείτε τη νύχτα.

  1. Η ιατρική συνταγή σας πρέπει να είναι εντός ορισμένων ορίων

Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει για τη διαδικασία της επέμβασης LASIK όταν οι διαθλαστικές σας ανωμαλίες είναι πολύ ψηλές και αποτελούν αντένδειξη για την επέμβαση.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης LASIK για τη θεραπεία πολύ υψηλών διαθλαστικών ανωμαλιών είναι λιγότερο προβλέψιμα και μπορεί να μην αξίζουν το κόστος και τους πιθανούς κινδύνους.

Η απομάκρυνση μεγάλου μέρους του κερατοειδικού ιστού εξαιτίας των πολύ υψηλών βαθμών μυωπίας μπορεί να θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο την όρασή σας.

Μπορούμε να διορθώσουμε 12 βαθμούς μυωπίας και 6 βαθμούς υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού υπό προϋποθέσεις.

  1. Πρέπει να έχετε την κατάλληλη ηλικία

Οι ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 18 ετών μπορεί να αντιμετωπιστούν ως εξαίρεση κατά την κρίση του χειρουργού για επέμβαση LASIK με άδεια από τον κηδεμόνα τους.

Γενικά, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας στη χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ. Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην ηλικία των 40 ετών και μετά, θα χρειαστείτε γυαλιά για να διορθώσετε την κοντινή σας όραση λόγω της πρεσβυωπίας, μιας φυσιολογικής κατάστασης που σχετίζεται με την ηλικία. Ο χειρουργός σας θα κρίνει αν θα σας θεωρήσει υποψήφιο για επέμβαση LASIK ώστε να διορθωθεί μέρος της πρεσβυωπίας με monovision και να βελτιωθεί η κοντινή σας όραση χωρίς να χρειάζεστε γυαλιά για το διάβασμα.

Επιπροσθέτως, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο στο να αναπτύξουν ξηροφθαλμία μετά την εμμηνόπαυση, ενώ οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ξηροφθαλμία σε μεγαλύτερη ηλικία στη ζωή τους. Όπως προαναφέρθηκε, μια κατάσταση ξηροφθαλμίας πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση LASIK.

  1. Η όραση σας πρέπει να είναι σταθερή

Κάθε χρόνο οι έφηβοι και πολλοί νέοι ενήλικες εμφανίζουν συχνά αλλαγές στους βαθμούς της συνταγής φακών επαφής και γυαλιών. Είναι σημαντικό οι διαθλαστικές ανωμαλίες να είναι σταθερές για τουλάχιστον 12 μήνες πριν υποβληθεί κάποιος ασθενής σε επέμβαση LASIK ή σε άλλη διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.

Ασθενείς νεαρής ηλικίας δεν είναι κατάλληλοι για επέμβαση, μέχρι που να σταθεροποιηθεί η διάθλαση τους, κάτι που θα διαπιστώσει ο οφθαλμίατρος.

  1. Η υγεία σας πρέπει να είναι καλή

Οι αντενδείξεις στην επέμβαση ματιών με λέιζερ μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένες ανεξέλεγκτες εκφυλιστικές καταστάσεις ή ανεξέλεγκτες αυτοάνοσες ασθένειες όπως το σύνδρομο Sjogren, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον διαβήτη τύπου 1 και το AIDS. Τα άτομα με HIV που έχουν καλούς αριθμούς ανοσοκυττάρων μπορεί να είναι υποψήφιοι για επέμβαση LASIK.

Πιο συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της επέμβασης LASIK δεν θα είναι τόσο ικανοποιητικό εάν το σώμα σας έχει κάποιο πρόβλημα με την επούλωση.

Οι απόψεις ποικίλλουν μεταξύ των χειρουργών σχετικά με τις ασθένειες που καθίστανται ακατάλληλες και ορισμένες από αυτές μπορεί να θέτουν κινδύνους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επίσης, ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ, όπως για παράδειγμα τα ανοσοκατασταλτικά μπορεί να παρέμβουν στην μετεγχειρητική επούλωση ενώ άλλα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα και τη σοβαρότητα της ξηροφθαλμίας.

  1. Εάν είστε έγκυος θα πρέπει να καθυστερήσετε τη χειρουργική επέμβαση

Η διαδικασία LASIK δεν είναι κατάλληλη αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να μεταβάλουν το σχήμα του κερατοειδούς σας, οδηγώντας σε προσωρινές αλλαγές στην όρασή σας.

Η χειρουργική επέμβαση δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται έως ότου οι ορμόνες και η όραση σας επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες έχουν συχνά ξηροφθαλμία, που είναι άλλος ένας λόγος ώστε να αναβάλλετε την επέμβαση LASIK μέχρι λίγους μήνες μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης, ορισμένα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν πριν ή μετά από την επέμβαση για την προαγωγή της επούλωσης (όπως τα αντιβιοτικά και τα στεροειδή) μπορεί να είναι επικίνδυνα για το μωρό σας, είτε είναι αγέννητο είτε θηλάζει.

  1. Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Ενώ η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων της επέμβασης LASIK είναι εξαιρετική, θα πρέπει να γνωρίζετε πλήρως τις πιθανές παρενέργειες, τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης αυτής προτού επιλέξετε να υποβληθείτε στη διαδικασία.

Ένας έμπειρος χειρουργός θα σας συμβουλεύσει αν είστε κατάλληλος για την επέμβαση ματιών με λέιζερ, ή εάν κάποιος άλλος τύπος διαθλαστικής χειρουργικής μπορεί να είναι πιο κατάλληλος για εσάς.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για όλες τις πληροφορίες σχετικά με την υγεία και το ιατρικό ιστορικό σας, για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι είστε κατάλληλος για την επέμβαση LASIK είναι να δείτε έναν έμπειρο οφθαλμίατρο που θα σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Μιχαήλ Χριστοδουλίδης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Οφθαλμολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Υγεία
ΑΑΟ, ESCRS, HSIOIRS
www.myeye.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This