Πράσινη φτώχεια

Must Read

Τα φερέφωνα του συστήματος μας ενημερώνουν από κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης αλλά και με καταιγιστικές συνεχόμενες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα πως «είναι λάθος τα παράπονά μας για τις τιμές του ρεύματος, της βενζίνης και του φυσικού αερίου, αφού είναι παγκόσμιο φαινόμενο η τεράστια άνοδός τους, δεν φταίει για αυτό η ελληνική κυβέρνηση».

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Το γεγονός ότι είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες στην Ε.Ε. στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο μπορούμε να το εκφράσουμε ως τεράστιο παράπονο και αδιαμφισβήτητο γεγονός ή όχι; Ενώ σταθερά τα τελευταία 15 έτη έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς στην ευρωζώνη! Το γεγονός ότι τα καύσιμα στην πατρίδα μας είναι από τα ακριβότερα στον πλανήτη έχουμε δικαίωμα να το εκφράσουμε ή όχι και αυτό;

Το γεγονός ότι οι υψηλότατες τιμές που αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε σε είδη πρώτης ανάγκης και αναγκαία για τη διαβίωσή μας οφείλονται αφενός στην τεράστια -συγκριτικά με άλλες χώρες- φορολογία, ώστε να θρέφεται ο Γαργαντούας του δημόσιου τομέα, και αφετέρου σε εντελώς άστοχες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την ανώριμα βιαστική υιοθέτηση στρατηγικής για την ολοκληρωτική χρήση «πράσινης ενέργειας», ενώ το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα που έχουμε ως χώρα είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., αυτή τη θέση έχουμε δικαίωμα την εκφράσουμε ή όχι και αυτή;

Ενώ έχουμε τεράστια λιγνιτικά αποθέματα στο υπέδαφός μας (5 δισεκατομμύρια τόνοι λιγνίτη, που μας επαρκούν για περισσότερο από 45 έτη. Πηγή: επίσημος ιστότοπος της ΔΕΗ), βιαζόμαστε να υιοθετήσουμε πολιτικές απόλυτης εφαρμογής της «πράσινης ενέργειας» με τεράστιο αντίκτυπο στο πορτοφόλι όλων μας. Ίσως η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τον ρυθμό εφαρμογής της νέας ενεργειακής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των νοικοκυριών.

Θυμίζω σε όλους τους ακροφιλελεύθερους κύκλους που θεωρούν ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να αναμειγνύεται καθόλου στην οικονομία ότι σχεδόν όλες οι επαναστάσεις και οι ριζικές ανατροπές των τριών τελευταίων αιώνων της ανθρώπινης Ιστορίας έγιναν λόγω οικονομικής δυσπραγίας της βάσης των κοινωνικών στρωμάτων. Η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνά για το κοινό καλό και να ορίζει το σωστό πλαίσιο για την ορθή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την όσο το δυνατόν άνετη ζωή των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να πεινάσουν εκατομμύρια Ελληνες για να διαφημίσει οποιοδήποτε κράτος ότι πρώτο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εφάρμοσε στον πόντο τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια». Χρειάζεται σωστός ρυθμός υιοθέτησης της πράσινης προσαρμογής, που να δένει με την κουλτούρα, τους πόρους και τις ανάγκες του έθνους μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This