Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023

Ποιος καταπιέζει ποιον στη Θράκη

Αυτή την εβδομάδα επισκέπτεται τη Θράκη κλιμάκιο της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών για την ετήσια επιθεώρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του State Department.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ποτέ δεν κατάλαβα, βεβαίως, πόθεν προκύπτει το δικαίωμα της υπερδυνάμεως να αυτοδιορίζεται επιθεωρητής του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πλανήτου και να αθωώνει ή να καταδικάζει χώρες για παραβίασή τους αναλόγως και των στρατηγικών συμφερόντων της, αλλά εν πάση περιπτώσει. Προτιμότερο να σε επιθεωρεί κράτος παρά κυβερνητική οργάνωση τύπου Helsinki Watch. Όλοι ξέρουμε τι κρύβεται συνήθως πίσω από τέτοια σχήματα, όχι ανιδιοτελείς προσεγγίσεις πάντοτε. Το κλιμάκιο των ΗΠΑ θα συναντήσει τους αιρετούς περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους, τους μητροπολίτες και τους νόμιμους μουφτήδες, γυναίκες εκπροσώπους των Πομάκων και των Ρομά και, τέλος, την πρόεδρο του τουρκόφωνου μειονοτικού κόμματος Ασάφογλου. Ανεπισήμως, σε καφέ, όχι στα γραφεία του, με βάση την ενημέρωση που έχουμε.

Η κατάσταση στη Θράκη έχει πλέον αλλάξει, βεβαίως. Είναι μια περιοχή στρατηγική για τα αμερικανικά συμφέροντα, τόσο για την αντιρωσική ομπρέλα του ΝΑΤΟ όσο και για διείσδυση του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ θέλουν πλέον ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Καθόλου δεν ενθουσιάζονται από την παρακρατική δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών χωρών της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο η Ελλάς ποτέ δεν ζήτησε την επιείκεια κανενός κατά την αξιολόγηση της μειονοτικής της πολιτικής αλλά και της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης γενικότερα. Εμπλουτίζει και ανανεώνει διαρκώς την πολιτική της στη Θράκη χωρίς πίεση τρίτων και μια φορά κάθε 15 χρόνια (το έπραξε το 1990 και το 2004) κάνει και μεγάλες κινήσεις που αποσυμπιέζουν όποια κατάσταση έχει διαμορφωθεί και εκτονώνουν την ένταση.

Το έπραξε το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον νόμο για τους μουφτήδες και με την εκ μέρους του αναγνώριση ότι η μειονότητα αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες (τουρκογενείς, Αθίγγανους, Πομάκους). Το έπραξε ο Κώστας Καραμανλής το 2004 με γενναίες μεταρρυθμίσεις στη μειονοτική εκπαίδευση και σε ζητήματα άσκησης θρησκευτικών ελευθεριών. Θα το πράξει πάλι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποφασιστική συμβολή της Ντόρας Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, έμπειρη ούσα, επισκέφθηκε την περιοχή της Θράκης προσφάτως ως επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, περιόδευσε και στους τρεις νομούς, μίλησε με τους κατάλληλους ανθρώπους, σφυγμομέτρησε το κλίμα και επέστρεψε στην Αθήνα με καθαρή πρόταση. Την οποία θα αναπτύξει και στον πρωθυπουργό -αν δεν το έχει ήδη κάνει- και στα μέλη της διακομματικής που, χωρισμένα σε δύο τμήματα, το αναπτυξιακό και το θεσμικό, ήδη ακροώνται φορείς και επεξεργάζονται λύσεις.

Στο αναπτυξιακό σκέλος το πράγμα φωνάζει: Χρειάζονται ενέσεις τόνωσης και αύξησης του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος μειώνεται, γι’ αυτό και εξετάζεται θετικά η πρόταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για ίδρυση νέων τμημάτων. Στον αγροτικό τομέα απαιτείται νέος αναδασμός και ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός έχει αναλάβει με απόφαση Μπακογιάννη να εκπονήσει ένα νέο συνεκτικό ρεαλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των αγροτών. Ειδικές ομάδες, όπως οι Πόντιοι, χρειάζονται επίσης ενίσχυση, γι’ αυτό και εξετάζονται μέτρα για την ανακούφισή τους από τις δανειακές υποχρεώσεις.

Στα θεσμικά ζητήματα θα γίνει όμως το μεγάλο παιχνίδι. Γιατί με τις λύσεις που προωθούνται σε θέματα θρησκευτικών και εκπαιδευτικών ελευθεριών η Αθήνα θα εκθέσει την Αγκυρα. Στο μείζον ζήτημα των μουφτειών η Αθήνα έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη θέση πλέον. Η σαρία δεν πρόκειται να καταργηθεί, παρότι θεωρείται σε κάποια κεφάλαια αναχρονιστική για τις γυναίκες που παντρεύονται με το ζόρι στα 14 τους. Αν καταργηθεί η σαρία και χάσει ο μουφτής τις δικαστικές του αρμοδιότητες, τότε εγείρεται ζήτημα αυτοδιοίκητου με βάση τον νόμο περί Θρησκευτικών Κοινοτήτων του 2013, άρα και της εκλογής μουφτή. Αλλά η σαρία θα γίνει σεβαστή, καθώς σε αυτήν επιμένουν να προσφεύγουν οι μουσουλμάνοι μετά την ψήφιση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που την καθιστά προαιρετική. Περίπτωση εκλογής μουφτή απευθείας από τη «βάση» κατά συνέπεια δεν υπάρχει. Θα ισοδυναμούσε με βόμβα στα θεμέλια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Ούτε οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης, οι οποίοι δεν επιθυμούν να βάλουν μπελά στα πόδια τους, επιθυμούν εκλογή μουφτή, ασχέτως αν δεν το φωνάζουν. Η εκλογή μουφτή από τον λαό δεν προκρίνεται, λοιπόν.

Αλλαγή στο καθεστώς της εκλογής μουφτή, όμως, ο οποίος υποδεικνύεται σήμερα από γνωμοδοτική επιτροπή της περιφέρειας και διορίζεται από την Πολιτεία, συζητείται όμως. Η κυρία Μπακογιάννη εξετάζει εισηγήσεις για την εκλογή του μουφτή από ένα μεικτό εκλεκτορικό σώμα λαϊκών και μορφωμένων ιμάμηδων, επιφανών μελών της μειονότητας, το οποίο θα υποδεικνύει με την ψήφο του στην Πολιτεία τρία πρόσωπα, από τα οποία εκείνη με αξιοκρατικά κριτήρια θα επιλέγει το ένα και θα το διορίζει μουφτή. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το σύστημα αυτό ομοιάζει με το αντίστοιχο Ορθόδοξο Κυπριακό (προς ανάδειξιν Αρχιεπισκόπου), αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

Το νέο σύστημα έχει ισχυρές πιθανότητες να υιοθετηθεί, αλλά ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό. Μείζονες θα είναι και οι αλλαγές στη μειονοτική εκπαίδευση, τις οποίες θα αναλάβει να υλοποιήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα νήπια μουσουλμανόπαιδα θα διδάσκονται στα νηπιαγωγεία τη γλώσσα καταγωγής τους, όπως ενημέρωσε η Ντόρα τον Σύλλογο Επιστημόνων της μειονότητας. Τουρκικά, αν είναι τουρκικής καταγωγής. Τη γλώσσα των Ρομανί, αν είναι Τσιγγανόπουλα. Και πομακικά, αν καταστεί εφικτό, διότι αυτή η γλώσσα κυρίως ομιλείται, δεν είναι γραπτή. Πλέον αυτών θα γίνουν εντυπωσιακές συγχωνεύσεις σχολείων στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης, ώστε να δημιουργηθούν εξατάξια αντί διθέσιων και τριτάξιων σχολείων, ενώ για την Ξάνθη μελετάται η ίδρυση δεύτερου μειονοτικού γυμνασίου. Η Διακομματική Επιτροπή δεν πρόκειται να ασχοληθεί, τέλος, με το αίτημα της αναγνώρισης ορισμένων συλλόγων της περιοχής ως «τουρκικών», αυτό είναι αποκλειστικό θέμα της Δικαιοσύνης. Το «πακέτο» με τα δεδομένα που ξέρουμε αυτή τη στιγμή μοιάζει πλήρες. Και τυχόν διακομματική υπερψήφισή του θα κλείσει στόματα στην Αγκυρα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Ελλάς θα αποδειχθεί ξανά πρωτοπόρος στα μειονοτικά δικαιώματα και η Θράκη πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας. Γι’ αυτό -κλείνουμε όπως αρχίσαμε- προτείνουμε στο αμερικανικό κλιμάκιο και κυρίως στη νέα πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη που λογικά θα το συνοδεύσει, εκτός από το να ακούσει τι του λένε, να αφουγκραστεί κιόλας την τοπική κοινωνία έξω από τα κλισέ των συναντήσεων. Να κάνει μια ελεύθερη βόλτα και να μυρίσει τον αέρα. Του το υπογράφουμε: Ελευθερία θα οσμιστεί, όχι καταπίεση.

Η καταπίεση είναι μόνο στα μυαλά όσων καταπιέζονται από την Αγκυρα. Κανενός άλλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με σύνδρομο της Στοκχόλμης

«Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως». Από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην...

Αριστερά και Βόρεια Ηπειρος

Το ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη -ο οποίος κρατείται...

Λίγη ντροπή πια…

Δυστυχώς, μόνο η «δημοκρατία», η «Εστία», η «Ελεύθερη Ώρα», η αθλητική «ΩΡΑ» και η...

Πίσω στα Εξάρχεια, αλλά με Μετρό

Το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και η μετέπειτα στάση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως η...

Το ήθος της ευγενικής Δεξιάς!

Ηταν σπουδαία η πρωτοβουλία που ανέλαβε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης να δώσει,...

Ο φαρισαϊσμός του Ιερωνύμου

Δεν αντέδρασε όταν έκλεισαν οι ιεροί ναοί λόγω κορωνοϊού. Δεν αντέδρασε όταν διώκονταν ιερείς...

Βορειοηπειρώτες και Πομάκοι: Ανόητες συγκρίσεις

Η ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου είναι αναγνωρισμένη ως ελληνική εθνική μειονότητα με συγκεκριμένα...

Είναι η δημοκρατία κλειστό κλαμπ;

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συμφώνησε προχθές με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της...

Κεμαλική τηλεόραση

Στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται!», που παρουσιάζει η… μπεμπεκίζουσα Ναταλία Γερμανού, εμφανίστηκε ο συνεργάτης...

Γιατί ο Ερντογάν είναι κυρίαρχος!

Οι σχεδόν παράλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων...

Χριστιανισμός, η ταυτότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες τη συζήτηση για τον ρόλο της Εκκλησίας...

Τα «εγκλήματα» του Αλέξη Τσίπρα!

Κάθε δημοκρατία για να ευημερεί πρέπει να διαθέτει δυνατή κυβέρνηση και ισχυρή αντιπολίτευση. Οποιο...

Η άλλη ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος

Στην εκλογική μάχη συμμετέχουν δύο εμπλεκόμενοι. Ο πρώτος είναι το πολιτικό σύστημα και ο...

«Κατασκευάζεται» ένας νέος, κυνικός λαός, μηδενικής εθνικής μνήμης

Μεγάλη μέρα η σημερινή. Ημέρα μνήμης. Ημέρα αναστοχασμού. Ημέρα εθνικής ταυτότητας. Παρότι, όμως, έχει...

Να τιμωρηθεί ο αλβανικός σωβινισμός

Οι στενές σχέσεις του Εντι Ράμα με το καθεστώς Ερντογάν είναι κοινό μυστικό. Τα...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνελήφθη ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μετά από συνέντευξη στον Τριανταφυλλόπουλο

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί το πρωί της Παρασκευής στον...

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ο «Κατήφορος» της Πατησίων! «Ζούγκλα» με «πεταλούδες της νύχτας» εξ Αφρικής 

Ανάστατοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών - «Τρέμουμε από τον θόρυβο, από τις ύβρεις, από όσα συμβαίνουν»

Καθηγητής με AIDS σε σχολείο των νοτίων προαστίων έκανε όργια με ανήλικους

Η δεύτερη ζωή καθηγητή, με όργια με ανηλίκους, σκληρά ναρκωτικά και ροζ βίντεο - Δικαίωση των δύο εφήβων έπειτα από περίπου 10 χρόνια

Τα δάκρυα του Λάκη Λαζόπουλου στον Άγιο των θαυμάτων!

Μεγάλη έκπληξη για τους προσκυνητές στο γυναικείο μοναστήρι του...

Δράμα χωρίς τέλος στην Ινδία: Τουλάχιστον 288 οι νεκροί από τη σύγκρουση τριών τρένων

Συγκλονιστικές εικόνες - Άγνωστος αριθμός των παγιδευμένων στα συντρίμμια - Πάνω από 800 οι τραυματίες

NEWSROOM