O ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Τι να προσέξουμε την περίοδο της Σαρακοστής

Οδηγίες για την ασφάλεια και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην Υγεία των καταναλωτών

Must Read

Ενημέρωση για την περίοδο της Σαρακοστής από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, καθώς και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων, όπως νηστίσιμα και αλιεύματα.

Η επιλογή των τροφίμων, η μεταφορά και αποθήκευση στο σπίτι, ειδικά εκείνων που χρειάζονται ψύξη το συντομότερο δυνατόν, οι προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία περιλαμβάνονται στις οδηγίες του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην Υγεία των καταναλωτών.

Σαρακοστιανό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει – Οι τιμές αναλυτικά

Χρήσιμες συμβουλές

Για την αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι ακολουθούμε τις οδηγίες του παρασκευαστή.

  • Αποθηκεύουμε τα αλιεύματα με ασφάλεια, στην συντήρηση του ψυγείου εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός 2 ημερών από την αγορά τους. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε μεγαλύτερο διάστημα, συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.
  • Διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση, ώστε να αποφύγουμε την διασταυρούμενη επιμόλυνση.
  • Διατηρούμε τα οικιακά σκεύη καθαρά και χρησιμοποιούμε χωριστό εξοπλισμό όπως μαχαίρια και σανίδες κοπής για τα θαλασσινά, το ωμό κρέας και τα πουλερικά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Μαγειρεύουμε καλά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του προμηθευτή, ώστε να αποφύγουμε ιούς όπως οι νοροϊοί, που μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες γαστρεντερίτιδας.

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές) είναι στη διάθεσή μας για αγορά, είτε νωπά είτε κατεψυγμένα είτε αποψυγμένα.

Στα νωπά προσέχουμε:

  • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, αμμωνίας ή άλλη ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
  • Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
  • Η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα, προκειμένου να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση.
  • Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στην μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους. Το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν 10 πλοκάμια παρόμοιου μήκους ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.
  • Tα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.
  • Τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εμφανή δήλωση της κατάστασής τους στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, εκτός από τις ενδείξεις στην συσκευασία τους.

Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

  • Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα:
  • Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος).
  • Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο ελέγχουμε ότι η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας.
  • Τα μύδια πωλούνται επίσης κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη.

Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

  • Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε νωπά είτε κατεψυγμένα είτε αποψυγμένα.

Για τα νωπά ελέγχουμε:

  • Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
  • Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τις κεραίες και τα πόδια όταν είναι ζωντανά.
  • Ο φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

  • Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.
  • Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο χαλβάς (ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα), το τουρσί και ο ταραμάς.

  • Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This