Σάββατο 19/6/2021

O Συνήγορος καταδικάζει την εγκληματική «μόδα» του μη εμβολιασμού των παιδιών

Η επικίνδυνη «μόδα» κάποιων γονέων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ζητεί την έκδοσης νέας και σαφούς εγκυκλίου για το θέμα.

Η Αρχή ξεκαθαρίζει ότι η νέα εγκύκλιος πρέπει να μην αφήνει καμία αμφιβολία σε σχέση με τη διενέργεια των εμβολίων ως βασική προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών και μαθητριών στα σχολεία. Έχει κάνει, επίσης, προτάσεις που, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, έως σήμερα δεν έχουν γίνει δεκτές και αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, με τις σχετικές εγκυκλίους του αφήνει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών, επικρατέστερη των οποίων είναι εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται εκτενώς στην επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, που εξαπλώνεται με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό, αλλά και στον κίνδυνο μετάδοσης άλλων ασθενειών, που προκάλεσε την παρέμβασή του, έχοντας ήδη ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας δύο φορές.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος συναγερμός για τον φονικό κοροναϊό – Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας

Σε συστάσεις που απευθύνονται προς ιδιώτες, ο Συνήγορος επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, η αναγκαιότητα των εμβολιασμών υπογραμμίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ως το σημαντικότερο όπλο ενάντια σε σοβαρά νοσήματα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα στον γενικό πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός, εξάλλου, θεωρείται ένας μηχανισμός συλλογικής ανοσίας, ο οποίος επιτυγχάνεται μόνο με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κρίνεται απαραίτητη, όπως αναφέρει η Αρχή στην παρέμβασή της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ