Ανθοϊάματα Bach & Εθισμοί

Must Read

Ο εθισμός μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες μορφές και σε διάφορους τομείς της ζωής. Εκτός από τον εθισμό σε ουσίες όπως νικοτίνη, ναρκωτικά και αλκοόλ, υπάρχουν επίσης άλλοι τύποι εθισμού που μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχολογική υγεία. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Τυπικός εθισμός, διατροφή, ψώνια, σεξ κλπ

Η υπερβολή σε μια συμπεριφορά σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής όπως είναι το φαγητό, τα ψώνια, ή το σεξ, θα οδηγήσουν σε εθισμό.

  • Εθισμός στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά Δίκτυα

Οι άνθρωποι μπορεί να εθίζονται στην χρήση του Διαδυκτίου, στα social media, τα βινετοπαιχνίδια, ή άλλων ψηφιακών δραστηριοτήτων.

  • Εργασιακός Εθισμός

Η Υπερβολική διάθεση χρόνου στην εργασία, που ονομάζεται και εργασιομανία, μπορεί να είναι μια μορφή εθισμού που να επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωή.  

  • Εθισμός στο τζόγο

Ο εθισμός στον τζόγο και οι υπερβολικές καταστάσεις τζογαδόρικης συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε ποικίλα προβλήματα, όπως προβλήματα οικονομικά, ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα υγείας, μέχρι και προβλήματα με τον νόμο.

  • Εθισμός στο Τρέξιμο

Η υπερβολική άσκηση, που ονομάζεται και “υπεραθλητισμός“, μπορεί να είναι μια μορφή εθισμού που επηρεάζει τη σωματική υγεία.

  • Συναισθηματικός εθισμός

Ο άνθρωπός ερωτεύεται. Όταν εκδηλώνει υπερβολικό πάθος για κάποιον που δεν είναι διαθέσιμος τότε μπορούμε να μιλάμε για συναισθηματικό εθισμό.

Οι εθισμοί περιπλέκουν τα συστήματα του εγκεφάλου σε τέτοιο βαθμό που για να συντηρήσει την εξάρτηση το άτομο, σταματάει να τρώει, να κοιμάται, κλπ.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα στερητικό σύνδρομο της ζωής.

“Στερούμε την ζωή για να έχω την εξάρτηση”

Κάθε περίπτωση εξάρτησης είναι μοναδική, καθώς μοναδικό είναι και το κράμα των αιτιών που οδηγούν κάποιον στην ανάπτυξη εξαρτητικής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες είναι ξεχωριστές για κάθε περίπτωση. 

Εξ ορισμού λοιπόν, δεν υπάρχει ένα και μοναδικό «τέλειο» θεραπευτικό πρόγραμμα που θα είναι ιδανικό για όλους.

  1. Εντοπισμός εθισμού και βοήθεια καταπολέμησης

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια του εθισμού και να ζητάτε βοήθεια όταν απαιτείται. Επαγγελματική υποστήριξη από ψυχολόγους, θεραπευτές, ολιστικούς θεραπευτές και ειδικούς σε απεξάρτηση μπορεί να είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του εθισμού.

Από την στιγμή που κάποιος αναγνωρίζει την εθιστική συμπεριφορά που έχει αναπτύξει, έχει ήδη ξεκινήσει το θεραπευτικό του ταξίδι. 

Δεύτερο και σημαντικό είναι να κατανοήσει την θεραπευτική αξία που έχει η προσωπική ευθύνη στην ανάρρωση του. 

Είναι σημαντικό το άτομο να συνειδητοποιήσει ότι είναι δική του απόφαση και επιθυμία να “απεξαρτηθεί” από τον εθισμό που δεν επιθυμεί άλλο να ορίζει την ζωή του και την καθημερινότητα του.

Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμος να κάνει θυσίες γι’ αυτό, από οικονομικές μέχρι ψυχολογικές. Κι όταν λέω ψυχολογικές θυσίες, εννοώ ότι θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στην απόλαυση, στην ανακούφιση, στην ασφάλεια, που του προσφέρει στιγμιαία ο εθισμός του.

Η Ανθοθεραπεία Bach θεραπεύει τα συναισθηματικά συμπτώματα που βρίσκονται σε ανισορροπία, όπως ανία, κακή εικόνα εαυτού, έλλειψη νοήματος για την ζωή, ανασφάλεια, άγχος, απογοήτευση και εμφανίζει σταδιακά τις ψυχολογικές αιτίες που οδήγησαν το άτομο στον εθισμό.

Μερικά ανθοϊάματα bach που μπορούν να βοηθήσουν το ταξίδι της απεξάρτησης από τους χιλιάδες συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν, είναι:

  • Agrimony: Ο άνθρωπος με χαρακτηριστικά Agrimony κρύβει τα συναισθήματά του και προσποιείται ότι “όλα είναι ωραία”. Θα αποφύγει συγκρούσεις και τσακωμούς προκειμένου να διατηρηθεί ένα κλίμα ηρεμίας. Θα υποκριθεί και θα απωθήσει μέσα του ότι τον απασχολεί.
  • Cerato: ο άνθρωπος δεν εμπιστεύεται την κρίση του. Εκδηλώνει αδυναμία στο να πάρει αποφάσεις και συνεχώς αναζητεί τις γνώμες των άλλων και την καθοδήγησή τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συχνά παραπλανείται επειδή δεν εμπιστεύεται αρκετά τον εαυτό του.
  • Impatiens: Το Impatiens θα βοηθήσει εκείνους που έχουν ξεκινήσει την θεραπευτική τους διαδικασία και νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερη υπομονή για να συνεχίσουν. Όταν πιάνουν τον εαυτό τους να ανυπομονούν να γίνουν αμέσως καλά.
  • Walnut: Θα βοηθήσει να “κοπούν τα δεσμά” του εθισμού. Θα βοηθήσει το άτομο να παραμείνει πιστός στην θεραπευτική διαδικασία και να μην παρασυρθεί από εξωτερικούς παράγοντες.

Δείτε εδώ τον πλήρη κατάλογο των ανθοϊαμάτων μπαχ. 

Η Χαρούλα Κουβατσέα, πιστοποιημένη Σύμβουλος του Ιδρύματος Bach της Αγγλίας (BFRP), είναι εδώ για να σας βοηθήσει. 

Ακολουθεί αυστηρά τον Κώδικα Δεοντολογίας του Ιδρύματος Bach και διαθέτει πλούσια εμπειρία γύρω από τον κόσμο των ανθοϊαμάτων bach, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις στις ανάγκες σας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This