Στ. Κοντονής στη “ΔΙΚΗ”: «Στο τελευταίο βαγόνι του τρένου ο 18χρονος – Να φτάσουμε στον μηχανοδηγό/χρηματοδότη»

Οι τοποθετήσεις του για τα τεκταινόμενα

Must Read

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην υπουργός Αθλητισμού και Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής και μίλησε για το θέμα της οπαδικής βίας.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και αν πρόκειται για διατάξεις που ήδη ισχύουν: «Δυστυχώς αυτές οι διατάξεις του νόμου του 2015 ξηλώθηκαν στην κυριολεξία μία προς μία μετά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Αθλητισμού και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Από τον δε αθλητικό νόμο που είχα καταθέσει σε διαβούλευση δεν ξέρω τι έχει μείνει από αυτόν. Το μίνι νομοσχέδιο που είχαμε περάσει για την εξυγίανση των ΠΑΕ για να μην έχουμε το φαινόμενο να πέφτουν στη Γ’  Εθνική και να αφήνει απλήρωτο όλο τον κόσμο, το κράτος, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους ποδοσφαιριστές, τους προμηθευτές.

Δεν ξέρω τι απέμεινε από εκείνο το νομοθέτημα που εγώ εφάρμοσα με απόλυτη αυστηρότητα και δικαιοσύνη. Αν έρθει κάποιος σήμερα και πει ότι μεροληπτούσα υπέρ κάποιας ομάδας, ευχαρίστως να τον ακούσω. Πρώτον όταν πρωτοανέλαβα είχα απαγορεύσει τους αγώνες για κάποιες αγωνιστικές και αμέσως μετά είχαμε προχωρήσει σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών γιατί θέλαμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, και να μη συμβεί τίποτα από ό,τι γινόταν εκείνη την περίοδο. Θυμίζω το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο τότε από ό,τι ζούμε τώρα, με καθημερινές και μόνιμες αντεγκλήσεις μεταξύ των προέδρων των μεγάλων ΠΑΕ, ο οπαδικός Τύπος έσταζε αίμα».

Και πρόσθεσε: «Για τον κ. Βρούτση είναι αυτό που λέει ο λαός «πως τα φέρνει η ζωή». Τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έλεγε εναντίον του νόμου. Οι παρεμβάσεις του ήταν μνημείο και στην επιτροπή και στην ολομέλεια, και αυτού και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα θα έρθει να υπερασπιστεί τα μέτρα του νόμου του 2015. Διότι αυτά που εξαγγέλθηκαν ότι θα νομοθετηθούν, είναι διατάξεις που περιέχονταν στον νόμο του 2015. Προφανώς δεν ξηλώνονται όλα, κάτι μένει. Για παράδειγμα, έμειναν οι αθλητικές δικαστές. Σήμερα πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αν υπάρχει νόμος, τότε οι άνθρωποι φαίνεται ότι είναι και άσχετοι. Αλλά όταν ένας δημοσιογράφος ο οποίος σήμερα είναι στους συμβούλους του πρωθυπουργού και τότε με στόλιζε όταν ήμουν υφυπουργός Αθλητισμού, τώρα θα βρεθεί στην πολύ δύσκολη θέση να υπερασπιστεί αυτά που κατήγγειλε τότε. Έτσι τα φέρνει η ζωή.

Μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αξία όταν υπάρχει κενό νόμου, λαμβάνεται μια απόφαση αμέσως, και αυτή περνάει από τη Βουλή μετά από 40 μέρες, αν δεν κάνω λάθος. Οι άνθρωποι είναι σε μια κατάσταση πανικού. Κι αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι όλα τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει τον Αύγουστο πήγαν στον κάλαθο τον αχρήστων. Ένα εφάρμοσαν και ήταν λάθος, αυτό της επιστροφής της Αστυνομίας στους αγωνιστικούς χώρους. Τεράστιο λάθος».

Αν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι μετά τα μέτρα της κυβέρνησης: «Δεν το ξέρω αν θα προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μέτρα για την ώρα δεν έχουμε δει. Κάνω μια έκκληση για να μην εξευτελιστεί κάθε έννοια κράτους: να διαβάσουν την κείμενη νομοθεσία και μετά να πάνε στη Βουλή. Γιατί αν ισχύουν διατάξεις από παλιότερα νομοθετήματα, θα πρέπει αυτές να τις έχουν υπόψη τους. Εκτός κι αν νομοθετούν στο πόδι, ως συνήθως. Το δράμα είναι ότι εδώ έχουμε έναν οπαδό ο οποίος συνελήφθη και δεν ομολόγησε μόνο την πράξη του άλλα και ότι ήταν μέλος μιας συμμορίας, μιας εγκληματικής οργάνωσης. Μου θύμισε τον τρόπο που λειτούργησε η Χρυσή Αυγή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. SMS, εντολές, εξοπλισμός αυτών των ανθρώπων με εκρηκτικά και οδηγίες πως να τα χρησιμοποιήσουν. Ο άνθρωπος αυτός είναι το τελευταίο «βαγόνι» μιας «αμαξοστοιχίας». Και έχει υποχρέωση ο ίδιος και η οικογένειά του απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που χαροπαλεύει αλλά και στον ίδιο και στο μέλλον του, να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη και να αποκαλύψει ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τον εξόπλισαν και τον κατηύθυναν. Διότι μόνο έτσι, «βαγόνι» με το «βαγόνι» να φτάσουμε στον «μηχανοδηγό», όσο ψηλά κι αν είναι αυτός. Αυτός ο οποίος τους εξόπλισε με τα εκρηκτικά πρέπει να δούμε ποιος είναι, πώς βιοπορίζεται, πώς έχει τη δυνατότητα να αγοράζει εκρηκτικές ύλες και να τις διανέμει σε ανθρώπους οι οποίοι είναι έτοιμοι να πράξουν το οτιδήποτε. Και αν τον βρούμε, αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα τότε από πού την αντλεί; Αυτό είναι το δύσκολο έργο της δικαιοσύνης και κάνω έκκληση και σε αυτόν και στην οικογένεια του για να συνδράμουν στη δικαιοσύνη για να βρει και τα ελαφρυντικά που προβλέπει ο νόμος.

Θέλω να τονίσω ότι κάτι που ανέφερε ο νόμος του 15 ήταν ότι προσπαθούσαμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτούς που πυροδοτούν τη βία είτε είναι παράγοντές είτε είναι και δημοσιογράφοι κλπ. Υπάρχει σχετική διάταξη στον νόμο του 2015.

Διάβαζα ένα άρθρο στην ιστοσελίδα in.gr που ανήκει στον όμιλο ΜΜΕ ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη και αν διαβάζατε τι έγραφαν για την αθλητική δικαστή της Super League η οποία εξέδωσε την απόφαση για τον αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, θα λέγατε ότι δεν είμαστε σε κράτος δικαίου, ότι δεν είμαστε σε ευνομούμενη πολιτεία. Μια δικαστίνα που έκανε το καθήκον της, η απόφασή της επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων, δέχτηκε μια άθλια επίθεση. Και τη χαρακτήριζαν και οπαδό του Παναθηναϊκού λες και ο δικαστής, ή ο υπουργός, ή ο δημόσιος λειτουργός θα βάλουν πάνω από το καθήκον τους την ομάδα τους. Η δικαιοσύνη δεν έκανε απολύτως τίποτα, ούτε καν προστάτευσε τη συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό. Θα έπρεπε τουλάχιστον να διαταχθεί μια προκαταρκτική εξέταση η οποίαν θα έβαζε τα πράγματα σε μια σειρά. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα».

Συμπλήρωσε δε: «Όλοι μπαίνουμε σε κριτική, δεν εξαιρείται κανένας. Όταν όμως αυτή η κριτική γίνεται στο πλαίσιο να οξυνθούν τα πνεύματα, να δημιουργηθεί μια έκρυθμη κατάσταση και να πυροδοτηθεί η οπαδική βία, τότε αυτό πρέπει να απασχολήσει τη δικαιοσύνη και τις εισαγγελικές αρχές. Το τι θα κάνει ο καθένας ατομικά είναι δικός του λογαριασμός. Αλλά όταν αυτό πυροδοτεί κοινωνικές εκδηλώσεις αυτού του τύπου, τότε δεν μπορεί να μένουν ανέλεγκτα. Στα πλαίσια του νόμου, έπρεπε να ελεγχθεί και αν είχαμε την τέλεση αδικήματος να προχωρήσει η διαδικασία. Άμα δεν την είχαμε θα πήγαινε η υπόθεση στο αρχείο».

Για το ότι η δικαιοσύνη κάνει έρευνα για υποκίνηση βίας ψάχνοντας τον «μηχανοδηγό» των επεισοδίων: «Νομίζω ότι επειδή φτάσαμε σε δύο ανθρωποκτονίες και σε μία απόπειρα, έπρεπε να κινηθούν και όλες οι σχετικές διαδικασίες και να κάνουν επιτέλους άπαντες το καθήκον τους. Ελπίζω να φτάσει στο τέλος. Εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος ως πολίτης από τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στις καθυστερήσεις, και στον τρόπο οργάνωσης. Αυτό βολεύει πάρα πολλούς, και δικαστές και δικηγόρους, αυτοί που την πληρώνουν είναι οι δικαστικοί υπάλληλοι. Πρέπει κάποτε αυτό το πρόβλημα να λυθεί. Το έχουν λύσει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και εμείς έχουμε ρυθμούς απονομής και λειτουργίας της δικαιοσύνης σαν να είμαστε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Έτσι δεν γίνεται. Πολλές υποθέσεις οδηγούνται στην παραγραφή και αυτό ενδυναμώνει στον πολίτη το αίσθημα της ατιμωρησίας. Και η ατιμωρησία φέρνει την αυτοδικία. Και μετά από εκεί δεν μαζεύεται το ζήτημα, δεν βγαίνει άκρη».

Αν ασχολήθηκε ποτέ κανείς με τις αιτίες της οπαδικής βίας: «Εγώ είχα ασχοληθεί. Στον νόμο είχε βοηθήσει και ο Πέτρος Κωνσταντινέας και θα θυμάται τι είχαμε τραβήξει όταν μας έλεγαν ότι ήταν αντισυνταγματικός. Είχα καταγγείλει τότε τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι το κόμμα που στηρίζει την παράγκα τότε στο ποδόσφαιρο γιατί η σύγκρουσή ήταν για την ΕΠΟ και τα αίσχη που γινόταν τότε. Στον νόμο προβλέπονταν υψηλότατα διοικητικά πρόστιμα για παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή πυροδοτούν την οπαδική βία ή συγκροτούν ομάδες κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όταν αυτά δεν εφαρμόζονται σε βάθος χρόνου, βλέπετε τι γίνεται. Δεν νομίζω ότι μπήκε κανένα πρόστιμο μετά από τη δική μου θητεία. Είχα και μια πληροφορία από συνεργάτες μου στο υπουργείο ότι χαρίστηκαν και πρόστιμα τα οποία είχα επιβάλλει εγώ».

Ποιο ήταν το κίνητρο εκείνων που έσβησαν τα πρόστιμα που επέβαλλε: «Εμένα όσοι προσπάθησαν να με επηρέασουν, δεν τόλμησε κανείς και πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι όποιος θέλει να πει ότι δεν κινήθηκα σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης, ας το πει. Για παράδειγμα, ας πει ότι ευνόησα τον Παναθηναϊκό. Δεν είχα κλείσει τη Θύρα 13; Επειδή διαχειριστήκαμε κρίσιμα ζητήματα πρέπει να δίνουμε λογαριασμό στην κοινωνία όσοι ήμασταν βουλευτές και βρεθήκαμε σε υπουργεία. Και στο κόμμα μας έπρεπε να δώσουμε λογαριασμό αλλά δεν δώσαμε γιατί δεν μας ζήτησε κανείς, όπως και στην κοινωνία καθημερινά. Και να ακούμε και παραλογισμούς. Αυτό είναι η ζωή. Η οικονομική εξουσία δεν είναι υπέρτερη της πολιτικής. Αν το πίστευα αυτό δεν θα έδινα τον αγώνα που έδωσα. Υπέρτερη εξουσία είναι ο λαός και ό,τι εκπορεύεται από αυτόν».

Για το αν δεν υπάρχουν ελπίδες για να βρεθεί ο «μηχανοδηγός» της οπαδικής βίας: «Εδώ είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων για να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο. Αν επικρατήσει ομερτά από τους συλληφθέντες, με τι «όπλα» θα προχωρήσει η δικαιοσύνη; Εδώ πρέπει να συνδράμουν για να βρουν και μια άλλη αντιμετώπιση από την ίδια τη δικαιοσύνη αυτοί που εμπλέκονται και έχουν ομολογήσει.

Για το ότι δεν προχωρούν άλλες πιο προχωρημένες υποθέσεις: «Αν δεν προχωρούν άλλες ώριμες υποθέσεις, τότε μιλάμε για άλλες καταστάσεις. ¨όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης και έβλεπα καταστάσεις τέτοιου τύπου, επενέβαινα στο πλαίσιο των υπηρεσιακών μου καθηκόντων. Δεν υπερέβαινα τον νόμο, ούτε τη θέση μου. Αλλά είχα ζητήσει έρευνες, είχα κάνει αναφορές και στα προϊστάμενα κλιμάκια του Αρείου Πάγου».

Για το ραντεβού των κ.κ Βρούτση, Οικονόμου με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη: «Έχω την εντύπωση ότι το ραντεβού είναι για να φωτογραφηθούν οι δύο υπουργοί και να κάνουν δηλώσεις λαϊκής κατανάλωσης μετά την έξοδό τους από το γραφείο της εισαγγελέως. Δεν έχω καταλάβει τι σημαίνει η «αναβάθμιση» της έρευνας. Δηλαδή θα θεσπίσουν νέους κανόνες ποινικής δικονομίας;».

Για το δίπολο οπαδικής βίας-διαφθοράς: «Ήταν το πρώτο που είχα πει ως υπουργός Αθλητισμού. Γι’ αυτό ακριβώς η μάχη που έδωσα δεν ήταν μόνο με τους οργανωμένους στρατούς, ήταν τότε με την ΕΠΟ η οποία ήταν μια «σφηκοφωλιά», ένα απόλυτο διαφθορείο. Γι αυτό το πρώτο που έκανα ήταν με τον νόμο του 2015 να τοποθετηθούν αθλητικοί δικαστές. Εκείνοι οι οποίοι δίκαζαν τις υποθέσεις είχαν «παρελάσει» όλοι από το γραφείο του κ. Ανδρεάδη. Ήταν ντροπιαστικές οι καταστάσεις. Μετά, δε, σε συμφωνία με τη FIFA και την UEFA, διότι τότε πήγαν να αλλάξουν τους αθλητικούς δικαστές που ο νόμος είχε επιβάλλει, από το Ρίο όπου ήμουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σταμάτησα το Πρωτάθλημα. Έγινε η 1η αγωνιστική, είπα ότι αυτό δεν το ανεχόμαστε, σταματάει το πρωτάθλημα και τότε ήρθε η FIFA και μπήκε μια κατάσταση με διορισμένη διοίκηση, επανήλθαν κάποια πράγματα και σήμερα βλέπουμε και λίγο ποδόσφαιρο, δηλαδή δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής. Πέρσι το πρωτάθλημα κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική. Αυτά ήταν όνειρα θερινής νυχτός όταν εγώ ήμουν υπουργός».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This