Σάββατο 19/6/2021

Οι αιτίες της ροδόχρου ακμής

Μία στις 10 γυναίκες, ηλικίας συνήθως 30-50 ετών, και αρκετοί άνδρες ταλαιπωρούνται από μια μορφή ακμής η οποία εμφανίζεται κυρίως με κοκκίνισμα στο κέντρο του προσώπου και μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια.

Η ροδόχρους ακμή είναι μία μακροχρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η μύτη διογκώνεται, παραμορφώνεται και είναι πολύ κόκκινη, εξαιτίας υπερτροφίας των σμηγματογόνων αδένων.

Στρες και αλκοόλ

Όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, η ακριβής αιτία της ροδόχρου ακμής δεν είναι γνωστή, ενώ στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η διατροφή, το αλκοόλ και το στρες.«Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα και, παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, μπορούμε να χορηγήσουμε ορισμένα φάρμακα τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματά της» λέει. «Ωστόσο, και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να εμποδίσουν την επιδείνωσή της».

Το κλειδί είναι να εντοπίσετε οτιδήποτε προκαλεί εξάρσεις της ακμής σας. Ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να προσέχετε είναι ο ήλιος, το άγχος, το αλκοόλ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ