Alert για την «πέμπτη νόσο»

Συναγερμός σε όλη την Ελλάδα από την εμφάνιση κρουσμάτων παρβοϊού στη Θεσσαλονίκη με θύμα ένα παιδί 3,5 ετών

Must Read

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές σε ολόκληρη τη χώρα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων παρβοϊού στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του οποίου έχει ήδη πεθάνει ένα παιδί 3,5 ετών, ενώ άλλοι τρεις μαθητές νοσηλεύονται με συμπτώματα οξείας μυοκαρδίτιδας!

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Απριλίου το άτυχο κοριτσάκι, που φοιτούσε σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, νόσησε από παρβοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Στη συνέχεια ωστόσο, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του, αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο Ωνάσειο, όπου εξέπνευσε από οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λίγες ημέρες νοσηλείας.

Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα, καθώς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι τις 26 Απριλίου άλλα 10 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών που φοιτούσαν στο ίδιο νηπιαγωγείο μολύνθηκαν από τον παρβοϊό και παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του οργανισμού, το ένα παιδί παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, τα δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Action 24, ακόμη τρία παιδιά που φοιτούσαν σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται στο Ωνάσειο με οξεία μυοκαρδίτιδα, καθώς νόσησαν από παρβοϊό.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση των τριών μαθητών που νοσηλεύονται στο γνωστό καρδιολογικό νοσοκομείο της Αθήνας είναι σταθερή, ωστόσο συνεχίζουν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς, ενώ και σε άλλα σχολεία και παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί κρούσματα παρβοϊού, προς μεγάλη ανησυχία των γονέων και του ΕΟΔΥ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι ο ιός του χαρακτηριστικού λοιμώδους εξανθήματος το οποίο εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και εγκύους, ενώ κατά το παρελθόν ήταν γνωστός και ως η «πέμπτη νόσος», καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις πέντε κλασικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, μαζί με την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την οστρακιά.

Τέλος, τονίζεται ότι ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι μέχρι στιγμής απόλυτα γνωστός, με τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων και της κοπρανο-στοματικής οδού να κρίνονται ως οι πιο «ύποπτες». Επιπλέον, το αίμα και τα προϊόντα αίματος θεωρούνται μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του παρβοϊού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This