Οι τροφές που μπορούν να μειώσουν το άγχος

Must Read

Η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του αντιλαμβανόμενου στρες, διαπιστώνει νέα μελέτη η οποία διερευνά τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος, της λειτουργίας του εντέρου και του στρες.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η συγκεκριμένη δίαιτα περιελάμβανε καθημερινά 6-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες (όπως κρεμμύδια, πράσα, λάχανο, μήλα, μπανάνες και βρώμη), 5-8 μερίδες δημητριακών και 3-4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους 2-3 μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως ξινολάχανο, κεφίρ ή κομπούτσα).

Οι συμμετέχοντες στη δίαιτα ελέγχου έλαβαν μόνο γενικές διατροφικές συμβουλές με βάση τη διατροφική πυραμίδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν την ψυχοβιοτική δίαιτα για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασαν μείωση του στρες, ενώ εκείνοι που την ακολούθησαν αυστηρά παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο 40 χημικών ουσιών, ενώ παρατήρησαν μόνο ανεπαίσθητες αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των μικροβίων. Η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε τόσο στην ομάδα θεραπείας όσο και στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι οι διατροφικές προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του στρες σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο καθηγητής Τζον Κράιαν δήλωσε: «Η μελέτη μάς παρέχει ένα από τα πρώτα δεδομένα στην αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος και του στρες. Η υιοθέτηση μιας διατροφής που στοχεύει στη θετική διαμόρφωση της επικοινωνίας εντέρου – εγκεφάλου μπορεί να μειώσει το στρες, αλλά απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών». Ας ελπίσουμε ότι η μελέτη θα ενθαρρύνει τους γιατρούς να συμπεριλάβουν τις διατροφικές συμβουλές ως μέρος της ολιστικής διαχείρισης των ασθενών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάνδαλο εκατομμυρίων με κολοσσούς αναψυκτικών

Η αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «δημοκρατία» φέρνει στο φως το πάρτι των πολυεθνικών, καθώς δεν διαθέτουν την αναγκαία από τον νόμο «άδεια εμπορίας πόσιμου ύδατος»

More Articles Like This