H ρύπανση τυφλώνει

Must Read

Η διαβίωση σε περιοχή επιβαρυμένη από ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος στα μάτια, μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε τύφλωση, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα – την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση!

Η διαμονή σε γειτονιές με μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια αυξάνει τουλάχιστον κατά 6% αυτόν τον κίνδυνο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φόστερ του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Moorfields, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Investigative Ophthalmology & Visual Science», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 111.400 άτομα.

Μικροσωματίδια

Η κατάσταση των ματιών τους συσχετίστηκε με τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 (διαμέτρου κάτω των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) στην περιοχή όπου έμεναν. Διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν στις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές ήταν τουλάχιστον 6% πιθανότερο να εκδηλώσουν γλαύκωμα, καθώς επίσης να έχουν λεπτότερο αμφιβληστροειδή φακό – μια από τις αλλαγές που είναι τυπικές κατά την πρόοδο της πάθησης.

«Βρήκαμε άλλον έναν λόγο που η ρύπανση του αέρα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς η αποφυγή της μπορεί να κάνει καλό στην υγεία των ματιών, πέρα από άλλα προβλήματα υγείας» δήλωσε ο δρ Φόστερ. «Αν και ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει σχέση αιτίου – αποτελέσματος, θα συνεχίσουμε την έρευνά μας για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί γλαύκωμα» πρόσθεσε.

Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης παγκοσμίως και από αυτό πάσχουν περισσότεροι από 60.000.000 άνθρωποι. Συνήθως οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο υγρό του ματιού, με αποτέλεσμα τη βλάβη στο οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο.

Η προχωρημένη ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση γλαυκώματος και σε αυτούς πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί πλέον και η ρύπανση του αέρα μετά τη νέα έρευνα.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» της Κομισιόν για τους Έλληνες παχύσαρκους καπνιστές

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This