Το Υφυπουργείο Αθλητισμού «κόβει» τη χρηματοδότηση στην Ελλ. Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μετά το σάλο που ξέσπασε

H ΕΙΟ μπαίνει στο στόχαστρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης και παραβιάσεων της ακεραιότητας

Must Read

Την αναστολή οποιασδήποτε είδους χρηματοδότησης προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αποφάσισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά ο Υφυπουργός, η χρηματοδότηση αναστέλλεται έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.

Διαβάστε επίσης: Άνοιξε ο ασκός του αιόλου! Αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από «μεγάλα» κεφάλια και ακαδημαϊκούς

Ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στο χώρο του αθλητισμού

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας στο χώρο του αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχοι σε Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών και αλλού.

Στο πρόγραμμα αυτό είχε ενταχθεί και ο έλεγχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο οποίος, πλέον, ξεκινά άμεσα, προκειμένου να υπάρξει μία αντικειμενική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των λειτουργιών και διαδικασιών της Ομοσπονδίας, βάσει συγκεκριμένων ελεγκτικών κριτηρίων και μεθοδολογίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, ζήτησε την διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης – Πόθεν Έσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΟ. «Η πλήρης εμπέδωση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στον χώρο του αθλητισμού, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η απάντηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στην ανακοίνωση Αυγενάκη περί αναστολής χρηματοδότησης, μέσω ανακοίνωσης, στην οποία η ΕΙΟ κάνει λόγο για «σχέδιο άλωσης» της ιστιοπλοΐκής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «οι μάσκες έπεσαν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Η ανακοίνωση του Υφυπουργού Αθλητισμού αμέσως μετά τη χθεσινή προκήρυξη εκλογών για αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΙΟ και διενέργεια ενός ακόμα οικονομικού ελέγχου, αποδεικνύει περίτρανα το σχέδιο άλωσής της με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος από την αρχή και σιγά σιγά η κοινή γνώμη καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει. Οι μάσκες έπεσαν.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο πρώτος έλεγχος αποφασίστηκε από τον Υφυπουργό την ίδια ημέρα που στείλαμε εξώδικο στον εκλεκτό του, στέλνοντας τέσσερα άξια στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Υφυπουργείου.

Δημιούργησε δεύτερο έλεγχο με ανάθεση σε εταιρεία ορκωτών λογιστών για να μπορέσει να αποδείξει τυχόν οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας και την σχετική έκθεση να χρησιμοποιούσε για την υπεράσπιση των εκλεκτών του.

Η ΕΙΟ με αλλεπάλληλες επιστολές ζήτησε από το Υφυπουργείο τα πορίσματα των ελέγχων τα οποία δεν μας δόθηκαν. Κατόπιν τούτου με εισαγγελική παραγγελία αιτηθήκαμε τις εκθέσεις των ελέγχων εντός 20 ημερών. Αν και έχουν περάσει περίπου δύο μήνες ο Υφυπουργός δεν σεβάστηκε ούτε την εισαγγελική παραγγελία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υφυπουργού προκηρύξαμε νόμιμα εκλογές για τις 14 Μαρτίου. Τι πιο δημοκρατικός τρόπος για την ανάδειξη νέας διοίκησης μέσα από τα σωματεία.

Αυτή είναι η απάντησή μας στο “δεν έχουμε τσίπα” του κ. Αυγενάκη.

Ο κ. Αυγενάκης δεν καταλαβαίνει ότι η αναγγελία του νέου ελέγχου προσβάλλει τα πανάξια στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας που διενήργησε τον πρώτο έλεγχο, καθώς επίσης ότι δυσφημεί με αυτόν τον τρόπο και την εταιρεία ορκωτών λογιστών τους οποίους αυτός επέλεξε με ανάθεση και όχι με διαγωνισμό.

Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ είναι χαρά για εμάς, γιατί αναγγέλλοντάς τον λίγες ώρες μετά την προκήρυξη εκλογών, που θα γίνουν σύμφωνα με το δικό του νόμο, δείχνει ξεκάθαρα τον πανικό των εκλεκτών του για τη συντριβή τους στις επερχόμενες εκλογές». 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This