Καμπανάκι από ειδικούς: «Την επόμενη πανδημία θα προκαλέσει ιός γρίπης» – Δείτε την έρευνα

Στη διεθνή έρευνα συμμετείχαν 187 ειδικοί στις λοιμώξεις από 57 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά η διεθνής επιστημονική κοινότητα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως την επόμενη πανδημία θα προκαλέσει κάποιος από τους ιούς που ευθύνονται για την γρίπη. Η πεποίθησή των επιστημόνων πως οι ιοί της γρίπης συνιστούν την μεγαλύτερη απειλή, οφείλεται στο γεγονός ότι μεταλλάσσονται ασταμάτητα.

Στη νέα διεθνή έρευνα συμμετείχαν 187 ειδικοί στις λοιμώξεις από 57 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, το 57% των συμμετεχόντων απάντησε πως η γρίπη είναι αυτή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία θανατηφόρων περιστατικών, ενώ το 17% την κατέταξε στη δεύτερη θέση.

«Κάθε χειμώνα έχουμε γρίπη. Οι ετήσιες εξάρσεις της είναι μικρές πανδημίες. Είναι όμως περισσότερο ή λιγότερο ελεγχόμενες, επειδή τα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά μεταδοτικά ή επικίνδυνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν κάποια στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jon Salmanton-García, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ειδικούς στις λοιμώξεις να κατατάξουν 14 ιούς ως προς την δυνατότητά τους να προκαλέσουν πανδημία. Ακόμη, τους ζήτησαν να προτείνουν ένα επιπλέον πιθανό παθογόνο. Οι ιοί που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ήταν:

  • Ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό
  • Η νόσος Χ (άγνωστη ασθένεια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι θα προκαλέσει κάποτε πανδημία)
  • Ο ιός Έμπολα
  • Ο χανταϊός (ή ιός Hanta)
  • Ο ιός Henipa
  • Οι ιοί της γρίπης
  • Ο ιός Λάσα
  • Ο ιός Μάρμπουργκ
  • Ο ιός που προκαλεί MERS
  • Ο ιός Nipah
  • O ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (ή πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας – RVF)
  • Ο ιός που προκαλεί SARS (SARS-CoV)
  • Ο κορωνοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία (SARS-CoV-2)
  • Ο ιός Ζίκα

Από τα αποτελέσματα προέκυψε, πως οι ιοί της γρίπης έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Οι 147 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 78,6%) τους κατέταξαν στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα (από την 1η έως την 4η).

Την πρώτη πεντάδα των επικίνδυνων ιών συμπληρώνουν η νόσος Χ, οι κορωνοϊοί που προκάλεσαν την πρόσφατη πανδημία και το SARS, και ο ιός Έμπολα. Αντιθέτως, τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία έχουν οι ιοί Hanta, Λάσσα, Nipah και Henipa.

Ειδικότερα, τη νόσο Χ επέλεξαν 92 ειδικοί για τις θέσεις 1-9. Τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία επέλεξαν 81 ειδικοί για τις θέσεις 1-14. Τον ιό που προκάλεσε το SARS διάλεξαν 41 ειδικοί για τις θέσεις 1-13 και τον Έμπολα 36 ειδικοί για τις θέσεις 1-9.

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται, πως πριν από μερικές ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε συναγερμό για το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών που «σαρώνει» τα πτηνά, τα πουλερικά και τα θηλαστικά του πλανήτη.

Το στέλεχος πρωτοεμφανίστηκε το 2020 στην Ευρώπη, ωστόσο πλέον έχει περάσει στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και κατσίκες και έχει εντοπιστεί μέχρι και στο γάλα τους. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά να σταματήσουν οι πολίτες να πίνουν γάλα απ’ ευθείας από τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα και να προτιμούν μόνο το παστεριωμένο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This