Στην προσπάθεια να αποφύγουμε τη θερμοπληξία δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουμε με ψύξεις και κρυολογήματα. Το κλιματιστικό και ο ανεμιστήρας είναι σημαντικά όπλα στη μάχη κατά της ζέστης αλλά μόνο όταν γίνεται σωστή χρήση τους.
Με αφορμή τον καύσωνα που πλήττει τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, η γαλλική εφημερίδα Parisien έκανε ένα σχετικό ρεπορτάζ όπου ειδικοί δίνουν οδηγίες για τα πρέπει και τα μη.
Υπογραμμίζουν ότι το απότομο πέρασμα από περιβάλλοντα με θερμοκρασίες όπως 35 βαθμούς Κελσίου σε 20 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως απώλεια αισθήσεων αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.
O κανόνας της θερμοκρασίας
Γι’ αυτό, θα πρέπει κανείς να εφαρμόζει τον κανόνα των 8 βαθμών Κελσίου, δηλαδή ο εσωτερικός χώρος να έχει διαφορά προς τα κάτω 8 βαθμούς. Αν δηλαδή το θερμόμετρο έξω δείχνει 40 βαθμούς Κελσίου, το κλιματιστικό δεν θα πρέπει να κατεβαίνει κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου! Αν είστε σε εργασιακό χώρο ή κατάστημα που έχει μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας με την εξωτερική, φροντίστε να ρίχνετε κάτι πάνω σας.
Επίσης, τονίζεται η μεγάλη επικινδυνότητα του αυτοκινήτου. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι στην αρχή να βάζει μπροστά με ανοιχτά παράθυρα και αφού φρεσκαριστεί ο εσωτερικός αέρας, να μπει το κλιματιστικό στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Ποτέ λιγότερο!Για να αποφύγετε δε το σοκ, κλείστε το κλιματιστικό λιγη ώρα πριν χρειαστεί να βγείτε στον εξωτερικό χώρο.
Προσοχή θέλει όμως και ο ανεμιστήρας. Αυτός δεν θα πρέπει να είναι ποτέ σε σταθερή θέση για να μη μάς χτυπάει σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Αν είστε τέλος, αλλεργικοί να ξέρετε ότι λειτουργεί ως αναδευτήρας αλλεργιογόνων.