Τα… σημάδια του καρκίνου

Must Read

Μία πιο λεπτομερή εικόνα του καρκίνου κατάφεραν να έχουν περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες από 37 χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν για πάνω από 10 χρόνια.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ερευνητική κοινοπραξία του Προγράμματος Παν-Καρκίνου που ανέλυσε το πλήρες γονιδίωμα 2.658 καρκίνων από 38 διαφορετικούς τύπους όγκων.
Έχοντας με αυτόν τον τρόπο μία πλήρη εικόνα όλων των καρκίνων, οι επιστήμονες και η ιατρική κοινότητα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξατομικεύσουν θεραπείες και να αναπτύξουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης.

Διαφορετικοί τύποι

Ο καρκίνος προκύπτει από ογκογενετικές μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων, τα οποία τελικά αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Κάθε κύτταρο του αίματος σε έναν άνθρωπο αποκτά μία νέα μετάλλαξη περίπου ανά δύο εβδομάδες, αλλά ελάχιστες από αυτές τις μεταλλάξεις θα οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μεταλλάξεων και γι’ αυτό δύο ασθενείς με τον ίδιο καρκίνο και την ίδια ακριβώς θεραπεία μπορεί να έχουν διαφορετική έκβαση. Οι 1.000 επιστήμονες διαπίστωσαν πως καρκίνος ενός ανθρώπου έχει κατά μέσο όρο έως πέντε μεταλλάξεις, που συμβάλλουν και στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί.

Αυτές οι μεταλλάξεις στην ουσία αποτελούν το αδύνατο σημείο κάθε καρκίνου και σε αυτό ακριβώς θα πρέπει να επικεντρώνονται οι έρευνες. Το εντυπωσιακό της έρευνας είναι πως κάποιες από αυτές τις επικίνδυνες μεταλλάξεις μπορεί να έχουν συμβεί χρόνια προτού εκδηλωθεί ο καρκίνος και επομένως θα υπάρξει σημαντική βοήθεια στο να αναπτυχθούν νέες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, κάτι που θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Η πρόκληση, βέβαια, για τους επιστήμονες είναι να μπορέσουν να προβλέψουν ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις θα εξελιχθούν τελικά σε καρκίνο και ποιες από αυτές θα μπορούσαν απλά να αγνοηθούν.

Οι ίδιοι οι ερευνητές πάντως θεωρούν ότι σε 10 με 20 χρόνια από τώρα θα μπορεί ένας γιατρός να βάζει τα ακριβή γενετικά δεδομένα του όγκου ενός ασθενούς στον υπολογιστή και να προκύπτει αυτόματα η εξατομικευμένη θεραπεία.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του πνεύμονα χωρίς κάπνισμα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This