Καταπολεμήστε τον ίλιγγο με τρεις φυσικές θεραπείες

Must Read

Στην πρώτη περίπτωση, αισθάνεται περιστροφή του σώματος, ώθηση, τάση για πτώση ή αιώρηση προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω. Στη δεύτερη περίπτωση, έχει την ψευδαίσθηση κίνησης του περιβάλλοντος, ενώ ο ίδιος παραμένει ακίνητος. Και στις δύο περιπτώσεις ο ασθενής γνωρίζει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ψευδή και, παρότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, δεν είναι επικίνδυνα. Ο ίλιγγος εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες. Είναι σχεδόν τρεις φορές συχνότερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μέτρα αντιμετώπισης:

Διατροφή

Αν έχετε ίλιγγο, είναι σημαντικό να κάνετε ορισμένες αλλαγές στο διαιτολόγιό σας ώστε να τον αντιμετωπίσετε. Ελαττώστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς η αυξημένη πρόσληψή του συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρτασης λόγω της περιεκτικότητάς του σε νάτριο. Ατομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση εμφανίζουν συμπτώματα όπως ζαλάδες και ιλίγγους. Εκτός από το αλάτι, είναι καλό να ελαττώσετε και την κατανάλωση ζάχαρης, δεδομένου ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων σακχαρόζης συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, υψηλών επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της υπέρτασης να ελλοχεύει. Η καφεΐνη πρέπει, επίσης, να περιοριστεί, καθώς μπορεί να αυξήσει τις εμβοές κάποιου που υποφέρει από ίλιγγο.

Προτιμήστε τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές, που είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, βιταμίνες C, D και E. Εντάξτε στη διατροφή σας τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Φροντίστε να πίνετε όσο νερό χρειάζεστε για να παραμένετε ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση και η κατακράτηση υγρών επιδεινώνουν τον ίλιγγο.

Αποφυγή των καταχρήσεων

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, επιδεινώνει τον ίλιγγο, καθώς προκαλεί βλάβες στις καρωτίδες αρτηρίες, που αιματώνουν τον εγκέφαλο, και στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα. Την επιδείνωση του ιλίγγου μπορεί να προκαλέσει και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αφυδατώνει τον οργανισμό, είναι βλαβερή για τον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική των υγρών στο εσωτερικό του αυτιού.

Μείωση του άγχους

Το σώμα ανταποκρίνεται στο άγχος, απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν τον ρυθμό της καρδιάς και αιματώνουν τους μυς, ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην απειλή. Οταν όμως η πυροδότηση αυτών των ορμονών δεν σταματάει και τα επίπεδα άγχους παραμένουν υψηλά, τότε επηρεάζουν την υγεία αρνητικά. «Οχι» στις απότομες κινήσεις: Στο εσωτερικό του λαβυρίνθου, που ευθύνεται για την ισορροπία μας, υπάρχουν κάποιοι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου, που ονομάζονται ωτόλιθοι, και αποτελούν ανατομικό στοιχείο του έσω ωτός. Οταν οι ωτόλιθοι υφίστανται βλάβη, μετακινούνται σε μη προβλεπόμενα σημεία του λαβυρίνθου με κάθε απότομη κίνηση του κεφαλιού, προκαλώντας το αίσθημα του ιλίγγου και της περιστροφής. Επίσης, συχνά παρατηρείται πως απότομο ανασήκωμα από το κρεβάτι ή στριφογύρισμα, απότομη αλλαγή θέσης στον ύπνο και απότομη κίνηση του κεφαλιού προς τα πάνω προκαλούν έντονη ζάλη, αστάθεια και ίλιγγο.

Καλή στάση σώματος

Η πλειονότητα όσων κάνουν καθιστική δουλειά ή δουλειά γραφείου και όσων στέκονται με τις ώρες ακίνητοι ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις γύρω από τον αυχένα λόγω κακής στάσης του σώματος ή λανθασμένου τρόπου κάθισης στην καρέκλα. Πρόκειται για το αυχενικό σύνδρομο, το οποίο παρουσιάζει συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια και ίλιγγος με εμετό.

Αιθουσαία αντιρρόπηση

Η θεραπεία του ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που εφαρμόζεται σε διάφορες παθήσεις του αυτιού, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί αντιστάθμισμα μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για ασκήσεις των ματιών, του κεφαλιού και του κορμού σε όρθια θέση και για ασκήσεις σε ύπτια στάση στο κρεβάτι. Οι ασκήσεις των ματιών περιλαμβάνουν στροφή προς τα επάνω, έπειτα προς τα κάτω και στη συνέχεια από τη μια πλευρά στην άλλη, ακολουθώντας το δάχτυλο, ενώ οι ασκήσεις του κεφαλιού αφορούν κάμψη προς τα εμπρός, έκταση προς τα πίσω και στροφή από τη μια πλευρά στην άλλη. Για τις ασκήσεις του κορμού, σταθείτε όρθιοι, σκύψτε να πάρετε ένα αντικείμενο από το έδαφος και σταθείτε πάλι όρθιοι. Στη συνέχεια σταθείτε όρθιοι και εκτελέστε περιστροφικές κινήσεις του κορμού αριστερά δεξιά. Για τις τελευταίες ασκήσεις ξαπλώστε στο κρεβάτι, στρέψτε όλο το σώμα προς τη μία πλευρά, σηκωθείτε καθιστοί στο κρεβάτι, ξαπλώστε στην αντίθετη πλευρά και στη συνέχεια γυρίστε ανάσκελα.

Συμβουλές

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια φυσικά συστατικά που μπορεί να σας βοηθήσουν στη μείωση των επεισοδίων ιλίγγου.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του, όπως οι αντιοξειδωτικές, οι αντικαρκινικές και οι ανοσορρυθμιστικές. Είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και καταπολεμά τη ναυτία και τον ίλιγγο.

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία και προωθεί τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή. Επίσης, βοηθά στον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη και αποτελεί ισχυρή θεραπεία για τον ίλιγγο.

Δυόσμος

Ο δυόσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προβλήματα δυσπεψίας, σε λοιμώξεις και σε καταστάσεις άγχους. Η φρεσκάδα και οι χημικές ουσίες του εξασφαλίζουν ανακούφιση και από τον ίλιγγο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This