ΕΟΔΥ: Στους 14 οι θάνατοι από Covid και 4 από γρίπη

15 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με κορονοϊό

Must Read

Αρνητικές τάσεις κατέγραψε η θετικότητα σε κορονοϊό και γρίπη στην χώρα. Ωστόσο, στους 14 από 12 αυξήθηκαν οι θάνατοι από COVID-19, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ. Τέσσερις οι νεκροί από δύο κατά την προηγούμενη καταγραφή για την γρίπη.

Από 4 Μαρτίου έως 10 Μαρτίου, 15 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με κορονοϊό.

Εβδομάδα 10/2024

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=143) παρουσίασε μείωση 54% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=313) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=771)
  • Δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις (n=0). Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 5 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 26.
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 15.
  • Καταγράφηκαν 14 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη (εύρος 71-100 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=24) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=76).
  • Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (>85%) κατά τις εβδομάδες 6 και 7/2024 (προσωρινά δεδομένα).
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 10/2024 νοσηλεύτηκαν 132 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 64 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 10/2024 έχουν τυποποιηθεί 645 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 525 (81%) ήταν τύπου Α και 120 (19%) τύπου Β.
  • Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 488 στελέχη τύπου Α. Τα 452 (93%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 36 (7%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

  • H θετικότητα RSV παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα (δίκτυο Sentinel ΠΦΥ), καθώς και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This