Η μεσογειακή διατροφή διατηρεί το μυαλό «ξυράφι» ακόμη και σε ηλικιωμένους με συμπτώματα άνοιας

Must Read

Ασπίδα προστασίας από την άνοια υψώνει η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία ανακάλυψε μάλιστα ότι διατηρεί το μυαλό «ξυράφι» ακόμη και σε ηλικιωμένους με συμπτώματα άνοιας.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Οι ερευνητές του αμερικανικού Rush University μελέτησαν 586 ανθρώπους οι οποίοι πέθαναν από το 1997 έως το 2022, σε ηλικία 91 ετών κατά μέσο όρο. Κάθε χρόνο μέχρι να πεθάνουν υποβάλλονταν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης των γνωστικών ικανοτήτων τους. Μετά τον θάνατό τους έγινε νεκροτομή στους εγκεφάλους τους και αναζητήθηκαν αποδείξεις για την ύπαρξη της πιο σοβαρής μορφής άνοιας, του Αλτσχάιμερ.

Με βάση τα τεστ αξιολόγησης, έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του κάθε εθελοντή, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εγκέφαλο που λειτουργούσε καλύτερα από των υπολοίπων. Εμφάνιζαν καλύτερες γνωστικές ικανότητες, που σημαίνει ότι σκέφτονταν γρηγορότερα και είχαν καλύτερη μνήμη, γεγονός που αποδείκνυε την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής.

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθε όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της νεκροτομής των εγκεφάλων όσων ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή. Διαπίστωσαν ότι ανάμεσά τους ήταν και άτομα τα οποία έπασχαν από Αλτσχάιμερ στα πρώτα στάδια, αλλά δεν εμφάνιζαν έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων τους. Αν και δηλαδή στον εγκέφαλό τους υπήρχαν οι αμυλοειδείς πλάκες που ευθύνονται για το Αλτχάιμερ, δεν εμφάνιζαν άνοια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This