Κοροναϊός! 17 νεκροί στην Κίνα – Θερμικές κάμερες και προληπτικά μέτρα σε αεροδρόμια Τουρκίας, Αγγλίας, Αυστραλίας

Must Read

Θερμικές κάμερες και κάποια προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού έχει λάβει η Τουρκία, παρόλο που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό, που εμφανίστηκε στην Κίνα, έχει αυξηθεί σε 17 με 444 κρούσματα μόνο στην επαρχία Χουμπέι και ακόμη 473 στην υπόλοιπη κινεζική επικράτεια.

Οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τον ιό και τα στοιχεία δείχνουν πως επεκτάθηκε μέσω «αναπνευστικής μετάδοσης».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο να αποφασιστεί αν η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί «έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία».

Καθώς το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικός διεθνής κόμβος, (πέρυσι οι διερχόμενοι ήταν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια) και η αεροπορική εταιρία «Turkish Airlines» πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου, τα προληπτικά μέτρα στη γειτονική χώρα κρίθηκαν απαραίτητα.

«Έχουμε ετοιμασίες, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς ενός επικίνδυνου ασθενούς από την Κίνα στην αίθουσα καραντίνας μας και της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ασθενοφόρου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνέστησε θερμικές κάμερες για την Τουρκία, αλλά εντούτοις πήραμε όλα τα προληπτικά μέτρα, περιλαμβανομένων των θερμικών καμερών», πρόσθεσε.

Ο ιός, που εμφανίστηκε στην πόλη Βουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, έχει επεκταθεί και εκτός συνόρων, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Οι αρχές παγκοσμίως έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες σ’ όλο τον κόσμο, λόγω του εορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα ασφαλείας στα κυριότερα αεροδρόμια είναι δρακόντεια – προς αποφυγή μίας ευρύτερης επέκτασης του ιού. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, σχεδόν 2.200 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα, υπό την υποψία της επαφές με μολυσμένα άτομα.

Ένα νέο εμβόλιο αναπτύσσει από την πλευρά της η Ρωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επέκταση του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη ήδη παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε μάσκες και απολυμαντικά εργαλεία.

Τι μέτρα παίρνουν στην Αγγλία

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, δήλωσε σήμερα ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναΐό της Κίνας.

Το Χίθροου είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και από αυτό διέρχονται καθημερινά τουλάχιστον 200.000 επιβάτες! Σήμερα μόνο, 17 πτήσεις φθάνουν εκεί από την Κίνα!

Όπως ανέφερε το BBC, τα νέα μέτρα στο Χίθροου για τις αφίξεις θα εφαρμοστούν μόνο σε πτήσεις από την κινεζική πόλη Βουχάν.

«Αυτό γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι, όταν φθάνουν απευθείας πτήσεις στο Χίθρου, θα υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για να έρχονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.

Δείτε επίσης: Τουλάχιστον 400 φάρμακα λείπουν από την αγορά – Άμεση επίλυση του προβλήματος ζητά ο Σύλλογος των Φαρμακοποιών

Ο Σαπς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι η υπηρεσία υγείας Public Health England θα ανεβάσει τη διαβάθμιση κινδύνου για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου από το πολύ χαμηλό στο χαμηλό επίπεδο.

Τι αποφάσισαν οι Αυστραλοί

Στην Αυστραλία, ιατρικό προσωπικό από την Νέα Νότια Ουαλία θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, όπου θα υποδέχεται τους επιβάτες των πτήσεων από την Γουχάν, που καταφτάνουν τρεις φορές την εβδομάδα. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι γιατροί θα εξετάζουν τους επιβάτες, που παρουσιάζουν συμπτώματα, θα προβαίνουν σε μια αρχική διάγνωση και εάν κρίνεται απαραίτητο θα τους στέλνουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να μην συνδέεται απευθείας αεροπορικά με τις επαρχίες Γουχάν και Χουμπέι, ωστόσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, έχοντας, ήδη, εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και τα νοσοκομεία.

Πάντως, ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος του κοροναϊού στην Ελλάδα, κρίνεται χαμηλός, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This