3/7/2022

Αντισυνταγματικά

Δημοσίευση:

Ως υπηρέτης της Θέμιδος, φρονώ ότι η Δικαιοσύνη, κατ’ επιταγή και του εν ισχύι άρθρου 26 του Συντάγματος, διατηρεί τη λειτουργική ανεξαρτησία της, παρά τις όποιες οιονεί «διασταυρώσεις» υφίσταται, τεμνόμενη τόσο υπό την εκτελεστική όσο και υπό τη νομοθετική εξουσία, κατά το άρθρο 90, παρ. 5 του Συντάγματος, ως προς την εκλογή των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της επικράτειας.

  • Από τον Χαράλαμπο Κατσιβαρδά

Ανέκαθεν πίστευα ενδομύχως και κραταιώς ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αφενός, ένεκεν της ιδιαζούσης εκπαιδεύσεως των δικαστών και, εξ ετέρου, λόγω ότι υπηρετούν μια ανωτέρα αξία, ιδέα, η οποία συνιστά την ακριβοδικαίη απονομή της Δικαιοσύνης αυτήν καθαυτήν, η οποία εις τη σκέψη μου εξομοιώνεται εξ ορισμού με τη Θεία Μετάληψη, ήτοι με το μείζον μυστήριο, κατά τη ζώσα ορθόδοξη παράδοση. Εν άλλοις λόγοις, η ιερά έννοια της Δικαιοσύνης αποτελεί ένα σπουδαίο μυστήριο, το οποίο κείται εγγύς ως προς «τα άγια τοις αγίοις», με όλες τις εγγενείς παθογένειες ή χαίνουσες θεσμικές – κρατικές αβελτηρίες.

Η αναφανδόν όμως και απερίφραστη μεροληπτική ευαισθησία της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 2020 υπέρ της καθιερωμένης πορείας διαμαρτυρίας, δηλαδή η τρίτη κατά το Σύνταγμα εξουσία να παρεμβαίνει αντιθεσμικά υπέρ μιας αμιγώς πολιτικής εκδήλωσης, τη στιγμή την οποία όμως δεν έπραξε το ίδιο διά όμοιες αντιστοίχως περιπτώσεις, όπως, λ.χ., διά το θεμελιώδες δικαίωμα των συναθροίσεων κατά τον εορτασμό της εποποιίας του 1940, ή άλλως σιώπησε εκκωφαντικά διά τα περίπυστα Μνημόνια, όπου και εγείρονταν μείζονα ζητήματα συνταγματικότητας κατά την εφαρμογή τους, ιδίως ως προς το άρθρο 28 του Συντάγματος, αναφορικώς προς τους ιδιαζόντως επαχθείς διαληφθέντες εις αυτές όρους διά τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Ωσαύτως η εν λόγω ένωση, ενώ προέβη στην προμνησθείσα κομματική παρέμβαση υπέρ του Πολυτεχνείου, σήμερον δεν λαμβάνει θέση νομικά διά την καταστρατήγηση ή μη της θεμελιώδους αρχής της αναλογικότητας, συμφώνως προς το άρθρο 25 του Συντάγματος, εξ αφορμής του δεύτερου επί μακρόν εγκλεισμού μας και της στυγνής απαγόρευσης της ελευθέρας κυκλοφορίας.

Περαιτέρω, δεν παρεμβαίνει, όπως τη 17η Νοεμβρίου, διά τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, βάσει του Συντάγματος αλλά και δυνάμει της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διά την υποχρεωτική ή μη επιβολή μιας ιατρικής πράξεως προς τον εκάστοτε πολίτη, εν προκειμένω διά τον μαζικό εμβολιασμό, άνευ της προσήκουσας ενημερώσεως αυτών ως έδει (ήτοι των πολιτών) ή της προηγούμενης αναλήψεως αστικών και ποινικών ευθυνών υπό την παρασκευάστρια εταιρία, ως εγγύηση πιστότητας.

Η καλοπροαίρετη κριτική εις τη Δικαιοσύνη συντελείται ασφαλώς εκ της δικαιολογημένης αγανακτήσεως ως συλλειτουργού αυτής, ως δικηγόρου αλλά και ως δημοκράτη πολίτη, η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας και συνεπεία της αμέσως προηγούμενης, κατάφωρα μεροληπτικής, δημόσιας παρεμβάσεως της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, προασπίζοντας μονομερώς το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ως προς τις συναθροίσεις μόνο ως προς τη 17η Νοεμβρίου.

Ουδέποτε η εν λόγω ένωση ενδιαφέρθηκε πάντοτε θεσμικά, συνταγματικά και νομικά, διά τα τεκταινόμενα ως προς τη φαλκίδευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και ως προς τη νομική προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας ως προς τα συμβάντα με την όμορη Τουρκία.

Εν τέλει, ποιο είναι το διακύβευμα και ποια τα άκρα όρια της ωσεί διελκυστίνδας της πολιτικής με τη Δικαιοσύνη; «Εάλω η Πόλις» ή λογίζεται δίκαιο να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και να ενεργεί κατά το δοκούν η Δικαιοσύνη, με υποκειμενικά κριτήρια, προασπίζοντας επιλεκτικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, συναρτημένα και αρρήκτως συνδεδεμένα με ορισμένες περιστάσεις, ενώ, από την άλλη πλευρά, (η Δικαιοισύνη) να εθελοτυφλεί ιταμώς και να κωφεύει εκκωφαντικά διά έτερα ζητήματα, μολονότι καθίστανται ανικειμενικά ως μείζονα, όπως τα προαναφερθέντα περί των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η ακροτελεύτια διάταξη του άρθρου 120, παρ. 4 του Συντάγματος, πέραν του ότι αποτελεί την επιτομή του συνταγματικού πατριωτισμού, εις την παράγραφο 2 αναφέρει ότι ο σεβασμός εις το Σύνταγμα και εις τους νόμους που συμφωνούν με αυτό καθώς και η αφοσίωση εις τη δημοκρατία και την πατρίδα αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

Εν κατακλείδι, ομιλούμε διά μια στυγνή κομματοκρατία ενός συντεταγμένου κράτους, το οποίο εξικνείται και πέραν του ιδίου του Συντάγματος, του υπέρτατου δηλαδή νόμου του κράτους, παντελώς αυθαίρετα. Πρόκειται ανυπερθέτως διά μια κατάσταση η οποία καταβαραθρώνει τους θεσμούς, υποσκάπτοντας ευθέως τα θεμέλια της δημοκρατίας μας: Η ίδια η Πολιτεία σήπεται, ενώ διά του κλυδωνισμού του κόσμου ένεκεν της επαράτου μάστιγος του νεοπαγούς ιού αναδύεται μια νέα πολυεθνική αυτοκρατορία, υπό την καθοδήγηση της μειοψηφίας των ελίτ, με πολυώνυμους, εγχώριους και υπερεθνικούς, εξαγορασμένους συνεργούς!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στ’ άρματα, στ’ άρματα

Σε μια εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα έναν σκηνοθέτη (που δεν είναι δα και ο...

Ο Μπάιντεν στo ΝΑΤΟ… έκανε «κουρελόχαρτο» το νόμο των ΗΠΑ για την Ασφάλεια & Ενεργειακή Συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Μπάιντεν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και οι ευχαριστίες...

Το μέλλον δεν εργάζεται για εμάς!

Με τρία κριτήρια μπορεί να αποτιμήσει κανείς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ...

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία

Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά για το θέμα, καλό είναι να διαβάσουμε τι λέει...

Τορπίλη… TURKAEGEAN

Η Τουρκία με μία κίνηση μπαμπέσικη πήρε άδεια να διαφημίζει τις ακτές της ως...

Τι έγινε τελικά στη Μαδρίτη

Οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, μετά το κοινό κείμενο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,...

Happy traveller και… στη Μαδρίτη!

Μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός στις σύντομες τουριστικές αποδράσεις. Κάπως έτσι νομίζω ότι είδε...

Ανάξιοι να προστατέψετε οτιδήποτε είναι ελληνικό!

Ως δημοσιογράφος του ομίλου Εστία Επενδυτική έχω ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Μαζί με άλλους τρεις...

Η υπογεννητικότητα και… οι εμβρυοκτονίες!

Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων ξεσήκωσε...

Persona non grata

Ένας λαός μπορεί να ακμάζει, να έχει μια γεμάτη νόημα και σφρίγος ζωή, μόνο...

Σύσκεψη Ελλάδας και ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Mέγιστη ανησυχία για το -ήδη αισθητό- βαρύτατο κόστος που θα υποστεί η ελληνική οικονομία...

Ελλάς: Διοικείται από τις ζώνες επιρροής της μαφίας

Το καλοκαίρι του 2019 αλλοδαποί έκλεψαν το πορτοφόλι γόνου σημαντικού πολιτικού της πατρίδας μας...

Αλέξη, η «δεύτερη ζωή» έχει απαιτήσεις!

«Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά, πάντα πάντα θα ‘ναι...

Δικαίωμα στην άμβλωση. Στη ζωή, κυρία Μαρέβα;

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει το δικαίωμα...

Πρόωρες εκλογές

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι διαρροές από βουλευτές της Ν.Δ. σε...

Η αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος!

Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό μας κόσμο και Ιούνιο μήνα αφιέρωσε όλο του το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος για 46χρονο: «Δεν αισθάνομαι καλά», είπε στη σύζυγό του και μετά κατέρρευσε

Η λίστα με τους αιφνίδιους θανάτους μεγαλώνει στη χώρα...

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ