Κυριακή 16/5/2021

Καμπανάκι» ερευνητών για νόσο που προκαλείται και από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι για πρώτη φορά διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό και στους νεφρούς. Ειδικότερα ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο των νεφρών.
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα έχει βλαβερές συνέπειες στους πνεύμονες, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία διαφόρων οργάνων του σώματος. Ελάχιστοι, όμως, φαντάζονταν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να συσχετιστεί με τα νεφρά, τα οποία φιλτράρουν το αίμα.

Μικροσωματίδια

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Μάθιου Μπλουμ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ανακάλυψε τη σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με την πρόκληση βλαβών στους νεφρούς, αναλύοντας τα στοιχεία που έλαβαν επί 12 χρόνια από περίπου 11.000 ενήλικες εθελοντές. Οι ερευνητές κατέγραψαν την ποσότητα των μικροσωματιδίων που προέρχονταν κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων και βιομηχανίες στην περιοχή διαμονής καθενός ατόμου. Στη συνέχεια υπολόγισαν τον μέσο όρο του επιπέδου των μικροσωματιδίων στα οποία εκτέθηκαν μέσα σε έναν μήνα οι συμμετέχοντες στην έρευνα και τον συσχέτισαν με την κατάσταση της υγείας των νεφρών τους.

Ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για πρωτεϊνουρία ή λευκωματουρία.
Πρόκειται για εμφάνιση αυξημένων επιπέδων πρωτεΐνης (λευκώματος) στα ούρα, γεγονός που αποτελεί βασικό δείκτη νεφρικής δυσλειτουργίας. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση συνδεόταν με αυξημένες πιθανότητες διάγνωσης Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) κατά τη διάρκεια της έρευνας. «Καθώς τα περιστατικά ΧΝΝ αυξάνονται παγκοσμίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν και πώς η ρύπανση παίζει ρόλο» δήλωσε ο δρ Μάθιου Μπλουμ. Τόνισε, δε, ότι όσο περισσότερο μια χώρα εμφανίζει υψηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα, όπως, για παράδειγμα, η Κίνα και η Ινδία, τόσο επιβαρύνεται η νεφρική υγεία των κατοίκων της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ