Έκκληση από οργανισμούς όλου του πλανήτη να μπει τέλος στη διάκριση με βάση τα κιλά

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Ιατρικοί και επιστημονικοί οργανισμοί από όλο τον πλανήτη μαζί με 100 ειδικούς απηύθυναν έκκληση να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και να λάβουν ρητή δέσμευση ότι θα βοηθήσουν να δοθεί ένα τέλος στον στιγματισμό των παχύσαρκων ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλές αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, και μάλιστα δημόσιες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι η βασική αιτία για το στίγμα που συνοδεύει την παχυσαρκία. Γι’ αυτόν τον λόγο μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ζητεί να υπάρξουν άμεσα κατάλληλες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η διάκριση σε βάρος των ανθρώπων εξαιτίας του βάρους τους.

Η έκκληση αυτή δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine». Στο κείμενό τους οι επιστημονικοί φορείς, με επικεφαλής τον καθηγητή Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής Φρανσέσκο Ρουμπίνο του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, σημειώνουν με νόημα ότι το στίγμα της παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματική όσο και ψυχική βλάβη. Και αυτό γιατί οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζονται ως άβουλοι, άπληστοι και μαλθακοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να πειθαρχήσουν, και αυτό έχει ως συνέπεια να υφίστανται ρατσισμό τόσο στο εργασιακό περιβάλλον τους, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, όσο και στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί φορείς, το στίγμα για την παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και στην ουσία υποσκάπτει τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Ο επικεφαλής της κίνησης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο στόχος της πρωτοβουλίας μας ήταν να συγκεντρώσουμε μια ευρεία ομάδα ειδικών και επιστημονικών οργανισμών, ώστε για πρώτη φορά να μιλήσουμε με μία φωνή και να καταδικάσουμε απερίφραστα το στίγμα του βάρους, εκθέτοντας τις παρανοήσεις που συμβάλλουν σε αυτό». Mάλιστα, καλούνται και τα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν την παχυσαρκία με σωστό, ισορροπημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, χωρίς να διαιωνίζουν αυτό το στίγμα και τις διακρίσεις.

Δείτε επίσης: Καμπανάκι» ερευνητών για νόσο που προκαλείται και από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This