Τετάρτη 23/6/2021

Προσοχή στις διαφορές και τις ομοιότητες του νέου κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης

Σχεδόν καθημερινός είναι ο συναγερμός ακόμα και σε ελληνικά νοσοκομεία με κρούσματα γρίπης που… από φόβο «μεταφράζονται» σε κορωνοϊό. Στις ομοιότητες που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός με μία απλή γρίπη εστιάζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά και τα μέτρα προστασίας που μπορεί κάποιος να λάβει.

Τα συμπτώματα που έχει κάποιος αν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό είναι τα εξής:

βήχας, πυρετός και αναπνευστική δυσχέρεια, κάτι που το κάνει δύσκολο να το ξεχωρίσει κάποιος από ένα κοινό κρυολόγημα.

Ο κορονωϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

• πνευμονία
• γαστρεντερικά προβλήματα (εμετούς και διάρροιες)
• νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια από την ομιλία, τον βήχα ή το φτάρνισμα και τα συμπτώματα συνήθως είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο και συστήνονται κυρίως μέτρα, όπως η τήρηση κανόνων υγιεινής.

Ποιες είναι οι ομοιότητες

Οι θάνατοι από γρίπη είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς του νέου κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ η γρίπη έχει προκαλέσει φέτος τον χειμώνα περισσότερους από 10.000 θανάτους και στην Κίνα πάνω από 900, ενώ στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή της από την γρίπη μέχρι την προηγούμενη βδομάδα 53 άτομα.

Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, αυτές είναι οι ομοιότητες του ιού με τη γρίπη:

• Και οι δύο εποχιακοί ιοί είναι μεταδοτικοί και προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις
• Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, ερεθισμένη μύτη, κόπωση και μερικές φορές εμετούς και διάρροια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και όσοι νοσούν, αναρρώνουν μέσα σε λιγότερο από 2 βδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία.

Δείτε επίσης: Μαραθωνοδρόμος έκανε προπόνηση στο σαλόνι του τρέχοντας 50 χιλιόμετρα, λόγω κορωνοϊού (video)

Στην περίπτωση του κορωνοϊού μόνο 5% των ασθενών εμφάνισαν ερεθισμένη μύτη και το 1-2% ανέφεραν διάρροια, ναυτία και εμετούς.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα λιγότερο τυπικά συμπτώματα του κορωνοϊού είναι τα εξής:
• Συσσώρευση φλεγμάτων
• Πονοκέφαλος
• Αιμοπτύσεις
• Διάρροια

Οι περισσότεροι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό εμφανίζουν ξερό βήχα, δύσπνοια ή πνευμονία αλλά όχι ερεθισμένο λαιμό. Κάποιοι αρχικά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς ο ιός έχει περίοδο επώασης 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διάκριση μεταξύ των ιών που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στη συμπτωματολογία.

Αντιθέτως με την εποχική γρίπη για την οποία υπάρχει εμβόλιο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη με τον κορωνοϊό.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ