Μια ακόμα πρωτιά της Μαίρης Χρονοπούλου στην τηλεόραση που ξέρουν ελάχιστοι – Την αποκαλύπτει στο newsbreak ο Μανώλης Μαυρομμάτης

Must Read

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης θυμάται το 13ο ανακριτικό γραφείο του Ν. Φώσκολου

Το 1971 η τηλεόραση είχε αρχίσει να… στέκεται στα πόδια της. Είχε τηλεπαιχνίδια, αμερικάνικα σήριαλ, αλλά κανένα ελληνικό!

Μια προσπάθεια του Κώστα Σισμάνη, ένα χρόνο νωρίτερα, να γυριστεί το πρώτο ελληνικό έργο συνεχείας, όπως το διαφήμιζαν τότε, είχε μείνει στη μέση. Γυριζόταν σε φιλμ που ήταν στοίχιζε ακριβά γεγονός που δεν μπορούσε να αντέξει η παραγωγός εταιρεία.

Τον Φεβρουάριο του 1971 κάνει πρεμιέρα στην κρατική ΕΡΤ το πρώτο ελληνικό σήριαλ σε βίντεο. Λέγεται «13ο Ανακριτικό Γραφείο». Στο πρώτο επεισόδιο στις 13 Φεβρουαρίου συμμετέχει ως γκεστ σταρ τη Μαίρη Χρονοπούλου, γεγονός εντυπωσιακό σε μια εποχή που οι σταρ της μεγάλης οθόνης δεν καταδέχονταν να παίζουν στη μικρή. Δεν ήταν μόνο ο φόβος για το νέο μέσο. Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί που είχαν συμβόλαια με τα μεγάλα αστέρια δεν ήθελαν να εμφανίζονται στη μικρή οθόνη για να μη… φθαρούν. Όχι σε σήριαλ που δεν υπήρχαν, αλλά ούτε καν σε εκπομπές!

Το σήριαλ ξεκίνησε με εξαιρετικές προοπτικές. Συγγραφέας ήταν ο Νίκος Φώσκολος, δημιουργός μεγάλων κινηματογραφικών και ραδιοφωνικών επιτυχιών, παραγωγός ο Νίκος Νικολαρέας, γνωστός ως «συνεργάτης χωρίς όνομα».

Μια ακόμα έκπληξη βρίσκεται στον σκηνοθέτη. Είναι ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ναι ο άνθρωπος που «έντυσε» με τη φωνή του τόσες και τόσες αθλητικές διοργανώσεις, που υπήρξε ευρωβουλευτής της Ν.Δ και τόσα άλλα έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στην Ιταλία. Μίλησε στο «newsbreak» για την πρώτη συνεργασία του με την Μαίρη Χρονοπούλου και τη φιλία τους στη συνέχεια.

«Το 13ο Ανακριτικό Γραφείο γυριζόταν σε ένα ξυλουργείο στην οδό Αλκαμένους που είχε διαμορφωθεί σε στούντιο. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο τρόπος εγγραφής σε βίντεο. Το πρόγραμμα διαρκούσε τριάντα λεπτά. Εάν στο 29ο λεπτό γινόταν ένα λάθος έπρεπε να το γυρίσουμε από την αρχή. Δεν υπήρχε μοντάζ και συνήθως χρησιμοποιούσαμε ένα ντεκόρ. Όλα αυτά έπρεπε να τα εξηγώ στους ηθοποιούς που για πρώτη φορά γνώριζαν το νέο μέσο κι έπρεπε να προσαρμοστούν. Η Μαίρη ήταν πάντα ατρόμητη. Έπαιξε εξαιρετικά το ρόλο της. Υποδυόταν μια μυστηριώδη γυναίκα στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Πρωταγωνιστές ήταν ο Γιώργος Τζώρτζης, ο ανακριτής και η Αλεξάνδρα Λαδικού η γραμματέας του που ήταν και ερωτευμένη μαζί του για να υπάρχει και λίγος έρωτας σε μια αστυνομική σειρά».

Το σήριαλ δεν μακροημέρευσε αφού στο απέναντι κανάλι κάθε Σάββατο βράδυ στις δέκα υπήρχαν οι «Επικίνδυνες Αποστολές». Μακροημέρευσε όμως η φιλία του Μανώλη Μαυρομμάτη με τη Χρονοπούλου.

«Βρεθήκαμε πιο κοντά δύο χρόνια αργότερα όταν είχε σχέση με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν το καλοκαίρι της Μεταπολίτευσης έχω πάρει τα δικαιώματα για την Ελλάδα του μοναδικού θεατρικού έργου που έγραψε ο Πάμπλο Νερούδα, το «η δόξα και ο θάνατος του Χοακίν Μουριέτα». Είχα κάνει την μετάφραση κι ήθελα από τον Μίκη Θεοδωράκη να γράψει τη μουσική που μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα. «Πάμε να τον βρούμε» μου λέει η Μαίρη, μπαίνουμε στο αυτοκίνητό της και πάμε στο Βραχάτι για να συναντήσουμε τον Μίκη που είχε άλλες υποχρεώσεις με τις συναυλίες που έδινε και την πολιτική. Μου έκανε όμως εντύπωση η αποφασιστικότητά της».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This