«Ο Άνθρωπος του Θεού»

Must Read

Αυτό το Σάββατο πήγαμε με την οικογένειά μου στο συνοικιακό θερινό σινεμά «Μαριλένα» της περιοχής μου για να παρακολουθήσουμε την κινηματογραφική ταινία «Ο Ανθρωπος του Θεού», στην οποία πρωταγωνιστεί ο καταπληκτικός ηθοποιός Άρης Σερβετάλης και περιγράφεται ο μαρτυρικός βίος του αγίου Νεκταρίου στις αρχές κυρίως του 20ού αιώνα.

  • Από τον Απόστολο Κρητικόπουλο*

Ο άγιος Νεκτάριος, για όσους δεν γνωρίζουν, είχε κατασυκοφαντηθεί από φθονερούς ανθρώπους της εποχής του, οι οποίοι ζήλευαν τη μεγάλη αγάπη που του είχαν οι χριστιανοί, και είχε κυνηγηθεί με βάναυσο και εξοντωτικό τρόπο.

Ο ίδιος όμως, ως άγιος άνθρωπος που ήταν και με το ιδιαίτερο χριστιανικό ήθος που τον χαρακτήριζε, αντιμετώπισε στωικά αυτές τις επιθέσεις και με αξιοθαύμαστη υπομονή συνέχιζε τον φτωχικό του βίο με κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς ποτέ να τα παρατήσει ή να απηυδήσει. Δεν θέλω όμως να σταθώ στην υπέροχη και άκρως συγκινητική ταινία, την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε Ελληνα να σπεύσει να δει με την οικογένειά του.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από την οικογενειακή μας έξοδο και ήθελα να καταγράψω, να μοιραστώ μαζί σας και να αναλύσω ήταν το ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο σινεμά που είδα. Πάμε συχνά σε αυτόν τον συνοικιακό κινηματογράφο, και ποτέ άλλοτε δεν παρατήρησα να έχει τόσο κόσμο και να στήνονται ουρές έξω, στο ταμείο, για την έκδοση του εισιτηρίου. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή η κοσμοσυρροή. Με λίγη αναζήτηση που έκανα, διαπίστωσα ότι, κόντρα σε κάποιες υποβολιμαίες και κακόβουλα ακυρωτικές κριτικές του έργου από άθεους και αριστερόστροφους αντικληρικαλιστές κριτικούς κινηματογράφου, το έργο είναι τεράστια εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, με πλήθος κόσμου να συρρέει για να το παρακολουθήσει.

Για ποιον λόγο έχει τόση απήχηση η ζωή του αγίου Νεκταρίου; Είμαι σίγουρος ότι κάθε Ελληνας ταυτίστηκε με τον μαρτυρικό βίο του αγίου στη δεδομένη στιγμή που ζούμε ως έθνος. Υστερα από μια μεγαλύτερη της δεκαετίας οικονομική κρίση, που ανάγκασε τους περισσότερους από εμάς να ζήσουμε λιτά και πολλούς νέους να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα ώστε να έχουν κάποιο μέλλον, ακολούθησε η καταστροφική πανδημία του κορονοϊού.

Ο λαός μας έχει μάθει με ατελείωτη δύναμη να υπομένει στωικά, όπως ακριβώς και ο άγιος Νεκτάριος, όλα τα πάθη και τις άδικες καταστροφές που έρχονται στο διάβα του. Η ταύτιση που νιώσαμε βλέποντας την ταινία ήταν άμεση. Άγιε Νεκτάριε, πρέσβευε υπέρ ημών.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μποτιλιάρισμα και κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας – Βλάβη σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης με κυκλοφοριακό κομφούζιο να παρατηρείται σε αρκετούς...

More Articles Like This