Κυριακή 20/6/2021

Κοιμήσου… δεν θα στείλει! Η χρήση κινητού αυξάνει τα επίπεδα του στρες

Την τελευταία δεκαετία τα έξυπνα κινητά έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας και έχουν κάνει «κατάληψη» στον εγκέφαλό μας. Αυτό μας έχει αλλάξει κοινωνικά, ψυχολογικά, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και την υγεία μας εξαιτίας του στρες που τροφοδοτεί 24 ώρες το 24ωρο.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση του κινητού τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της κορτιζόνης στον οργανισμό όταν ξυπνάμε για να ετοιμαστούμε για την ημέρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύ χαμηλή αύξηση της κορτιζόνης ή η πολύ μεγάλη, σε αυτή τη φάση της ημέρας, συνδέεται με κακή σωματική και ψυχική κατάσταση.

Οι συνεχείς ενημερώσεις τροφοδοτούν το στρες και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Επειδή το έξυπνο κινητό δεν μπορεί πια να βγει εύκολα από τη ζωή μας, οι ειδικοί προτείνουν κάποια αντίμετρα.

Μια συμβουλή είναι να κατεβάσετε εφαρμογή που θα σας ενημερώνει για τον χρόνο που χρησιμοποιείτε το κινητό, αλλά και ποια εφαρμογή συγκεντρώνει περισσότερο την προσοχή σας. Μια άλλη είναι να απενεργοποιήσετε όσες εφαρμογές δεν χρειάζεστε πολύ ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο αυτόν που σας απασχολούν σε επίπεδο ειδοποιήσεων.

Επίσης, μια καλή ιδέα, σύμφωνα με τον Μπραντ Ριντάουτ, αντιπρόεδρο του Ομίλου Ερευνας Κυβερνοψυχολογίας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, είναι να δημιουργήσετε ζώνες χωρίς τεχνολογία στο σπίτι σας για να κάνετε διαλείμματα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ