Η European Super League έρχεται και απειλεί να μετατρέψει την «μπαλίτσα» του λαού σε ελιτίστικο θέαμα των λίγων!

Η δημιουργία της Εuropean Super League θα σημάνει το τέλος των φτωχών -ποδοσφαιρικά- χωρών, όπως η Ελλάδα

Must Read

Το ποδόσφαιρο σε κρίση! Μια νέα διοργάνωση κι ένα πλάνο, που, αν «περάσει», θα αλλάξει ριζικά τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το άθλημα της αλάνας, των φτωχών θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε ελιτίστικο άθλημα των λίγων. Ας δούμε όμως γιατί.

Τα ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Super League προσφέρουν ένα ποσό έως 350.000.000 ευρώ για κάθε συμμετοχή στον θεσμό και, σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει, οι διεθνείς ποδοσφαιρικές Αρχές το θεωρούν μια πολύ σημαντική απειλή για το ποδόσφαιρο. Έξι αγγλικές ομάδες θα είναι στα 15 ιδρυτικά μέλη, σύμφωνα με τις πηγές, ενώ φέρεται ότι έχουν εμπλακεί και ομάδες όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία Super League που θα έχει στόχο να αντικαταστήσει το Champions League!

Οι «Times» αποκάλυψαν ότι υπάρχουν 15 ιδρυτικά μέλη, τα οποία θα παίζουν εσαεί. Κι άλλες πέντε ομάδες που θα προκρίνονται κάθε χρόνο. Θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων και θα παίζουν από 18 έως 23 παιχνίδια τη σεζόν.

Τεράστια έσοδα

Το έγγραφο που κυκλοφορεί ανάμεσα στα συγκεκριμένα κλαμπ δείχνει ότι τα έσοδα για τα 15 ιδρυτικά στελέχη θα είναι τεράστια σε σχέση με άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Η παρουσία αυτού του εγγράφου και των συγκεκριμένων στοιχείων έχει θορυβήσει για τα καλά τη μεγάλη «ιεραρχία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η FIFA θέλησε να πάρει δραστικά μέτρα και, έτσι, ενημέρωσε, σε συνεργασία με την UEFA, πως όποιος παίκτης ή ομάδα συμμετάσχει σε αυτή θα αποκλειστεί από κάθε άλλη διεθνή διοργάνωση.

Σύμφωνα με τις πηγές, το πλάνο της Super League έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το πώς λειτουργούν η παγκόσμια αγορά και τα τηλεοπτικά. Οι έξι ομάδες από την Αγγλία μπορεί να είναι οι «Big Six». Συν τρεις από την Ισπανία, τρεις από την Ιταλία, δύο από τη Γερμανία και μία από τη Γαλλία. Η επενδυτική JP Morgan βρίσκεται σε συζητήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το όλο project.

Οι προτάσεις της Super League είναι οι εξής: Οι 15 ιδρυτικές ομάδες θα μοιραστούν ένα αρχικό ποσό 3,5 δισ., κάτι που σημαίνει ποσά από 89.000.000 έως 310.000.000 ευρώ ανά ομάδα, που μπορεί να επενδυθούν σε γήπεδα, προπονητικές εγκαταστάσεις και να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα λόγω Covid-19.

Το αρχικό ποσό των 3,5 δισ. είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για να βασιστεί κάποιος. Το πλάνο στηρίζεται πολύ και στα έσοδα που θα πάρει η διοργάνωση από τηλεοπτικά δικαιώματα και δικαιώματα μετάδοσης, αλλά και από χορηγίες. Η παρουσία τέτοιων προτάσεων σήμαναν συναγερμό στις FIFA και UEFA, καθώς η Super League φαίνεται ικανή να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο Champions League, το οποίο βασίζεται στις τοπ ομάδες του για να προσελκύσει χορηγούς και τηλεοπτικά.

Σαλάχ (Λίβερπουλ), Σουάρεζ (Μπαρτσελόνα) και Ρονάλντο (Γιουβέντους)

Αποκλεισμός από Μουντιάλ και Euro

Οι FIFA, UEFA και άλλες πέντε συνομοσπονδίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ότι, όποιος παίκτης ή όποια ομάδα συμμετάσχει στον θεσμό θα αποκλείεται από διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ και το Euro. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνει και συνάντηση με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, που εμφανίζεται ως κινητήριος μοχλός πίσω από αυτό το project, όπως και συνάντηση με τον ομόλογό του στη Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος είναι πανίσχυρος στην ένωση των ευρωπαϊκών συλλόγων. Η UEFA, από την άλλη, επεξεργάζεται το πλάνο της για το Champions League και πώς αυτό θα αλλάξει από το 2024 κι έπειτα.

Η κοινή αυτή ανακοίνωση είναι σημαντική, διότι φέρει την υπογραφή του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ινφαντίνο αντιτίθεται επίσημα σε αυτή τη διοργάνωση. Παράλληλα, η FIFA συμφώνησε σε όλα με την UEFA για ένα νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων με 24 ομάδες και νέο format. Η ανακοίνωση επισημαίνει κατηγορηματικά ότι μια τέτοια διοργάνωση δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ούτε από τη FIFA, ούτε από κανέναν άλλο. Και, φυσικά, αναφέρονται οι επιπτώσεις για ομάδες και παίκτες.

Είναι ευνόητο ότι μια διαφορετική εξέλιξη και η δημιουργία της Εuropean Super League θα σήμαινε το τέλος των φτωχών, ποδοσφαιρικά, χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον σε όλα τα επίπεδα…

Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης

Το πλάνο της μοιρασιάς

Το πλάνο που έχει διαρρεύσει αναφέρει, χαρακτηριστικά, τα εξής: Δύο γκρουπ των 10 ομάδων θα παίζουν εντός και εκτός έδρας. Η πρώτη τετράδα από κάθε όμιλο θα προχωρά σε προημιτελικούς των δύο αγώνων, σε ημιτελικούς και σε μονό τελικό. Τα ματς θα γίνονται μεσοβδόμαδα και οι ομάδες θα μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν στα πρωταθλήματά τους.

Οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να προβάλουν τέσσερα παιχνίδια τους μέσα στη σεζόν σε δικές τους πλατφόρμες και με εικόνα σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα από τηλεοπτικά και χορηγίες θα ωφελούν τα ιδρυτικά μέλη: 32,5% θα μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στις 15 ομάδες και ένα άλλο 32,5% θα μοιράζεται μεταξύ των ομάδων της Super League, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε που θα έχουν προκριθεί.

Ποσοστό 20% θα είναι τα χρήματα που θα δίνονται με το σύστημα της Premier League και σύμφωνα με το πού θα τερματίζουν οι ομάδες στον θεσμό ή στους ομίλους τους, εάν δεν περνούν στη φάση νοκ άουτ. Το υπόλοιπο 15% θα δίνεται ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε ομάδας. Δώδεκα ομάδες θα προκρίνονται στο νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA.

Ένα 55% των εσόδων, τέλος, θα δίνεται για μισθούς και μεταγραφές. Θα υπάρχει επιτροπή οικονομικής παρακολούθησης, που θα ελέγχει πού θα ξοδεύουν τα χρήματα οι ομάδες.

η επενδυτική JP Morgan

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This