Πανεπιστήμιο για ηλικιωμένους στην Αθήνα με κατώτατο όριο ηλικίας τα 65 έτη

Must Read

Η φράση του νομοθέτη της αθηναϊκής κλασικής δημοκρατίας Σόλωνα «γηράσκω αεί διδασκόμενος» πριν από 2.500 χρόνια ταιριάζει απόλυτα και στις ημέρες μας, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία της ίδρυσης του πρώτου πανεπιστημίου για ηλικιωμένους, που άνοιξε τις πύλες του στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες επί της οδού Φρεαρέων στον Κεραμεικό. Εκεί, άνθρωποι άνω των 65 ετών έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν εντελώς δωρεάν αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ευρωπαϊκή Ιστορία, πληροφορική, θέατρο και καλλιτεχνικά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανήκει στη Μαρία Αστερίου και τη Μαρία Ηλιοπούλου, οι οποίες παρατήρησαν τη θεαματική αλλαγή που επέφερε η απόκτηση γνώσεων στον ψυχισμό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και αποφάσισαν να φέρουν και στη χώρα μας έναν θεσμό, ο οποίος λειτουργεί ήδη από τη δεκαετία του ’70 στο εξωτερικό. «Μέσω της Μη Κερδοσκοπικής μας Οργάνωσης, ονόματι People Behind, πραγματοποιούσαμε από το 2017 κάποια πιλοτικά προγράμματα σε ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας. Μας ενέπνευσαν τα αντίστοιχα πανεπιστήμια που λειτουργούν στο εξωτερικό, αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από την πλευρά των ηλικιωμένων. Κάπως έτσι ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό και στη χώρα μας» αναφέρει η συνιδρύτρια του πανεπιστημίου Μαρία Αστερίου.

Ο στόχος των δύο γυναικών -και κατ’ επέκταση του πρότυπου πανεπιστημίου- δεν περιορίζεται στη διεύρυνση των γνώσεων των ηλικιωμένων, αλλά εστιάζει παράλληλα στην κοινωνικοποίησή τους, καθώς και στην εξάσκηση του μυαλού και της μνήμης τους. «Η δραστηριότητα αυτή βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, διότι τους βοηθά να αποκτήσουν ψυχική και πνευματική ευεξία. Στο τέλος της ημέρας, ωφελείται η υγεία τους…» συμπληρώνει η Μαρία Αστερίου.

Το μοναδικό κριτήριο που υπάρχει για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι το κατώτατο όριο ηλικίας να είναι τα 65 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και μορφωτικών επιπέδων, γεγονός που φανερώνει την ανάγκη τους για μάθηση, παρόλο που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους. «Η ανταπόκριση στο εγχείρημά μας είναι τόσο μεγάλη, που δεν ξεπέρασε μόνο τις προσδοκίες μας, αλλά και τις δυνατότητές μας. Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό να υπάρχει ένα τμήμα για κάθε μάθημα και καταλήξαμε να έχουμε δύο και τρία λόγω της αυξημένης ζήτησης» εξηγεί, τονίζοντας ότι μαθήματα, όπως η φιλοσοφία, διδάσκονται με εκλαϊκευμένο τρόπο, προκειμένου να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και άνθρωποι που έχουν μόνο απολυτήριο δημοτικού.

Σύμφωνα με την κυρία Αστερίου, κάθε μάθημα γίνεται μία φορά την εβδομάδα και διαρκεί μιάμιση ώρα, ενώ όσο περνούν οι μήνες θα προστίθενται και νέες θεματικές. Μέχρι στιγμής, πάντως, το μάθημα που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση είναι της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This