Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Πώς θα προφυλαχτείτε από τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός βρίσκεται και επίσημα σε έξαρση και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αρχίσει μια καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν με ασφάλεια, όταν το ταξίδι δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Αυτό που πρωτίστως ζητείται από τους πολίτες είναι να ακυρώσουν περιττά ταξίδια στην Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, απ’ όπου προήλθε ο ιός. Πέραν τούτου, αν και οι υγειονομικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένουν λίγα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αναμένουν την αύξησή τους. Εάν, λοιπόν, χρειάζεται να ταξιδέψετε, τα Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων δίνουν συμβουλές ώστε να μην επιστρέψετε με τη θανατηφόρα λοίμωξη στις αποσκευές σας.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στον άνθρωπο όχι μόνο από τα ζώα, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων σάλιου σε βήχα και φτάρνισμα. Κι ενώ δεν είναι όσο θανατηφόρος ήταν ο SARS, όλα δείχνουν ότι εξαπλώνεται γρηγορότερα.

«Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός είναι τόσο καινούργιος, ώστε οι λεπτομέρειες της εξάπλωσής του εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε για την εστία του ιού στην Κίνα, αλλά και πώς μπορεί να αρρωσταίνουν οι άνθρωποι ενώ ταξιδεύουν» λέει ο πρώην επικεφαλής γιατρός του CDC και κοσμήτορας του New York Medical College Ρόμπερτ Αμλερ και προτρέπει τους πολίτες να μένουν όσο πιο μακριά μπορούν από κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης ή κρυώματος.

«Μην πλησιάζετε ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται» λέει. «Πλένετε τα χέρια σας συχνά, όσο πιο συχνά έχετε την ευκαιρία, και καλά. Όσο απλό κι αν ακούγεται, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής της μόλυνσης… Φοράτε χειρουργική μάσκα όταν πρόκειται να βρεθείτε σε μέρη με πολύ κόσμο, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ανανεώνετέ τη συχνά για να μη χαλαρώνει».

Οι ειδικοί προσθέτουν ότι αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο είναι προτιμότερο να έχετε τη δική σας κουβέρτα και το δικό σας μαξιλάρι, και να μη χρησιμοποιείτε αυτά που θα σας δώσει η αεροπορική εταιρία, καθώς μπορεί να μην έχουν απολυμανθεί σωστά. Τέλος, καθιερώστε τα γάντια, τα συμβατικά χειμωνιάτικα γάντια, όταν βγαίνετε βόλτα στην πόλη ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μεταφοράς.

Δείτε επίσης: Ακόμα και τύφλωση προκαλεί η χρήση των κινητών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ