Παγκόσμιος συναγερμός για τον φονικό κοροναϊό – Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας

Must Read

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού, παρόμοιου με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), ο οποίος έχει περάσει πλέον τα σύνορα της Κίνας και συναντάται επίσης σε Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, με το τελευταίο κρούσμα να καταγράφεται στην Αυστραλία. Την ίδια ώρα, στην πόλη Βουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων, φτάνοντας τους έξι. Παράλληλα, στις Φιλιππίνες ερευνάται και η περίπτωση ενός 5χρονου παιδιού, που νοσεί.

Έως σήμερα, έχουν διαγνωστεί με τον νέο ιό σχεδόν 300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με τη συντριπτική τους πλειονότητα στην Κίνα, και τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται στην Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για αύριο (Τετάρτη) για τον κοροναϊό, χωρίς, ωστόσο, να θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Όπως είναι φυσικό η εξάπλωση του ιού και εκτός Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχία και στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Ελλάδας, οι οποίες πραγματοποιούν συσκέψεις για να αποφασίσουν ποια μέτρα θα πάρουν.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρει ότι έχουμε την ασφαλιστική δικλείδα του ότι δεν υπάρχει απευθείας πτήση από την Κίνα στην Ελλάδα: «Το καλό είναι ότι δεν έχουμε απευθείας πτήση, οπότε αυτό είναι μια κάποια ασφάλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιστατικό μέσω connection flight. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σύσκεψη στον ΕΟΔΥ και θα βγάλουμε νέες ανακοινώσεις με τα πιθανά νέα μέτρα που θα αποφασιστούν».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, συστήνει ψυχραιμία και μας λέει ότι ο ιός μεταδίδεται δύσκολα. «Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική η μετάδοση, όμως. Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι εξετέθησαν, πάνω από 400 γιατροί και δεν κόλλησαν τον ιό. Οπότε αυτό είναι κάπως καθησυχαστικό. Μεταδίδεται δύσκολα».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί το θέμα και έχει συνεδριάσει αρκετές φορές από την περασμένη εβδομάδα. «Και σήμερα το μεσημέρι έχουμε πάλι συνεδρίαση. Έχουμε στείλει και οδηγίες. Θεωρώ ότι πρέπει με ψυχραιμία να το δούμε κι ότι -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι κάτι καταστροφικό».

Όσον αφορά το αν θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια, ο κ. Τσιόδρας συμφωνεί με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, που λέει ότι είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε απευθείας πτήσεις από την Κίνα.

«Αυτή τη στιγμή, το Λονδίνο στην Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απευθείας πτήσεις κι έχουν πάρει κάποια έξτρα μέτρα στις Πύλες. Εμείς πρέπει να έχουμε κάποια επαγρύπνηση, ώστε να αναγνωριστεί και να απομονωθεί γρήγορα ένα περιστατικό που έρχεται από αυτές τις περιοχές, με έμμεση πτήση, όχι κατευθείαν. Δεν έχουμε κατ’ ευθείαν πτήσεις στα αεροδρόμια τα δικά μας».

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα σε χώρες εκτός Κίνας:

Στις Φιλιππίνες, το παιδί που εμφάνισε συμπτώματα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου από την Βουχάν. Έκτοτε, νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Το παιδί έφτασε στο Σέμπου με πυρετό και βήχα. Οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν από τι πάσχει και -όπως όλα δείχνουν- ενδέχεται να είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού.

Στην Αυστραλία άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα του μυστηριώδους ιού τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον, όπως μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Οι αρχές της Αυστραλίας θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την πόλη Βουχάν της Κίνας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, αν και κρίνεται δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας.

Στην Κορέα, η ασθενής είναι μια 35χρονη Κινέζα η οποία αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσόν την περασμένη Κυριακή. Όπως διευκρίνισαν τα κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σε ανακοίνωσή τους, η νεαρή γυναίκα τέθηκε σε απομόνωση μετά την άφιξή της στη χώρα, καθώς εμφάνιζε συμπτώματα, ιδίως υψηλό πυρετό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει τρόμο στους ταξιδιώτες, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς αυτή την εβδομάδα, εφόσον στις 24 Ιανουαρίου αρχίζει ο εορτασμός του νέου κινεζικού σεληνιακού έτους, που συνοδεύεται από μια εβδομάδα αργίας.

Οι διακοπές αυτές αποτελούν παραδοσιακά την υψηλή περίοδο για τον τουρισμό και τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων στην Κίνα και το εξωτερικό. Ωστόσο, η επιβεβαίωση από τις υγειονομικές αρχές ότι ο ιός εξαπλώνεται και μέσω ανθρώπινης επαφής και οι προειδοποιήσεις για υψηλή επαγρύπνηση προκαλούν τέτοιες ανησυχίες, ώστε πολλοί θα επιλέξουν θα παραμείνουν σπίτι τους κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας.

Δωρεάν ακυρώσεις ταξιδίων

Κινεζικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων, από την Trip.com έως τη Fliggy του ομίλου Alibaba, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προσφέρουν δωρεάν ακυρώσεις για κρατήσεις που έγιναν για τη Βουχάν εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την επιδημία που έχει ξεσπάσει από έναν νέο κοροναϊό στην πόλη της κεντρικής Κίνας.

Οι εταιρίες, που επίσης περιλαμβάνουν τις Meituan Dianping και Qunar.com, ανέφεραν σε ξεχωριστή –αλλά παρόμοια ανακοίνωση– ότι η πολιτική αυτή θα αφορά και χρήστες που έχουν τεθεί σε καραντίνα ή έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό.

Δείτε επίσης: Ιστορική ανακάλυψη από Βρετανούς επιστήμονες! Φως στο τούνελ για τη θεραπεία του καρκίνου

Οι ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων ανακοίνωσαν ότι οι κινεζικές αρχές πολιτικής αεροπορίας και σιδηροδρόμων δεν έχουν ακόμα καθορίσει μια ειδική πολιτική ακυρώσεων, αλλά ότι θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών που θέλουν να ακυρώσουν το ταξίδι τους. Κάποιοι ταξιδιώτες δήλωσαν στο Reuters ότι δεν το διακινδυνεύουν.

Στο μεταξύ, πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας εντοπίστηκαν δύο κρούσματα στο Πεκίνο και ένα στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ο φόβος δεν πάει… διακοπές

Η Τζανγκ Σινγιουάν σκόπευε να πάει στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης πριν η ίδια και ο σύζυγός της αποφασίσουν να ακυρώσουν χθες τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

«Τρεις από τους φίλους μας ακύρωσαν επίσης τα ταξίδια τους. Θα μείνουμε σπίτι σε αυτές τις διακοπές. Φοβάμαι γιατί θυμάμαι πολύ καλά τον SARS», δήλωσε η Τζανγκ, αναφερόμενη στην εξάπλωση το 2002/2003 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), ενός ακόμα κοροναϊού που ξέσπασε στην Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έδωσε χθες εντολή να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού που έχει προκαλέσει κρούσματα πνευμονίας, τονίζοντας ότι η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών πρέπει να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ προς… πληρώματα

Ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, για τα κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Βουχάν, της Κίνας.

Οι οδηγίες για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρουν τα εξής:

Στην πόλη Βουχάν επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο, ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας.

Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα, είτε εργάζονται, είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020, το υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Βουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα. Πρόκειται για μια γυναίκα 61 ετών κάτοικο της πόλης Βουχάν, που εκδήλωσε συμπτώματα στις 5 Ιανουαρίου 2020.

Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ταξίδεψε με απευθείας πτήση στην Ταϋλάνδη μαζί με πέντε μέλη της οικογένειας της, όπου συμμετείχαν σε τουριστικό γκρουπ 16 ατόμων. Το ιστορικό έκθεσης του κρούσματος είναι υπό διερεύνηση.

Στις 16 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Βουχάν, Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form).

Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί.

Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται:

• Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

• Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:

• Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

• Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

• Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This