Eurobasket 2022: Οκτώ αστέρια που αξίζει να δείτε

Must Read

Κάθε μεγάλη διοργάνωση μοιάζει με πασαρέλα. Όλο και κάποιο νέο… φυντάνι θα κλέψει την παράσταση. Υπάρχουν όμως και οι σταθερές αξίες. Παίκτες που στην πλειονότητά τους αγωνίζονται στο ΝΒΑ και δεν έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στην Ευρωλίγκα ή στα πρωταθλήματα κάθε χώρας και βρίσκουν τον χρόνο (και την όρεξη…) να βοηθήσουν τις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Αφήσαμε έξω τους δικούς μας που έτσι κι αλλιώς θα τους απολαύσουμε και σταθήκαμε στους… άλλους. Η επιλογή ήταν δύσκολη, αλλά λίγο πριν από την εκκίνηση των αγώνων διαλέξαμε οκτώ αστέρια που διεκδικούν την προσοχή μας παράλληλα με τους αγώνες της Εθνικής.

Νικόλα Γιόκιτς – Σερβία

Στη ζωή του έμαθε να… μοιράζεται τα πάντα. Μικρός έμενε σε ένα δυάρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σόμπορ. Το μοιραζόταν με τους γονείς του, τα δύο του αδέλφια του και τη γιαγιά του. Όταν πρωτοπήγε στο Ντένβερ, πάλι μοιραζόταν το δυάρι με την κοπέλα του και τα δύο αδέλφια του. Αυτό το… χούι τον ακολούθησε και στο μπάσκετ. Μοιράζει ασίστ και βάζει τρίποντα. Δείτε τον να δίνει την μπάλα με το ένα χέρι, όπως οι πολίστες μέσα στο νερό. Είναι η σπεσιαλιτέ του.

Στα 27 του χρόνια, το υπέρβαρο παιδί των 132 κιλών και των 211 εκατοστών δεν ξεφορτώθηκε πολλά κιλά (τώρα είναι 129) αλλά αντικατέστησε το λίπος με ενέργεια. Άλλαξε ο σωματότυπός του κι άλλαξε το μέλλον του. Πριν από λίγο καιρό υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με τους Νάγκετς. Θα εισπράξει 264 εκατ. δολάρια που μπορούν με τα «μπόνους» να γίνουν 270! Μόνο την επόμενη σεζόν, την 8η στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, θα βάλει στον λογαριασμό του 32,5 εκατ. κι αν όλα πάνε καλά τη σεζόν 2027-28 θα φθάσει στα 60 εκατ. Τον αποκαλούν «Τζόκερ», αλλά μάλλον τον πρώτο λαχνό τον έχει κερδίσει ο ίδιος!

Αποτελεί το μεγάλο όπλο της… μπασκετομάνας Σερβίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό.

Λάουρι Μάρκανεν – Φινλανδία

Κάτω από τη… μηλιά της οικογένειας Μάρκανεν δεν έπεσε ένα μήλο, αλλά πολλά. Και τα τρία παιδιά ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό. Τα δύο έπαιξαν μπάσκετ και το τρίτο ποδόσφαιρο. Λογικό. Ο Πέκα και η Ρίκα (το γένος Ελόνεν) υπήρξαν στα νιάτα τους μπασκετμπολίστες. Ένα από τα… τρία μήλα, όμως, ο Λάουρι-Ελίας, έμελλε να δοξάσει όχι μόνο το όνομα της οικογένειας, αλλά και τη χώρα του, τη Φινλανδία, αποδεικνύοντας ότι εκτός από λίμνες έχει και ΝΒΑers. Άρχισε παίζοντας στη Γιαβάσκιλα, την πόλη όπου γεννήθηκε, και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ, στο κολεγιακό. Οι Σικάγο Μπουλς τον απέκτησαν το 2017, ενώ από πέρυσι αγωνίζεται στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Στο Ευρωμπάσκετ του 2017 οδήγησε τη χώρα του στους «16». Στα 25 χρόνια του ο ύψους 2,11 μ. και βάρους 109 κιλών αστέρας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, έτοιμος να κάνει τη διαφορά και να δοξάσει για ακόμα μια φορά το φτωχό σε επιτυχίες φινλανδικό μπάσκετ.

Φραντς Βάγκνερ – Γερμανία

Οι πολλές απουσίες από τη γερμανική ομάδα φορτώνουν με πολλές ευθύνες τον ηλικίας μόλις 21 χρόνων παίκτη των Ορλάντο Μάτζικ. Μετά την πετυχημένη χρονιά, την πρώτη του στο ΝΒΑ, επιστρέφει στην Ευρώπη για να βοηθήσει την ομάδα της χώρας του. Από νωρίς μπήκε στα βαθιά. Στο ματς με το Βέλγιο, στις 22 Αυγούστου, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Με ύψος 2,08 μ. και βάρος 100 κιλών θεωρείται από τους ειδικούς η «ανερχόμενη δύναμη» του μπάσκετ της χώρας. Μόνο και μόνο ότι έπειτα από μόλις δύο χρόνια παρουσίας στην Άλμπα Βερολίνου επιλέχτηκε να διασχίσει τον Ατλαντικό, δείχνει ότι πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν στην εξέλιξή του.

 Αλπερέν Σενγκούν – Τουρκία

Δεν ανέβηκε… τρέχοντας τα σκαλιά της επιτυχίας, αλλά με το… ασανσέρ! Παίζοντας μόλις ένα χρόνο στην Μπεσίκτας κι αφού αναδείχτηκε MVP στην κανονική περίοδο του τουρκικού πρωταθλήματος (ο νεότερος στην ιστορία, μόλις 18 χρόνων), αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για το κάτι παραπάνω. Χτύπησε την πόρτα του ΝΒΑ, οι Οκλαχόμα Σίτι τον αντάλλαξαν με τους Ρόκετς και στο Χιούστον από αγώνα σε αγώνα ήταν καλύτερος. Οι σχολιαστές αγώνων είχαν να λένε για το παραγωγικό παιχνίδι του και τον συνέκριναν με τους μεγάλους Ευρωπαίους που έχουν περάσει από το ΝΒΑ. Στα 20 χρόνια του μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την ποιοτική Τουρκία να πετύχει τους στόχους της και να αναδειχτεί σε «πρόσωπο των αγώνων». Μπορεί να μην πάει πολύς καιρός που άφησε τη γενέθλια πόλη του, την άλλοτε ελληνική Κερασούντα στον Πόντο, στις ακτές της Μαύρος Θάλασσας, αλλά κανείς δεν υποστηρίζει ότι «ένα αστέρι γεννιέται». Έχει ήδη γεννηθεί.

Γιουσούφ Νούρκιτς – Βοσνία

Εάν είναι υγιής, αποτελεί το δυνατό όπλο στη φαρέτρα της Βοσνίας. Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια δοκιμάζεται από διαδοχικούς τραυματισμούς, γεγονός που έχει επηρεάσει το παιχνίδι του. Με ύψος 2,11 μ. και 132 κιλά άρχισε το μπάσκετ στα 14 χρόνια του. Έπαιξε στη Σλοβενία, στην Κροατία και το 2014 πήγε στους Ντένβερ Νάγκετς, αλλά ο ερχομός του Γιόκιτς τού στέρησε τη θέση στη βασική πεντάδα. Φώναξε, ζήτησε μεταγραφή και το αίτημά του έγινε δεκτό. Συνέχισε από το 2017 στο Πόρτλαντ. Παίκτης με άποψη, δεν διστάζει να συγκρούεται όταν θεωρεί ότι του… κλέβουν το δίκιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν πήρε μέρος στο Eurobasket του 2013 καθώς ήρθε σε ρήξη με ανθρώπους της ομοσπονδίας. Έδωσε το «παρών» όμως στη διοργάνωση του 2017, όπου είχε κατά μέσο όρο 29 πόντους, 13,5 ριμπάουντ και ένα κόψιμο. Προέρχεται από οικογένεια ψηλών. Ο πατέρας του, που είναι αστυνομικός, είναι δύο πόντους πιο ψηλός από τον ίδιο, ενώ τα χνάρια τους ακολουθεί και ο μικρότερος αδελφός του.

 Λούκα Ντόντσιτς – Σλοβενία

Το ταλέντο περισσεύει και οι επιτυχίες έρχονται… βροχή. Γεννήθηκε στη Σλοβενία, με γονείς από καταγωγή από τη Σερβία, έγινε σούπερ σταρ στην Ισπανία και διαπρέπει στις ΗΠΑ. Τον θαυμάζει όμως όλος ο κόσμος! Ο πατέρας του ήταν μπασκετμπολίστας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον μικρό Λούκα να ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα (ποδόσφαιρο, κολύμβηση, χάντμπολ). Στα 13 του χρόνια όχι μόνο είχε αποφασίσει τι πρέπει να κάνει, αλλά και να πάει στη Μαδρίτη, στη Ρεάλ, για να μάθει καλά το άθλημα. Και το… έμαθε γρήγορα. Σε ηλικία 16 χρόνων και δύο μηνών έγινε ο νεότερος παίκτης της Βασίλισσας που έπαιζε στο πρωτάθλημα και ο τρίτος νεότερος στην ιστορία Από τις πρώτες του εμφανίσεις έγινε φανερό ότι δεν θα… γεράσει στη Μαδρίτη. Το 2018 επιλέχτηκε στο Νο 3 του νταφτ. Κι εδώ ρεκόρ. Έγινε ο 6ος Ευρωπαίος που έμπαινε στο τοπ 3. Η πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ τού έφερε τον τίτλο του «Ρούκι της χρονιάς», οι επόμενες έφεραν μια σειρά από ατομικά ρεκόρ στις επί μέρους κατηγορίες. Στα 23 του χρόνια με ύψος 2,01 μ. βλέπει το μέλλον να είναι δικό του, αλλά δεν ξεχνά και την πατρίδα του. Κι ας μην έγινε εκεί ο παίκτης που όλοι θαυμάζουμε σήμερα.

Σιμόνε Φοντέκιο – Ιταλία

Όταν ο πατέρας σου είναι αθλητής στίβου (ψηλά εμπόδια), η μητέρα σου μπασκετμπολίστρια και αργότερα προπονήτρια κι ο παππούς σου μέλος της Εθνικής Ιταλίας στο μπάσκετ, τότε δύσκολα μπορείς να… ξεφύγεις. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη: ο αθλητισμός. Επιλογή του, το μπάσκετ. Κι ως πνεύμα ανήσυχο δεν μπορούσε να στεριώσει σε κάποια ομάδα, αναζητώντας πάντα το ψηλότερο σκαλοπάτι. Άλμπα και Μπασκόνια οι ομάδες του τα δύο τελευταία χρόνια και Γιούτα Τζαζ από τη νέα σεζόν στο ΝΒΑ. Σε μια Ιταλία που αναζητεί τον δρόμο των επιτυχιών, ο Σιμόνε είναι από τους λίγους που μπορεί να την επαναφέρει. Το προσπάθησε στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο, αλλά έμεινε στα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από τη Γαλλία. Δεν πέρασε απαρατήρητος. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τον συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των αθλητών που θα πρέπει να μπουν στο ραντάρ του ΝΒΑ. Συνέβη ένα χρόνο αργότερα, στα 26 του χρόνια…

 

Ντένι Άβντιγια – Ισραήλ

Στις φλέβες του ρέει «σερβικό» (πατέρας) και εβραϊκό αίμα (μητέρα). Και πήρε τα χαρίσματα και των δύο γονιών που υπήρξαν αθλητές στα νιάτα τους. Διακεκριμένος παίκτης στο μπάσκετ ο Σερβοκοσοβάρος πατέρας του, δεν ήταν περίεργο που ασχολήθηκε και ο Ντένι με το άθλημα. Πρώτη του επαγγελματική ομάδα ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ με την οποία έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο διεθνές κοινό. Το 2020 ήταν 9η επιλογή στο ντραφτ του ΝΒΑ. Υπέγραψε στους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς. Σάρωσε τους τίτλους στις μικρές Εθνικές της χώρας του και από το 2019 είναι βασικό στέλεχος της ανδρικής ομάδας. Στα 21 χρόνια του έχει όλο το μέλλον μπροστά του και οι συμπατριώτες του περιμένουν από τα δικά του χέρια τη διάκριση στο Eurobasket. Και κάτι ακόμα. Ενώ οι συμπατριώτες του θεωρούν υποχρέωσή τους να μάθουν αγγλικά, αυτός τα έμαθε όχι σε κάποιο φροντιστήριο, αλλά παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και βλέποντας παιδικά προγράμματα στην καλωδιακή τηλεόραση!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This