Πέμπτη 17/6/2021

Πειραματικό φάρμακο από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ «παγώνει» τον Covid-19

Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο μπορεί να φρενάρει την εξέλιξη του Covid-19 στον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λούισβιλ στο Κεντάκι διαπίστωσαν ότι το νέο αυτό φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του νέου κορονοϊού και την εξάπλωσή του σε όλο το σώμα, ακριβώς όπως «παγώνει» και την ανάπτυξη των όγκων.

Το πειραματικό φάρμακο εμποδίζει διάφορους τύπους καρκίνου να πάρουν τον έλεγχο της νουκλεολίνης, πρωτεΐνης που υπάρχει στον κυτταρικό πυρήνα, αναπαράγοντας τη νόσο και μολύνοντας και άλλα κύτταρα.

«Οπως πολλοί άλλοι επιστήμονες, μόλις άκουσα για τον νέο κορονοϊό, θέλησα να βοηθήσω και άρχισα να σκέφτομαι πως ο δικός μου τομέας έρευνας μπορεί να διασταυρωθεί με τις προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού» αναφέρει η δρ Πόλα Μπέιτς, η ερευνητική ομάδα της οποίας έκανε αυτή την ανακάλυψη. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμάσει το φάρμακο μόνο σε κύτταρα, όμως ελπίζει σύντομα να μπορέσει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. «Τυπικά, η ανάπτυξη ενός φαρμάκου από το μηδέν παίρνει πάρα πολλά χρόνια και απαιτεί πολλές δοκιμές σε πειραματόζωα για να ελεγχθεί η ασφάλειά του» τονίζει.

Σε καρκινοπαθείς

«Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει ήδη δοκιμαστεί σε καρκινοπαθείς και σχεδιάζουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μικρές δόσεις και με πολύ παρόμοιο τρόπο σε ασθενείς που έχουν Covid-19. Ελπίζουμε ότι θα γλιτώσουμε πολύ χρόνο έτσι» επισημαίνει η Μπέιτς, προσθέτοντας ότι επειδή το εμβόλιο θα χρειαστεί από 12 έως 18 μήνες για να αναπτυχθεί, πρέπει να βρεθούν θεραπείες που να επιβραδύνουν τη νόσο. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αν μειώσεις το ιικό φορτίο στον οργανισμό, μειώνεις την περαιτέρω εξάπλωσή του και μπορείς να επωφεληθείς» σημείωσε κλείνοντας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φτωχός συγγενής