20/5/2022

Φασίστες με κόκκινα πουκάμισα

Δημοσίευση:

Το 1922, μετά την πορεία στη Ρώμη, που έφερε τον Μουσολίνι και το φασιστικό κόμμα στην ηγεσία της Ιταλίας, ο Λένιν δέχθηκε μια αντιπροσωπία Ιταλών σοσιαλιστών και τους είπε: «Τι κρίμα που χάσαμε τον Μουσολίνι. Είναι ένας πρώτης τάξεως άντρας, που θα οδηγούσε το κόμμα μας στην εξουσία».

  • Από τον Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη

Ο Τζέιμς Γκρέγκορ στο βιβλίο του «Η ιδεολογία του Φασισμού», στη σελίδα 99, αναφέρει κάτι γνωστό σε όποιον έχει διαβάσει την Ιστορία της εποχής: «Ό,τι κι αν νομίζει κανείς σήμερα για τον Μαρξισμό, ο Μουσολίνι ήταν αποδεκτός στους σοσιαλιστικούς κύκλους ως θεωρητικός του Μαρξισμού. Αναρριχήθηκε στην ηγεσία του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος τουλάχιστον κατά ένα μέρος βάσει της εγνωσμένης ικανότητάς του ως σοσιαλιστής διανοούμενος».

Ο Μουσολίνι στα νιάτα του ανήκε στην μπολσεβικική πτέρυγα του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (τότε δεν υπήρχε κομμουνιστικό – ήταν ενιαίο) και, ακόμη, το 1924 εξέφραζε τον θαυμασμό του για τον Λένιν, ενώ ο Τρότσκι έλεγε πως ο Μουσολίνι ήταν ο καλύτερος μαθητής του. Οποιος ενδιαφέρεται ας ανατρέξει στο βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Ντένις Μακ Σμιθ «Μουσολίνι», στη σελίδα 96. Ο Ρίτσαρντ Πάιπς, Αμερικανός ιστορικός, έγραψε πως ο Μουσολίνι δεν ήταν θεωρητικός, αλλά ένας τακτικιστής, του οποίου ο διανοητικός ηλεκτρισμός ήταν ένα μίγμα Αναρχισμού και Μαρξισμού, και που η έμφαση που έδινε στη βία θύμιζε την ιδεολογία των Ρώσων Σοσιαλεπαναστατών. Την Ιστορία για τον θαυμασμό του Λένιν στον Μουσολίνι σώζει, μεταξύ άλλων, ο Νικόλα Μπομπάτσι, Ιταλός μαρξιστής – λενινιστής και από τους ιδρυτές του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος θεωρούσε τον Φασισμό «τη μόνη βιώσιμη μορφή Μαρξισμού για οικονομικά προνεωτερικές κοινότητες».

Θυμίζω δε πως το κύκνειο άσμα του Μουσολίνι, πριν βρεθεί κρεμασμένος ανάποδα μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι, ήταν η βραχύβια Ιταλική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στη βόρεια Ιταλία, γνωστή και ως «Δημοκρατία του Σαλό».

Ο Μουσολίνι, ο παλαίμαχος μπολσεβίκος, δεν ονόμασε τυχαία το βραχύβιο αυτό προτεκτοράτο των Ναζί «σοσιαλιστικό». Και ο άλλος όμως μαθητής του Κεμάλ στον ολοκληρωτισμό και στις Γενοκτονίες, ο Χίτλερ, που θεωρούσε μέντορά του και τον Μουσολίνι, το 1918 ήταν εκλεγμένος εκπρόσωπος στην επαναστατική επιτροπή της μονάδας του, κατά την Κομμούνα του Μονάχου, που συνετρίβη από τον Στρατό και τα Ατσάλινα Κράνη, τις εθνικιστικές πολιτοφυλακές.

Ηγήθηκε όμως ενός κόμματος που και αυτό δεν ονομαζόταν τυχαία Εθνικοσοσιαλιστικό. Το NSDAP, το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανών Εργατών, το τρίτο φονικότερο κόμμα στην παγκόσμια Ιστορία μετά τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Κίνας και της Ρωσίας, ήταν γεμάτο στο ξεκίνημά του με στελέχη και μέλη που προέρχονταν από την Αριστερά. Η εμπροσθοφυλακή του κόμματος, τα Τάγματα Εφόδου (Sturm Abteilungen), εκπροσωπούσαν την αριστερή και πιο μαχητική πτέρυγα του κόμματος. Ιδιαίτερα οι πανίσχυρες Ομάδες Ταγμάτων Εφόδου του Βερολίνου, πολυπληθείς και ριζοσπαστικές, για λίγο είχαν συμπορευθεί με τους κομμουνιστές του Τέλμαν σε απεργίες, ενώ οι αφίσες του κόμματος ήταν ξεπατικωτούρα από σοβιετικές αφίσες, όπου απλά στη θέση του Στάλιν έμπαινε ο Χίτλερ και άλλαζαν τα συνθήματα. Η συμμαχία Στάλιν – Χίτλερ, με το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μόλοτοφ, και ο εγκληματικός από κοινού διαμελισμός της Πολωνίας ήταν ένας συνεταιρισμός ανάμεσα σε ιδεολογικά συγγενείς.

Μάλιστα, ο Βάλτερ Στένες, διοικητής των Ομάδων Ταγμάτων Εφόδου του Βερολίνου, και η ηγετική του ομάδα και οι επιρροές του σε όλη τη Γερμανία, πιστοί στην αντικαπιταλιστική, σοσιαλιστική ρητορική του Χίτλερ, επεδίωκαν με τη χρήση βίας την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, αλλά και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Οργάνωσε μάλιστα δύο εξεγέρσεις των Ταγμάτων Εφόδου. Ο Στένες, μυθιστορηματική προσωπικότητα, επέζησε της «Νύχτας των Μεγάλων Μαχαιριών», διέφυγε στην Κίνα, έγινε διοικητής της σωματοφυλακής του Τσιανγκ Κάι Σεκ (!) και μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη Γερμανία, όπου πέθανε το 1983. Μετά το άνοιγμα των σοβιετικών αρχείων, το «Spiegel» δημοσίευσε στοιχεία πως ο Στένες ήταν πράκτορας του Στάλιν με το ψευδώνυμο «Φίλος».

Ο Γκέμπελς και ο Στράσερ από το 1925 επιχειρηματολογούσαν από τον «Λαϊκό Παρατηρητή», το επίσημο όργανο του κόμματος, πως μόνο μια σοσιαλιστική δικτατορία θα έσωζε τη Γερμανία από το χάος. Ο δε Γκέμπελς το 1929 ονόμαζε το ναζιστικό κόμμα «επαναστατικό σοσιαλιστικό» και έγραφε πως ο Λένιν, μορφοποιώντας τον Μαρξισμό, έδωσε ελευθερία στη Ρωσία. Οποιος έχει διαβάσει τα ημερολόγιά του βλέπει καθαρά αυτές τις αριστερές καταβολές. Τον πιο εύστοχο χαρακτηρισμό για τους ναζί είχε δώσει μια καθολική γυναίκα σε ανώνυμη επιστολή-διαμαρτυρία προς τη ναζιστική κυβέρνηση, συγκλονισμένη από το πρόγραμμα ευθανασίας αναπήρων και τη στάση τους απέναντι στη Χριστιανική Εκκλησία: «Φοράτε φαιά πουκάμισα, αλλά από μέσα είστε μπολσεβίκοι». Σήμερα έχουμε φασίστες με κόκκινα πουκάμισα. Επομένως, ο Φασισμός και ο Ναζισμός είναι αιρέσεις του Μαρξισμού, της Αριστεράς. Είναι οι άλλες όψεις του Ολοκληρωτισμού.

Τα δύο άκρα δεν είναι μια θεωρία, είναι μια νοσηρή πραγματικότητα, όπου το άλλο, το κόκκινο άκρο του Ολοκληρωτισμού, είναι πλέον πιο θρασύ και επικίνδυνο, διότι στην Ελλάδα υποδύεται πως ανήκει στο «προοδευτικό», «δημοκρατικό τόξο». Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε μια αληθή αναδρομή της στάσης του κόκκινου φασισμού ενάντια στα εθνικά συμφέροντα, με αφορμή την αθλιότητα της μη ψήφισης από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Καθυβρίστηκε χυδαία, όπως όλη η ευρύτερη παράταξη, και ο Δένδιας, αντί να βάλει στη θέση του τον Παφίλη, επέπληξε τον Μπογδάνο και ο Μητσοτάκης τον διέγραψε! Ο Μητσοτάκης με τη δήλωσή του ενέταξε την υπεράσπιση του κομμουνισμού στο «αξιακό, ιδεολογικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς». Το ΕΛΚ και το Ευρωκοινοβούλιο, που καταδίκασε Κομμουνισμό και Ναζισμό, έχουν άλλη άποψη. Τεράστιο αυτογκόλ της Ν.Δ. και παραχώρηση και άλλου εδάφους στο άλλο άκρο του Ολοκληρωτισμού, το οποίο θα αποθρασύνει τους αριστερόστροφους φασίστες.

*Δικηγόρος, πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, εταίρου του συνασπισμού ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, www.neadexia.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβοσβήνουν φωτάκια στο πιλοτήριο

Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Και όσο πλησιάζουμε προς τις αποφάσεις ο πρωθυπουργός, σύμφωνα...

Βουλευτάδες πολυάσχολοι…

Αυτές τις ημέρες βρέθηκα σε κάποιες εκδηλώσεις στην ελληνική περιφέρεια, για την παρουσίαση του...

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη

Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στα πλήθη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ρίγη συγκίνησης για την...

Γιατί χειροκροτούν αι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαν νυχτερινό κέντρο, με τη διαφορά ότι ο «τραγουδιστής» πληρώνει...

Αναμνηστικό…

«Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» τραγούδησε η Δούκισσα. «Μα θες δε θέλεις, θα μου αφήσεις τις...

Σκανδιναβική «ουδετερότης»

Τόση Ιστορία που παράγεται αυτές τις μέρες είναι ολίγον δύσκολο να την καταναλώσουμε! Χαρακτηρίστηκε...

Η λεηλασία συνεχίζεται

Η λεηλασία μετάλλων της χώρας συνεχίζεται. Όλοι ξέρουμε πως η πλειονότητα των κατ' επάγγελμα...

Το ποίημα του Κογκρέσου

Η Μούσα παρακολούθησε την ομιλία Μητσοτάκη, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» πριν καν εκφωνηθεί, και έψαχνε...

Σε λάθος μονοπάτι

Μια πρώτη παρατήρηση στον απόηχο των «επινικίων» για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο...

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη!

Πολιτικό ταμείο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε...

Φοβήθηκε να πει τη λέξη «Τουρκία»

Προτού ακόμη αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ...

Ανταλλάσσεται πατρίδα με γραβάτα

Δεν κοστίζει ακριβά η Ελλάδα. Μια γραβάτα ως αντίτιμο αρκείΑπό τον Παναγιώτη ΛιάκοΤον...

Ευχέρεια επικοινωνίας με δυσχέρεια στην ουσία

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν τον δυσάρεστο κανόνα -από την...

Εκτίθεται ο κ. Υπουργός

Έχει αντιληφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος ότι με τα καμώματά του εξευτελίζει την Ελληνική Αστυνομία...

Γενοκτονία Ποντίων: Από την αναγνώριση στην καταξίωση

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η ελληνική Βουλή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της...

Η Γιαδικιάρογλου και ο Στόλτενμπεργκ

Τον επικό διάλογο από το «Ξύλο» του Σακελλάριου τον θυμάστε; «Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έσκασε «βόμβα» από τον Τριανταφυλλόπουλο: Υπόθεση βιασμού με «συνταγή» Μπίκα…

Ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Λιώνει στο κρεβάτι του ο Δάκης! Έφτασε να είναι 42 κιλά

«Ο Δάκης σήμερα ζυγίζει 42 κιλά και, δυστυχώς, έχει...

Νεκρός 38χρονος επιχειρηματίας μέσα στο κατάστημά του στους Αγίους Θεοδώρους

«Πάγωσε» η τοπική κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων, μετά την...

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου!

Νοσηλευόταν με κορωνοϊό σε νοσοκομείο του Παρισιού

Σοκ από τον ξαφνικό θάνατο 27χρονης Τρικαλινής στη Γερμανία

Τραγωδία δίχως τέλος αποτελούν οι ξαφνικοί θάνατοι νέων ανθρώπων,...

«Βάρα τη, βάρα τη»… Εικόνες-σοκ από τον ξυλοδαρμό ανήλικης στο σχολείο του 14χρονου Μάκη που αυτοκτόνησε

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο παρουσίασε ο ΑΝΤ1, στο οποίο έχει καταγραφεί...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ