Μελέτη καταδεικνύει την χαμηλή ποιότητα ζωής των Ελλήνων – Πληρώνουν την Υγεία από την τσέπη τους

Must Read

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μελέτης Έλληνα καθηγητή, σχετικά με την βελτίωση του προσδόκιμου αλλά και της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την μελέτη του Καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννη Υφαντόπουλου, «Ο αντίκτυπος της υπο-επένδυσης στο Φάρμακο & τις Υπηρεσίες Υγείας: Οι περιπτώσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας», που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Ερευνών (Ι.Π.Ο.Κ.Ε.) και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας Gastein 2023.

Όπως αποδεικνύει η εν λόγω μελέτη, η δεκαετής οικονομική κρίση είχε σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στη χώρα μας. «Η δεκαετής οικονομική κρίση, τα 3 μνημόνια και στη συνέχεια η επιδημιολογική κρίση της COVID-19, επηρέασε σημαντικά την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία στη χώρα μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σπατάλη δημόσιων πόρων αλλά ως ευκαιρία επένδυσης στην υγεία του πληθυσμού, δηλαδή του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας μας», ανέφερε ο καθηγητής.

Από τα ευρήματα προκύπτει πως ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει σημαντική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σημαντική μείωση στις δημόσιες δαπάνες υγείας με αντίστοιχη αύξηση στις ιδιωτικές δαπάνες. Ως εκ τούτου το κόστος μεταφέρεται στην τσέπη του πολίτη, επιβαρύνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας βρίσκεται στο 15,3%, ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης αγγίζει το 35%!

Χαμηλότερη ποιότητα ζωής

Οι παραπάνω μειώσεις των δημοσίων δαπανών επηρέασαν αναπόφευκτα την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αυξάνοντας τις ανικανοποίητες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη, με την Ελλάδα να καταγράφεται ως μία από τις χώρες της Ε.Ε.-27 με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες.

Ακόμη, οι Έλληνες πολίτες συνδέονται με τους χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής από όλα τα κράτη της Ε.Ε., με 1 στους 3 Έλληνες (36%) να ζουν με χαμηλή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This