Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, καθώς η παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα φτάσει μόλις το μισό της περσινής. Η συνδυασμένη επίδραση της λειψυδρίας, των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των προβλημάτων στη δακοκτονία έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας, Μιχάλης Καμπιτάκης, η φετινή παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 40.000–45.000 τόνους, έναντι των 80.000 τόνων που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά. «Τα λιόφυτα εμφανίζουν ξηρασία, με τα δέντρα να απορροφούν υγρό από τους καρπούς για να επιβιώσουν», σημείωσε, εξηγώντας ότι το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Οργή για τη δακοκτονία στην Κρήτη
Ο κ. Καμπιτάκης δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για τη διακοπή της δακοκτονίας από το Υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι η απουσία της σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του δάκου σε συνδυασμό με την ήδη μειωμένη ανθεκτικότητα των ελαιόδεντρων λόγω των κλιματικών συνθηκών, εντείνει ακόμη περισσότερο τις απώλειες στην παραγωγή.
Την ίδια στιγμή, η συνέχιση των ακραίων καιρικών συνθηκών και η αναποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας μπορεί να υπονομεύσουν σοβαρά την παραγωγή των επόμενων ετών.
Το «χρυσάφι» της Κρήτης, όπως συχνά αποκαλείται το ελαιόλαδο, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή: η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής του εξαρτώνται πλέον από την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων και από τον τρόπο που η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα στηρίξουν ουσιαστικά τον κλάδο.
Δείτε επίσης:
- Ευρωπαϊκή απειλή για το ελληνικό ελαιόλαδο – Έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον κλάδο
- Σε απόγνωση οι αγρότες με τη λειψυδρία: «Στην Κρήτη η κατάσταση είναι τραγική»
χρόνο κάτι συμβαίνει και θα πρέπει το λάδι και πάει στα ύψη.