Νόβακ Τζόκοβιτς: Είχε θετικό μοριακό τεστ και πήρε την ιατρική εξαίρεση, κατέθεσαν οι δικηγόροι του

Τη Δευτέρα το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας θα αποφασίσει αν θα του επιτραπεί να παραμείνει στη χώρα, ή αν θα απελαθεί.

Must Read

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έλαβε ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί στο Australian Open, καθώς είχε αναρρώσει πρόσφατα από τον Covid-19, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από την αυστραλιανή εκπομπή Federal Circuit.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς ο σούπερ σταρ του τένις είναι περιορισμένος σε ένα ξενοδοχείο κράτησης αλλοδαπών στη Μελβούρνη, εν μέσω νομικής αμφισβήτησης για την ανάκληση της βίζας του πριν από το μεγάλο τουρνουά.

«Ο κ. Τζόκοβιτς είχε λάβει, στις 30 Δεκεμβρίου 2021, μια επιστολή από τον Chief Medical Officer του Tennis Australia που καταγράφει ότι του χορηγήθηκε ‘ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό για τον COVID’ με την αιτιολογία ότι είχε αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID», αναγραφόταν στο έγγραφο.

Το πρώτο θετικό τεστ PCR του Τζόκοβιτς καταγράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 και αφού δεν έδειξε σημάδια πυρετού ή «αναπνευστικά συμπτώματα», έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί στο Australian Open, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο Σέρβος έλαβε ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί στο τουρνουά χωρίς να έχει εμβολιαστεί «με το σκεπτικό ότι είχε αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID», δήλωσαν οι δικηγόροι του σε σημερινή τους κατάθεση στο δικαστήριο.

Ωστόσο, οι οδηγίες στην ιστοσελίδα του Tennis Australia (ομοσπονδία τένις της χώρας) δείχνουν ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης για ιατρική εξαίρεση για να αγωνιστεί κάποιος στο τουρνουά Grand Slam, ήταν η 10η Δεκεμβρίου

Τα έγγραφα, τα οποία υποβλήθηκαν στο δικαστήριο πριν από την ακρόαση του Τζόκοβιτς τη Δευτέρα, επιβεβαίωσαν ότι ο παίκτης ήταν ανεμβολίαστος όταν έφτασε στην Αυστραλία στις 5 Ιανουαρίου.

Μετά από ανάκριση από την Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη, αναφέρεται στα έγγραφα, η εξαίρεση του Τζόκοβιτς κρίθηκε άκυρη βάσει του Νόμου για τη Βιοασφάλεια της Αυστραλίας, επειδή «η προηγούμενη μόλυνση με τον COVID-19 δεν θεωρείται ιατρική αντένδειξη για τον εμβολιασμό Covid-19 στην Αυστραλία».

Στη συνέχεια, η βίζα του Τζόκοβιτς ακυρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου στις 4:11 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το άρθρο 116 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του νόμου περί μετανάστευσης, το οποίο «επιτρέπει την ακύρωση θεώρησης όταν ο κάτοχος ενέχει κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια ή την καλή τάξη της αυστραλιανής κοινότητας ή για ένα άτομο εντός της αυστραλιανής κοινότητας».

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν στην υποβολή τους ότι ο εννιά φορές πρωταθλητής του Αυστραλιανού Όπεν είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, καθώς «είχε βίζα χωρίς καμία σχετική προϋπόθεση… είχε λάβει πιστοποίηση ιατρικής εξαίρεσης από τον εμβολιασμό από τον διοργανωτή του τουρνουά… και είχε λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών ένα έγγραφο που τον ενημέρωνε ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα».

Η «επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων» στην οποία αναφέρονται οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς αφορά το έντυπο Αυστραλιανής Ταξιδιωτικής Δήλωσης (ATD), το οποίο είναι ένα τυπικό έγγραφο που πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Σύμφωνα με τη διευρυμένη καθοδήγηση της ATAGI για τις προσωρινές ιατρικές εξαιρέσεις για τα εμβόλια COVID-19, μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή εξαίρεση για τους κατόχους βίζας σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν «λοίμωξη SARS-CoV-2 επιβεβαιωμένη με PCR, όπου ο εμβολιασμός μπορεί να αναβληθεί για 6 μήνες μετά τη μόλυνση».

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το Tennis Australia (ομοσπονδία τένις της χώρας) ενημερώθηκε με επιστολή του από τον Νοέμβριο του 2021 ότι δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα σε μη εμβολιασμένους παίκτες, ακόμα και με πρόσφατη μόλυνση από τον Covid-19.

Η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς ζήτησε επείγουσα αναστολή της απόφασης των Αυστραλιανών Συνοριακών Δυνάμεων να ανακαλέσουν τη βίζα του. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας ανέβαλε την απόφαση για τη Δευτέρα σχετικά με το εάν θα του επιτραπεί να παραμείνει στην Αυστραλία ή θα απελαθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This