Άνοιξε ο ασκός του αιόλου! Αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από «μεγάλα» κεφάλια και ακαδημαϊκούς

Το κίνημα «Me too» άνοιξε στόματα - Επιφανείς οι θύτες των επιθέσεων

Must Read

Σε μορφή χιονοστιβάδας πέφτουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις μετά την αποκάλυψη της ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, πριν από δύο δεκαετίες.

Με δύναμη ψυχής, η Μπεκατώρου μίλησε για την σεξουαλική κακοποίηση και κάλεσε όλες τις γυναίκες που βίωσαν αυτόν τον πόνο, να μιλήσουν και να μην επιτρέψουν άλλο στις τύψεις να κατατρώνε τη ζωή τους. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που ξέσπασε το σκάνδαλο για τον βασανισμό των νεαρών αθλητριών, το κίνημα «Me too» δυνάμωσε και άνοιξε στόματα.

Αθλήτριες που βίωσαν τον τρόμο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ακόμη τρεις αθλήτριες «έσπασαν τη σιωπή τους» τους και προχωρούν σε αποκαλύψεις για τις δικές τους προσωπικές ιστορίες δράματος. Η πολίστρια, Μάνια Μπίκοφ, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης, Ραμπέα Ιατρίδου και η Μαρίνα Ψυχογιού, άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing αποκάλυψαν ότι έπεσαν θύματα γιατρών αλλά και παράγοντα της ΕΙΟ.

Ο βιασμός της 12χρονης αθλήτριας της Ελληνορωμαϊκής Πάλης

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η νέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του αθλητισμού, καθώς θύμα είναι μια πρώην αθλήτρια μόλις 12 χρόνων, η οποία φέρεται ότι βιάστηκε επανειλημμένα από τον 40χρονο προπονητή της, ένα άλλοτε ευυπόληπτο στέλεχος σωματείου που ανήκει στην Ομοσπονδία της Ελληνορωμαϊκής Πάλης!

Φρίκη στο ΑΠΘ – Δεκάδες οι καταγγελίες

ΑΠΘ

Ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης που δεν έχουν να κάνουν με τον χώρο του αθλητισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από φοιτήτριες. Συγκεκριμένα, καταγγελίες για κακοποίηση έγιναν γνωστές μέσα από σελίδα σπουδαστών και αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Με αφορμή τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, μήπως έφτασε η ώρα εμείς οι πρώην φοιτήτριες του Ιστορικού να εξομολογηθούμε για έναν πολύ γνωστό πρώην καθηγητή του τμήματος (του 4ου ορόφου ΝΦ και όχι της Νεοελληνικής Ιστορίας), που μας καλούσε στο γραφείο του δήθεν για να μιλήσουμε για τον βαθμό, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τι θα ακολουθούσε; Αλλά μετά, όταν αρχίσαμε να το συζητάμε, διαπιστώσαμε πως ήμασταν πολλές; Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν;» αναφέρει η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα. Ακολούθησε καταιγισμός σχολίων από φοιτήτριες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για τον ακαδημαϊκό που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος.

«Ανατρίχιασα και μόνο στην ανάρτηση πόσο μάλλον με το φως που έριξε σε κάποια καταραχνιασμένη γωνία του μυαλού μου. Το έζησα…χρόνια πριν, πρωτοετής…στον ίδιο όροφο…μαζί με την κάθε Σοφία της σχολής… έκανα πολύ καιρό να συνέλθω στα 18 μου από το σοκ της σεξουαλικής παρενόχλησης, η πρυτανεία δεν προστατεύει. Όσο για τον 4 όροφο δεν ξανανέβηκα ποτέ. Κι αν ρωτάτε αν πέρασα το μάθημα επιλογής μετά…έγραφα 10 με έκοβε με 4, καλώντας με να πάω στο γραφείο να τα βρούμε. Το έδωσα χρόνια μετά με άλλη καθηγήτρια» καταγγέλλει μια άλλη πρώην φοιτήτρια, ενώ μια άλλη έγραψε : «Ο κανόνας ήταν να μην μπεις ποτέ μόνη στο στο γραφείο του. Θυμάμαι μια κοπέλα τόσο φοβισμένη που μας παρακαλούσε να την περιμένουμε να βγει και να μην φύγουμε. Ζητούσε να του πάμε φάρμακα για αποστολή σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη κι αν τολμούσες να πεις κάτι για τη συμπεριφορά του η απάντηση ήταν ότι εσύ είσαι προβληματική που αμφισβητείς έτσι έναν τόσο καλό άνθρωπο. Κι ότι αυτός δεν βάζει τίποτα πονηρό με το μυαλό του,απλώς είναι πολύ καλός για τον κόσμο».

Όπως καταγγέλλει μια ακόμα φοιτήτρια, ο καθηγητής της έδωσε δεύτερη ευκαιρία για να περάσει το μάθημα με προφορική εξέταση στο γραφείο του: «Ο συγκεκριμένος με είχε καλέσει στο γραφείο του για προφορική εξέταση, καθώς πήγα καθυστερημένη στη γραπτή που ήταν στις οκτώ το πρωί. Μόλις είχε μοιράσει τα θέματα κι όταν με είδε μπροστά του να δικαιολογούμαι πέταξε την εξής ατάκα: “Αυτή είναι παρασπονδία ζωής! Έχεις μια δεύτερη ευκαιρία για προφορική εξέταση στο γραφείο μου”».

Ζέφη Δημαδάμα: Επίθεση στο ασανσέρ από στέλεχος της προοδευτικής παράταξης

Δημαδάμα

Στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου, τη δική της άσχημη εμπειρία με παρενόχληση που υπέστη, εξομολογήθηκε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα.

«Είχα μιλήσει για την εμπειρία μου (…) Υπήρξε μια προσπάθεια μέσα σε ασανσέρ ‘ένδειξη συμπάθειας’ όπως ονομάστηκε, από κάποιον κύριο, στέλεχος ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης. Έφυγα σοκαρισμένη γιατί δε θέλω κάτι τέτοιο είπα. Πριν από πολλά χρόνια έγινε. 20 χρόνια πριν… Ήταν προσπάθεια που είχε γίνε τότε, και εμένα με σόκαρε σε πρώτη φάση, ήταν τα πρώτα βήματά μου, και με έκανε μάλιστα να σκεφθώ την αποχώρηση από το χώρο της πολιτικής. Ευτυχώς δεν αποχώρησα», ανέφερε η κ. Ζέφη Δημαδάμα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ενεργό στην πολιτική στέλεχος.

«Πολλές γυναίκες έρχονται μιλούν σε εμάς σε ευρύτερα εργασιακό χώρο και έχουμε βοηθήσει γυναίκες που χρειάζονται νομικό σύμβουλο για να καταγγείλουν αυτά που έχουν πει. Πρέπει να ανοίξουν στόματα με βάση την εμπειρία μας και την προσπάθεια που κάνουμε… Όχι σημαίνει όχι. Δε θέλουμε να διαφεντεύσουμε τους άνδρες», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Η καταγγελία της δημοσιογράφου για υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, αποκάλυψε τη σεξουαλική επίθεση το 1994 όταν ήταν διαπιστευμένη συντάκτρια στον Ριζοσπάστη. Η κα. Ηλιάδη περιγράφει ότι είχε ραντεβού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον υφυπουργό ο οποίος, όπως καταγγέλλει, της επιτέθηκε και την κυνήγησε προσπαθώντας να της ξεκουμπώσει το φόρεμα, ενώ εκείνη ούρλιαζε: «Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ως νεαρή συντάκτρια του Ριζοσπάστη, διαπιστευμένη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχα κλείσει ραντεβού με τον υφυπουργό για μια συνομιλία μπας και βγει κάποιο θέμα, καθώς τον Αύγουστο τα θέματα σπανίζουν. Πηγαίνω κι εγώ λοιπόν στο γραφείο, η γραμματέας μου ανοίγει την πόρτα, και κάθομαι μπροστά από το γραφείο του. Κάνω κάποιες ερωτήσεις και όταν τέλος πάντων ολοκληρώθηκε η συνομιλία, και ήταν η ώρα να φύγω, σηκώνεται και μου λέει ωραίο φόρεμα φοράς και πάει να το ξεκουμπώσει. Σαστισμένη πετάγομαι επάνω και απομακρύνομαι. Κι αρχίζει να με κυνηγάει γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων που υπήρχε για να με φιλήσει. Εγώ να ουρλιάζω ότι δεν θέλω να με φιλήσει κανένας και να τρέχω γύρω γύρω από το τραπέζι. Και να με κυνηγάει και να λέει ένα φιλάκι. Πρέπει να έκανε 2-3 φορές το γύρο του τραπεζιού, εγώ μπροστά κι αυτός ξοπίσω να θέλει ντε και καλά να με φιλήσει. Μέχρι που φθάνω στην πόρτα και πάει κι αυτός και πλέον πρέπει να είχα πάθει παράκρουση γιατί άρχισε να λέει εντάξει μόνο μη φωνάζεις. Έξω ήταν η γραμματέας και στο σαλονάκι κάθονταν μάλλον κάτι ψηφοφόροι του που είχαν κλείσει ραντεβού να τον δουν. Λογικά πρέπει να με άκουσαν άπαντες. Δεν θυμάμαι καν τη στιγμή που βγήκα. Θυμάμαι μόνο τα νεύρα και ότι ήμουν σε μια κατάσταση που δεν ήξερα τι να κάνω. Κατέβηκα έναν όροφο και πήγα σε γραφείο συνεργάτη του Γεράσιμου Αρσένη για να ενημερώσει τον υπουργό. Προσπάθησαν και με έπεισαν να μείνει εκτός δημοσιότητας» καταγγέλλει η δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This