Ευλογιά των πιθήκων: «Καμπανάκι» για μεταλλαγμένο στέλεχος «με πανδημικό δυναμικό»

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου «χτυπά» το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (Africa CDC), σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, κάνοντας λόγο για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος «με πανδημικό δυναμικό».

Το στέλεχος προέρχεται από έναν πιο επιθετικό ιό από αυτόν που προκάλεσε την παγκόσμια έξαρση το διάστημα 2022-2023. Ωστόσο, έχει εξελιχθεί και πλέον μεταδίδεται ακόμα πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, ενώ φαίνεται πως διαφεύγει από τα διαγνωστικά τεστ. Η ανησυχητική ανακάλυψη έγινε στην Kamituga, μία φτωχή, πυκνοκατοικημένη πόλη με σχεδόν 14.000 κατοίκους, όπου εύκολα μπορεί να ξεσπάσει επιδημία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μέχρι τώρα τουλάχιστον 108 από τους κατοίκους της έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

Η υπόθεση αυτή απασχόλησε την σύνοδο των υπουργών Υγείας του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (Africa CDC) και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια προειδοποιούν ότι «παρακολουθούν με ανησυχία» την παρατεταμένη και συνεχιζόμενη επιδημία, σε αρκετές χώρες της Αφρικής. «Υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί η επιδημία σε γειτονικές χώρες και πέραν αυτών», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζουν πως «ανησυχούν σοβαρά» για την αλλαγή στη δυναμική μετάδοσης και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και μεταδοτικότητας της ευλογιάς των πιθήκων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες ζητούν «ταχεία δράση» από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για να αποφευχθεί νέο κύμα της νόσου. «Χωρίς άμεση παρέμβαση, η τοπική επιδημία στην πόλη Kamituga ενέχει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας με τις εξάρσεις της mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, υποστηρίζουμε την ταχεία δράση από τις ενδημικές χώρες και την παγκόσμια κοινότητα για να αποφευχθεί νέα παγκόσμια έξαρση».

Έξαρση από το 2022

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνει πως από τον Μάιο του 2022 που άρχισε η παγκόσμια έξαρση του ιού έως και τον Φεβρουάριο 2024 έχουν καταγραφεί 94.707 κρούσματα της νόσου. Τα περιστατικά αυτά αναφέρθηκαν σε 117 χώρες. Οι 181 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Μόνο τον εφετινό Φεβρουάριο καταγράφηκαν 715 νέα κρούσματα σε 29 χώρες. Δύο από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Στην Ευρώπη, η παγκόσμια έξαρση προκάλεσε 26.703 κρούσματα σε 45 χώρες έως και τις 11 Ιανουαρίου 2024. «Το 98% των ασθενών ήταν άνδρες – οι περισσότεροι αναπαραγωγικής ηλικίας», τονίζει πρόσφατη έκθεση του ECDC και του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας πως επτά από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Στην Ελλάδα από την αρχή του έτους έχουν αναφερθεί τρία κρούσματα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση για τα λοιμώδη νοσήματα του ECDC, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 92 από το 2002 έως σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This