Ηλικιωμένος ασθενής με Πάρκινσον είναι ο πρώτος στον κόσμο στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση εγκεφαλικών κυττάρων που προέρχονταν από το δέρμα του, στο πλαίσιο πρωτοποριακής πειραματικής θεραπείας που στέφθηκε με επιτυχία. Ο 69χρονος μπορεί και πάλι να κολυμπά και να δένει τα παπούτσια του!
Δεκαετίες μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να εμφυτεύσει κύτταρα ντοπαμίνης, δηλαδή των νευροδιαβιβαστών που αρχίζουν να πεθαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον, ο δρ Κουάνγκ Σοο Κίμ, βιολόγος βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ, έχει να επιδείξει επιτέλους μια σαφή βελτίωση ασθενούς, που δίνει ελπίδα για χιλιάδες ανθρώπους.
Έπειτα από ειδική άδεια που πήρε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων επειδή κάποια από τα βλαστοκύτταρα υπήρχε φόβος να εξελιχθούν σε κακοήθειες, στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 δόθηκε το πράσινο φως για έγχυση των κυττάρων στη μία πλευρά του εγκεφάλου του Τζορτζ Ντοκ Λόπεζ, ο οποίος έδωσε στην ερευνητική ομάδα του Κιμ 2.000.000 δολάρια για να αναπτύξουν τη θεραπεία τους.
Από την αρχή της έγχυσης ένιωσε πιο δυνατός. Το 2018 υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση και έγχυση στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου. Τώρα ο ασθενής έχει ανακτήσει κομμάτι της κινητικότητάς του. «Ο Ντοκ Λόπεζ έχει δείξει βελτίωση σε σειρά από κατηγορίες λειτουργικότητας που είναι δύσκολο να τις αμφισβητήσεις» σχολιάζει ο δρ Τοντ Χέρινγκτον, ένας από τους νευρολόγους του ασθενούς στο Χάρβαρντ.