Γ. Αναστασίου στη “Δίκη”: «Τον Ολυμπιακό ποτέ δεν τον ξεγράφεις, αλλά έχει καταργήσει την ποδοσφαιρική λογική»

Όλα όσα ανέφερε

Must Read

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο προπονητής Γιάννης Αναστασίου και μίλησε για το ντέρμπι Δικεφάλων ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, τις αλλαγές σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τη συνέχεια στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τις αλλαγές στο Ολυμπιακό μετά και το «διαζύγιο» με τον Πέδρο Άλβες: «Ο Ολυμπιακός ήταν ένα πρότυπο σαν ομάδα στο πώς λειτουργούσε το ποδοσφαιρικό τμήμα, το σκάουτινγκ, πώς έφερνε του παίκτες και τους προπονητές, την εξέλιξη που είχε ως κλαμπ, τις επιτυχίες που είχε σε Ελλάδα και Ευρώπη, έδειχνε μια σταθερή πορεία και είχε και πωλήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει χαθεί η μπάλα. Δεν ξέρω τι πλάνο υπάρχει, ποιος αποφασίζει. Με τη ροή που υπάρχει εκεί φαίνεται ότι θα τρέξουν εξελίξεις και με την αλλαγή προπονητή δεν νομίζω ότι φάνηκε η διαφορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού σε σχέση με τον Μαρτίνεθ, ότι η εικόνα της ομάδας είναι αυτή που περιμένουν. Όταν κάθε τρεις και λίγο αλλάζεις παίκτες, προπονητή και τεχνικό διευθυντή καταργείται η ποδοσφαιρική λογική. Όταν δεν γνωρίζεις εκ των έσω δεν ξέρεις για ποιον λόγο γίνονται κάποια πράγματα».

Για την αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό: «Πάντα υπάρχει ρίσκο όταν γίνεται μια αλλαγή προπονητή στη μέση της σεζόν. Αλλά αυτός που παίρνει τέτοιες αποφάσεις είναι αυτός που θα δικαιωθεί ή όχι. Αυτό που δεν κατανοεί ο κόσμος κι εμείς οι προπονητές είναι πως είναι επιχειρηματίες και θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν κάποια απόφαση. Αλλά για μένα είναι με το πώς λειτουργεί κάποια ομάδα, ποιο είναι το πλάνο. Στην Ελλάδα παίρνουμε τον Αναστασίου γιατί έχει αυτή τη φιλοσοφία και όταν ρωτάς το κλαμπ ποια είναι η φιλοσοφία του για να «κουμπώσω» και να το εξελίξω, λένε πάρε τα κλειδιά και κάνε ό,τι θες. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι ευχάριστο και λειτουργικό για μια ομάδα και ειδικά για τις κορυφαίες που θέλουν να πετύχουν στόχους κερδίζοντας τίτλους και να διακριθούν στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρχει πλάνο και λειτουργία και πολλές βλέπουμε ότι είναι τι θα θέλει είτε ο προπονητής είτε ο τεχνικός διευθυντής. Όταν κερδίζεις είναι όλοι πετυχημένοι και όταν χάνεις είναι άχρηστοι. Καμιά φορά μπορεί να μην ανταγωνιστικά για κάποια ομάδα αλλά  να υπάρχουν πωλήσεις που να κάνουν καλό στον επιχειρηματία οικονομικά. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε μπροστά το αγωνιστικό. Στην Ελλάδα είναι τέσσερις δυνατές ομάδες και το πρωτάθλημα το παίρνει ένας. Οι άλλες τρεις πρέπει να βρουν τρόπο να γίνουν καλύτερες και να ισοσκελίσουν την αγωνστική αποτυχία της σεζόν. Πέρσι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός αλλά εξέλιξε κάποιους παίκτες και φέτος βλέπει τα αποτελέσματα».

Αν ο Ολυμπιακός είναι εκτός διεκδίκησης του τίτλου: «Τον Ολυμπιακό δεν μπορείς ποτέ να τον ξεγράψεις από τη στιγμή που έχει ακόμα 5+10 παιχνίδια στα πλέι οφ. Αυτό που προβληματίζει είναι η εικόνα του. Δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστραφεί και να γίνει καλύτερη. Δεν πείθει αγωνιστικά. Στη Λεωφόρο έβαλε δύο αριστερούς μπακ τους οποίους άλλαξε και τους δύο στο ημίχρονο. Μετά μπήκε το τρίτο αριστερό μπακ, ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο με δύο φορ, έχανε η ομάδα 1-0, μετά έγινε το 2-0 και έβγαλε τον έναν φορ και έβαλε τον Ποντένσε και θα πήγαινε ο Μασούρας σαν δεύτερο φορ. Σκέφτομαι αν υπήρχε Έλληνας προπονητής και τα έκανε αυτά στον Ολυμπιακό τι θα τον έκαναν; Θα τον είχαν κρεμάσει στο Πασαλιμάνι; Απαξιώνουμε πάρα πολύ τον Έλληνα προπονητή, πάντα θεωρούμε ότι ο ξένος έχει μια ικανότητα που δεν την έχει ο Έλληνας. Πιστεύω ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες προπονητές για κάθε ομάδα στην Ελλάδα αλλά όλοι θέλουν τον χρόνο τους. Και το κυριότερο είναι ότι χρειάζεται ένα πλάνο, χωρίς αυτό δεν μπορείς να πετύχεις».

Για τις «αλχημείες» του Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό: «Ήρθε ένας προπονητής που δεν ήξερε την ομάδα, είδαμε πολλές «αλχημείες». Σίγουρα υπήρχε έλλειψη παικτών αλλά και πάλι το να παίζει με τον στόπερ σέντερ φορ, τον Τζούρισιτς και τον Ακαϊντίν σαν αριστερό εξτρέμ και στη διάρκεια του αγώνα ο Κώτσιρας από δεξί μπακ να γίνεται χαφ. Από συνθήκη μπορεί αυτό να γίνει σε ένα παιχνίδι, να μην έχεις αλλαγές αλλά αν αυτό συνεχίζεται είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει και νομίζω ότι στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει ποδοσφαιρική λογική. Αλλά κάποιες φορές αυτή καταργείται με κάποιες επιλογές που κάνουμε οι εκάστοτε προπονητές. Ίσως κάποιες φορές να υπερεκτιμάμε και τους εαυτούς μας ή την ομάδα. Σίγουρα θα κριθεί στο τέλος της σεζόν γιατί πολλές φορές κερδίζουμε ένα παιχνίδι και υπάρχουν διθύραμβοι και χάνεις το επόμενο παιχνίδι και υπάρχει απόλυτη απαξίωση. Πρέπει να υπάρχει μια λογική, μια πρόοδος, μια εξέλιξη. Με τόσα προβλήματα ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση με τον Ολυμπιακό και με τον Ατρόμητο χωρίς να υπάρχουν οι επιλογές των δύο βασικών του φορ, του Ιωαννίδη και του Σπόραρ, κέρδισε τον Ολυμπιακό στο Πρωτάθλημα. Άλλαξε ο προπονητής και υπήρξε μια βελτίωση. Στον Ολυμπιακό έφυγε ο προηγούμενος προπονητής, ήρθε ο επόμενος και δεν είδαμε κάποια βελτίωση. Είναι που προσπαθείς να δεις κάποια πράγματα θετικά για να πεις ότι η αλλαγή πέτυχε».

Αν είναι ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να πάρει το Πρωτάθλημα ή υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος: «Ευκαιρία είχε και πέρσι, έχει και φέτος. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατός, η ΑΕΚ έχει πλέον ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Ο ΠΑΟΚ θα μπει και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός έχει το Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι αυτές οι τρεις ομάδες έχουν τον πρώτο λόγο και είναι πολύ κοντά, οι διαφορές δεν είναι τεράστιες. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και δεν μπορείς να υποτιμήσεις και τον Ολυμπιακό».

Για την ατάκα Μελισσανίδη στον Λιβάι Γκαρσία ότι δεν θα τον πουλήσει ποτέ: «Αυτό που έμαθα στο εξωτερικό είναι ότι κάθε παίκτης έχει την τιμή του. Δεν νομίζω ότι το εννοεί και αν υπάρξει μια καλή πρόταση, είναι επιχειρηματίας. Κάποια στιγμή θα έρθει και η επιθυμία του παίκτη. Γιατί αν παίξει στο ελληνικό Πρωτάθλημα, το κερδίσει 1-2 φορές με την ΑΕΚ και παίξει και στην Ευρώπη και βλέπει ότι από ένα σημείο και μετά δεν έχει κίνητρο να καταφέρει κάτι άλλο, είναι σε μια καλή ηλικία και έρθει μια καλή πρόταση που θα καλύπτει και τα θέλω της ομάδας και του ποδοσφαιριστή, θεωρώ ότι θα είναι κάτι φυσιολογικό, θα το κατανοήσει και η ομάδα. Για μένα κάθε ποδοσφαιριστής έχει την τιμή του και όταν έρθει μια σωστή πρόταση, πρέπει να φεύγει».

Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: «Γενικά σαν εικόνα και μονομαχία Λουτσέσκου-Αλμέιδα είχε δείξει επικράτηση της ΑΕΚ. Έδειχνε αγωνιστικά η ΑΕΚ ότι όταν  έβρισκε αντίπαλο τον ΠΑΟΚ έβρισκε τα κουμπιά του και εκμεταλλευόταν τις αδυναμίες του και τα λάθη που έκανε. Επειδή θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ έχει ωριμάσει αρκετά σαν ομάδα, νομίζω ότι έχει έναν έξυπνο προπονητή που γνωρίζει πολύ καλά που βρίσκεται και τι έχει να αντιμετωπίσει και τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ, πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι εντελώς διαφορετικός στο παιχνίδι με την ΑΕΚ από πλευράς τακτικής. Ο Λουτσέσκου προσπαθούσε να επιβάλλει τις αρχές του, με το μπιλντ απ από πίσω που η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που της αρέσει να πρεσάρει ψηλά με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό το πλήρωσε σε αρκετά παιχνίδια όπως πέρσι με το ατομικό λάθος του Κουλιεράκη, μετά στα πλέι οφ με την κόκκινη κάρτα του Κάργα πολύ νωρίς. Νομίζω θα είναι πολύ διαφορετικός ο ΠΑΟΚ, αυτή τη στιγμή έχει αυτοπεποίθηση, πατάει καλά, έχει ψυχολογία, έχει υπομονή, έχει ωριμότητα. Αυτό που βλέπω στον ΠΑΟΚ είναι ότι δίνει ελάχιστες ευκαιρίες στους αντιπάλους του το οποίο είναι σημαντικό για μια ομάδα που θέλει να πάρει το Πρωτάθλημα, να μη δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο να τον απειλήσει, να είναι μόνο μία-δύο φάσεις και αυτές λόγω της ατομικής ποιότητας των αντιπάλων. Στην κατάσταση που είναι, ο ΠΑΟΚ πατάει καλά αλλά και η ΑΕΚ επανέρχεται μετά τον αποκλεισμό της από το Κύπελλο και την Ευρώπη, δεν έχει παιχνίδια, επανέρχονται οι παίκτες, έχει επιλογές ο προπονητής, έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στον ΠΑΟΚ. Αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ από πλευράς τακτικής γιατί η προσέγγιση της ΑΕΚ θα μείνει ίδια και θα παίξει ρόλο η ατομική ικανότητα των παικτών αλλά και ποια ομάδα θα εκμεταλλευτεί τα λάθη του αντιπάλου».

Αν βλέπει παιχνίδι με πολλά γκολ: «Θα μπουν γκολ στο ματς γιατί η ΑΕΚ παίζει επιθετικά, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλός στην επιθετική μετάβαση, και οι δύο ομάδες έχουν ποιοτικούς παίκτες στην επίθεση. Αμυντικά θεωρώ την ΑΕΚ πιο ευάλωτη με την έννοια ότι παίζει πιο ψηλά και το στιλ παιχνιδιού της είναι τέτοιο που παίζει σε ανοιχτό γήπεδο, πολλές φορές ρισκάρει, παίζει ένας εναντίον ενός σε όλο το γήπεδο και με την ποιότητα που έχει ο ΠΑΟΚ στην επίθεση θα της δημιουργήσει προβλήματα. Αλλά και η ΑΕΚ με την ποιότητα που έχει μπροστά έχει και αυτή τους παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον ΠΑΟΚ οπότε εκτιμώ ότι και οι δύο ομάδες θα σκοράρουν».

Αν οι δύο ομάδες το πάνε πιο συντηρητικά λόγω και της βαθμολογικής τους θέσης: «Βλέποντας τη φιλοσοφία του κ. Αλμέιδα αυτόν τον 1,5 χρόνο παρουσίας του στο ελληνικό Πρωτάθλημα, δεν νομίζω ότι θα την αλλάξει. Θεωρώ ότι και ο ΠΑΟΚ δε θα αλλάξει, απλώς έχει μετά και το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, ακολουθεί η Ευρώπη, έχει πολλά παιχνίδια και όλα είναι κρίσιμα. Είναι σημαντικό τι στόχους έχει. Θεωρώ ότι θέλουν και τους τρεις, να πάνε όσο πιο μακριά στην Ευρώπη και να κατακτήσουν Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Οπότε θεωρώ ότι η προσέγγιση του ΠΑΟΚ θα είναι εντελώς διαφορετική από το πώς αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στα προηγούμενα παιχνίδια».

Αν στοιχίσει στον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι είναι μέσα σε τρεις διοργανώσεις: «Ο ΠΑΟΚ φέτος δείχνει πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο σοβαρός, πολύ πιο συγκεντρωμένος. Νομίζω ότι το γεγονός ότι έχει ανοίξει πολύ το rotation έχει βοηθήσει πάρα πολύ, όλοι οι παίκτες αισθάνονται χρήσιμοι και σημαντικοί για την ομάδα. Οι νίκες είναι πολύ σημαντικές, ο ΠΑΟΚ δεν δίνει πολλές ευκαιρίες στον αντίπαλο, αυτό δείχνει ως τώρα. Αλλά με την ΑΕΚ είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρώ ότι δε θα κριθεί και το Πρωτάθλημα. Αλλά αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει, σίγουρα θα πάρει ψυχολογία όπως και η ΑΕΚ αν κερδίσει μέσα στην Τούμπα. Όμως έχει δρόμο το Πρωτάθλημα, είναι πολύ ενδιαφέρον και αυτό είναι ευχάριστο για τους ποδοσφαιρόφιλους».

Αν ήταν ιδιοκτήτης ομάδας θα τη στελέχωνε με ξένους ή με Έλληνες και αν θα ήθελε ξένους ή Έλληνες διαιτητές: «Για μένα θα ήταν πιό σημαντικό το πώς θέλω να λειτουργήσω σαν ομάδα. Και μετά θα προσπαθούσα να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους που, για εμένα, είναι ένας διευθυντής ποδοσφαίρου, ο οποίος θα επιβλέπει όλο το οργανόγραμμα το πώς λειτουργεί η ομάδα, ευθύνες, αρμοδιότητες, ρόλους. Πιστεύω στους Έλληνες προπονητές, θεωρώ πως χρειαζόμαστε εκπαίδευση και μια κατεύθυνση γιατί θεωρώ ότι κάπου χάνεται η μπάλα. Θα κοίταζα να εκπαιδεύσω Έλληνες προπονητές ώστε σε βάθος χρόνου να μπορέσω να τους βάλω στην ομάδα γιατί μια ομάδα θα την πάρεις για μεγάλο διάστημα. Και θα είχα Έλληνες ποδοσφαιριστές για κορμό της ομάδας και οι επιλογές των ξένων θα γινόταν στοχευμένα ώστε να είναι παίκτες που κάνουν τη διαφορά και όχι ισάξιοι ή χειρότεροι των Ελλήνων. Για τους διαιτητές, έχω πει ότι η νέα γενιά των Ελλήνων διαιτητών είναι αξιόλογη. Και θεωρώ ότι είναι καλοί. Απλά υπάρχει προκατάληψη στη χώρα μας ότι όταν το λάθος το κάνει Έλληνας, το κάνει στοχευμένα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει το κράτος και οι αρμόδιες αρχές να σου επιτρέπουν το λάθος. Δεν γίνεται να κάνεις κάποιο λάθος και να σκέφτεσαι την επόμενη αν μπορείς να κυκλοφορήσεις ή να κινδυνεύεις εσύ ή η οικογένειά σου επειδή το έκανες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This