Στήριξη στα Σκόπια παρά την αναβολή

Πολιτική αμέριστης διπλωματικής και οικονομικής στήριξης στα Σκόπια (συνεχίζει να) εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με τους δημόσιους τακτικισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και του προέδρου της Βουλής για την προσωρινή αναβολή κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Στο πλαίσιο αυτό, το Ιδιαίτερο Γραφείο και το Διπλωματικό Γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου (στη βάση, ασφαλώς, των συνταγματικών προβλέψεων για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση) συνεχίζουν τις διαδικασίες υποδοχής του ομολόγου της, Στ. Πενταρόφσκι, στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του κ. Πενταρόφσκι προγραμματίζεται -το πιθανότερο- στα μέσα Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες και το επίσημο δείπνο θα πραγματοποιηθούν στους ίδιους χώρους όπου οι Κων. Καραμανλής και Αν. Παπανδρέου (σύροντας και τον τότε πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη) αποφάσιζαν στα Συμβούλια Αρχηγών του 1992-1993 ότι η χώρα δεν έπρεπε να παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία».

Πόσο μάλλον να αναγνωρίσει «μακεδονική εθνότητα», ανησυχώντας κυρίως για τους μελλοντικούς συσχετισμούς δυνάμεων στα Βαλκάνια, όπως τόνιζε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους ξένους ηγέτες. Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της ετεροβαρούς Συμφωνίας των Πρεσπών, οι συσχετισμοί δυνάμεων αρχίζουν κιόλας να αλλάζουν. Γιατί διαπιστώνεται η αντίφαση της υποστήριξης της Αθήνας προς τα Σκόπια με την ταυτόχρονη έκρηξη του εθνικισμού τους και τη σύσφιγξη των δεσμών της λεγόμενης «Βόρειας Μακεδονίας» με την Τουρκία.

Ο προσδιορισμός της επίσκεψης του -γενικώς μετριοπαθούς- κ. Πενταρόφσκι τον Οκτώβριο προτάθηκε από τη δική του πλευρά, με προφανή πάντως σκοπιμότητα να παρουσιάσει εικόνα σταθερότητας και διεθνούς απήχησης της χώρας του, επειδή το φθινόπωρο προβλέπεται ως κατεξοχήν κρίσιμο για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ (προέρχονται από το ίδιο κόμμα). Ο κ. Ζάεφ, που από ταπεινός δήμαρχος της Στρώμνιτσας εξελίχθηκε στον πολιτικό που κατάφερε να ανατρέψει θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και να επηρεάζει τους διαδοχικούς πρωθυπουργούς Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, αγωνιά να ξεπεράσει τον σκόπελο των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών του κ. Ζάεφ και του αλβανικού DUI υπό τον Αλί Αχμέτι είναι εξαιρετικά εύθραυστη (61 έδρες σε σύνολο 120), ενώ αναμένεται αποδοκιμασία του στις δημοτικές εκλογές και το κυβερνητικό έργο έχει ήδη παραλύσει. Πρακτικά, η περίοδος σταθερότητας έληξε, καθώς ο κ. Ζάεφ ήλπιζε ότι η Ε.Ε. θα ενέκρινε τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης προς δρομολόγηση των ενταξιακών συνομιλιών στα τέλη του 2020 ή στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να επιτευχθεί ακόμα και μέχρι τα τέλη του 2022. Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα οδηγήσουν σε ολιγόμηνη παράλυση των εσωτερικών διαδικασιών της Ε.Ε., ενώ οι προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία και (του χρόνου) τη Γαλλία θα υπενθυμίσουν την αντίθεση των περισσότερων υποψηφίων στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Υπό αυτά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιώσει τον σεβασμό των διατάξεων ακόμα και της κακής Συμφωνίας των Πρεσπών ως αντάλλαγμα όσων προσφέρει στον κ. Ζάεφ. Οι αρμόδιοι διπλωμάτες έχουν επισημάνει προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια περισσότερους από 10 τομείς είτε παραβίασης της συμφωνίας είτε σκόπιμης κωλυσιεργίας στην εφαρμογή της.

Μεταξύ αυτών, η μη αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» ή του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η μη χρήση της νέας ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» σε κρατικές ιστοσελίδες, η διατήρηση πινακίδων, εμβλημάτων και εγγράφων με παλαιά ορολογία και η συνέχιση της έκδοσης «μακεδονικών» ταυτοτήτων και διαβατηρίων με ισχύ ως το 2030 (όπως προειδοποιούσε η «δημοκρατία» από τον Οκτώβριο του 2019).

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στην -ουσιαστικά άνευ όρων- στήριξη στον κ. Ζάεφ, με έμφαση στο lobbying υπέρ των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στην αναβάθμιση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Όμιλος Μυτιληναίου). Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών στην Αθήνα, o κ. Ζάεφ φέρεται ότι ζήτησε -ή ότι υπαινίχθηκε- μέχρι και την ανάγκη παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, εν όψει του κινδύνου αποσταθεροποίησης στα Σκόπια και τα Βαλκάνια.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αν και δεν υποσχέθηκε τίποτα, δεν απέρριψε ευθέως την πρόταση του συνομιλητή του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζάεφ «αντάμειψε» τον κ. Μητσοτάκη με το γνωστό tweet ότι «δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» και τη μη ανάκλησή του.

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είμαστε πειθαρχημένος λαός

Για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους Ελληνες, εκτός από το ότι ήμαστε λαός...

Η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται στο πεζοδρόμιο

Η αστική δημοκρατία έχει προβλήματα - πάντα θα έχει. Και τις τρεις εξουσίες τις...

Το «σημείο τήξης» της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο «σαλταρισμένος» Δελαπατρίδης, ο οποίος επευφημείτο στο παρελθόν από τους «Μητσάρες» του Φαλήρου που...

Εγώ, ο ευθικτότατος

Eχουμε και λέμε: 1. Ηταν υπουργός Συγκοινωνιών όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών. 2....

Πώς το συμβάν στα Τέμπη εξελίσσεται εκ των υστέρων σε προμελετημένο έγκλημα

Σήμερα κλείνει χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, και η Ελλάδα θρηνεί τα 57...

Ποδοσφαιρικά

Προ ημερών ο κ. Αλαφούζος, μετά την ισοπαλία με τη Λαμία στη Λεωφόρο, βγήκε...

Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα υποδείγματα

«Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ερωτηματολόγια που στείλατε στα μέλη...

Βαρουφάκης εναντίον Κασσελάκη

Είναι απορίας άξιον πως ούτε ένας συριζαίος δεν σκέφτηκε (ή, έστω, δεν τόλμησε) να...

Οι ιστορικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα

Η Αριστερά, όπως κάθε προοδευτικός χώρος, δεν χρειάζεται «Βούδες», αλλά ηγετικές προσωπικότητες. Δεν χρειάζεται...

Ο γαλαντόμος κ. Κεφαλογιάννης

Κάθε πολιτικός αστέρας, όταν αναλαμβάνει πόστο στις Ενοπλες Δυνάμεις (υπουργός, υφυπουργός), θεωρεί ότι ο...

Τσεπόφρων – Εθνικόφρων

Πρόσφατα παρέλαβα ηλεκτρονική επιστολή από αναγνώστη, η οποία είναι αρκετά… γουστόζικη, και την παραθέτω...

Μπράβο στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η ΕΛ.ΑΣ., όμως;

Διάβαζα τις προάλλες ότι το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) έδωσε τα ονόματα δύο πυροσβεστών που...

Γιατί οι μαζικές φυλακίσεις; Είναι οι υποκλοπές ηλίθιε!..

Κυριάκος Μητσοτάκης σε γραπτή του δήλωση στις 4 Μαρτίου 2023: «Στην Ελλάδα του 2023...

Ουκρανοποίηση της Ελλάδας από τη Ν.Δ.

Η εκθετική αύξηση της τιμής των τροφίμων στην Ευρώπη συσχετίζεται με την αγροτική πολιτική...

Η δημοκρατία δεν είναι υβρίδιο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί. Είτε επικρατήσει εσωκομματικά ο Κασσελάκης είτε όχι. Διότι στην κατάσταση...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Oι γονείς της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου κλείνουν 37 χρόνια μαζί- H σπάνια κοινή φωτογραφία

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της,...

«Καταργήθηκε» πριν καν εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για δυστοπική αγορά εργασίας, όπου πίσω από την παρουσίαση...

H Γεωργία Σιακαβάρα άφησε υπονοούμενα για την ερωτική της ζωή με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη

Η Τζόρτζια Σιακαβάρα, έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες στο...

«Ομολογία» Τριαντόπουλου για το μπάζωμα στα Τέμπη!

To βίντεο που «καίει» τον στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος

Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Επιχείρηση συγκάλυψης των ενόχων!

«Εξαφανίστηκαν» σημαντικές καταθέσεις - Ο «καθοδηγητής» φέρεται να είναι οργανωμένος οπαδός, ο οποίος όμως έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα!

Άκαρπες οι έρευνες για την 23χρονη Εριέττα Μόλχο στα Τέμπη

Με τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν στα μοιραία...

NEWSROOM