Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Στήριξη στα Σκόπια παρά την αναβολή

Δημοσίευση:

Πολιτική αμέριστης διπλωματικής και οικονομικής στήριξης στα Σκόπια (συνεχίζει να) εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με τους δημόσιους τακτικισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και του προέδρου της Βουλής για την προσωρινή αναβολή κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Στο πλαίσιο αυτό, το Ιδιαίτερο Γραφείο και το Διπλωματικό Γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου (στη βάση, ασφαλώς, των συνταγματικών προβλέψεων για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση) συνεχίζουν τις διαδικασίες υποδοχής του ομολόγου της, Στ. Πενταρόφσκι, στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του κ. Πενταρόφσκι προγραμματίζεται -το πιθανότερο- στα μέσα Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες και το επίσημο δείπνο θα πραγματοποιηθούν στους ίδιους χώρους όπου οι Κων. Καραμανλής και Αν. Παπανδρέου (σύροντας και τον τότε πρωθυπουργό Κων. Μητσοτάκη) αποφάσιζαν στα Συμβούλια Αρχηγών του 1992-1993 ότι η χώρα δεν έπρεπε να παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία».

Πόσο μάλλον να αναγνωρίσει «μακεδονική εθνότητα», ανησυχώντας κυρίως για τους μελλοντικούς συσχετισμούς δυνάμεων στα Βαλκάνια, όπως τόνιζε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους ξένους ηγέτες. Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της ετεροβαρούς Συμφωνίας των Πρεσπών, οι συσχετισμοί δυνάμεων αρχίζουν κιόλας να αλλάζουν. Γιατί διαπιστώνεται η αντίφαση της υποστήριξης της Αθήνας προς τα Σκόπια με την ταυτόχρονη έκρηξη του εθνικισμού τους και τη σύσφιγξη των δεσμών της λεγόμενης «Βόρειας Μακεδονίας» με την Τουρκία.

Ο προσδιορισμός της επίσκεψης του -γενικώς μετριοπαθούς- κ. Πενταρόφσκι τον Οκτώβριο προτάθηκε από τη δική του πλευρά, με προφανή πάντως σκοπιμότητα να παρουσιάσει εικόνα σταθερότητας και διεθνούς απήχησης της χώρας του, επειδή το φθινόπωρο προβλέπεται ως κατεξοχήν κρίσιμο για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ (προέρχονται από το ίδιο κόμμα). Ο κ. Ζάεφ, που από ταπεινός δήμαρχος της Στρώμνιτσας εξελίχθηκε στον πολιτικό που κατάφερε να ανατρέψει θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και να επηρεάζει τους διαδοχικούς πρωθυπουργούς Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, αγωνιά να ξεπεράσει τον σκόπελο των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών του κ. Ζάεφ και του αλβανικού DUI υπό τον Αλί Αχμέτι είναι εξαιρετικά εύθραυστη (61 έδρες σε σύνολο 120), ενώ αναμένεται αποδοκιμασία του στις δημοτικές εκλογές και το κυβερνητικό έργο έχει ήδη παραλύσει. Πρακτικά, η περίοδος σταθερότητας έληξε, καθώς ο κ. Ζάεφ ήλπιζε ότι η Ε.Ε. θα ενέκρινε τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης προς δρομολόγηση των ενταξιακών συνομιλιών στα τέλη του 2020 ή στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να επιτευχθεί ακόμα και μέχρι τα τέλη του 2022. Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα οδηγήσουν σε ολιγόμηνη παράλυση των εσωτερικών διαδικασιών της Ε.Ε., ενώ οι προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία και (του χρόνου) τη Γαλλία θα υπενθυμίσουν την αντίθεση των περισσότερων υποψηφίων στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Υπό αυτά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιώσει τον σεβασμό των διατάξεων ακόμα και της κακής Συμφωνίας των Πρεσπών ως αντάλλαγμα όσων προσφέρει στον κ. Ζάεφ. Οι αρμόδιοι διπλωμάτες έχουν επισημάνει προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια περισσότερους από 10 τομείς είτε παραβίασης της συμφωνίας είτε σκόπιμης κωλυσιεργίας στην εφαρμογή της.

Μεταξύ αυτών, η μη αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» ή του επιθετικού προσδιορισμού «μακεδονικός» σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η μη χρήση της νέας ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» σε κρατικές ιστοσελίδες, η διατήρηση πινακίδων, εμβλημάτων και εγγράφων με παλαιά ορολογία και η συνέχιση της έκδοσης «μακεδονικών» ταυτοτήτων και διαβατηρίων με ισχύ ως το 2030 (όπως προειδοποιούσε η «δημοκρατία» από τον Οκτώβριο του 2019).

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στην -ουσιαστικά άνευ όρων- στήριξη στον κ. Ζάεφ, με έμφαση στο lobbying υπέρ των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στην αναβάθμιση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Όμιλος Μυτιληναίου). Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών στην Αθήνα, o κ. Ζάεφ φέρεται ότι ζήτησε -ή ότι υπαινίχθηκε- μέχρι και την ανάγκη παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, εν όψει του κινδύνου αποσταθεροποίησης στα Σκόπια και τα Βαλκάνια.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αν και δεν υποσχέθηκε τίποτα, δεν απέρριψε ευθέως την πρόταση του συνομιλητή του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζάεφ «αντάμειψε» τον κ. Μητσοτάκη με το γνωστό tweet ότι «δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» και τη μη ανάκλησή του.

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφίζοντας για Ίμια και Οτσαλάν

Χθες ήταν η 27η επέτειος από την ημέρα που διαπράχθηκε η μεγάλη προδοσία των...

Γενεές μηδενικής μνήμης

Φοβάμαι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και επίπονης προεκλογικής εκστρατείας, θα έρθουν...

Ουκρανία: Οι όμορφες κυρίες… προοδεύουν

Οι ιδιοφυείς, εκτός από την ικανότητα προσαρμογής, βλέπουν τη μεγάλη εικόνα στα γεγονότα και...

Μείζων πρόκληση η εσωτερική απειλή

Στη Λάρισα με ρώτησαν γιατί επέλεξα να παρουσιάσω το νέο μου βιβλίο εκεί. Απάντησα...

Ίμια: Η χαμένη αξιοπρέπεια

Στις 29 Ιανουαρίου 1996, έπειτα από το «φούντωμα» μιας κρίσης την οποία είχαν προκαλέσει...

Γρίβας, Ολοκαύτωμα και Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία

Προχθές ήταν δύο σημαντικές ημέρες. Στις 27 Ιανουαρίου 1974 στη Λεμεσό έσβησε η καρδιά...

Βουλγαρία: Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα

Η Ελλάδα με την κατάπτυστη και εξ αντικειμένου προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών διέπραξε ένα...

Είναι πια Δημοκρατία η Ελλάς;

Πρώτη φορά κυβέρνηση κατηγορείται ότι αξιοποιεί τον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, τις μυστικές...

Γιατί η γερμανική μεσολάβηση είναι πολύ κακή ιδέα

Η σημερινή Γερμανία έχει ήδη ένα αξιοσέβαστο 7%-8% μουσουλμάνων κατοίκων στο πληθυσμιακό της υπόβαθρο...

Ένα θέαμα γκροτέσκο

Σε μία κανονική δημοκρατία, εάν η ΕΥΠ ανήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού και ξέσπαγε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ