Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Κρούει κώδωνα κινδύνου για τους νέους έως 40 ετών που νοσούν από κορωνοϊό, καθηγητής του Χάρβαρντ

Δεν κινδυνεύουν μόνο οι ηλικιωμένοι από τον κορονοϊό. Ακόμα και εικοσάρηδες διατρέχουν κίνδυνο, έστω και σε μικρότερο ποσοστό.

Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς 20 έως 44 ετών παρουσιάζει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) πρέπει να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των επιστημόνων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC Morbidity and Mortality Weekly Report).

«Αν οι εικοσάχρονοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στη νόσο, έχουν λάθος. Υπάρχουν εικοσάχρονοι που έχουν πεθάνει από αυτήν τη νόσο στην Κίνα, στην Ιταλία και αλλού» επισήμανε ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπογράμμισαν ότι ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός και γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε πιο ευπαθείς ανθρώπους.

Και τα παιδιά, όμως, δεν είναι απολύτως θωρακισμένα. Μια κινεζική μελέτη, με στοιχεία από την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», βρήκε ότι από τα 171 παιδιά, έως 16 ετών, τα οποία διαγνώστηκαν με τον ιό και χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, τρία έπρεπε να εισαχθούν τελικά σε ΜΕΘ και η αναπνοή τους να υποστηριχθεί μηχανικά, ενώ ένα μωρό 10 μηνών πέθανε. Σύμφωνα, εξάλλου, με το κέντρο ελέγχου νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσε παιδιά έως 100 ετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ