Τρίτωσε το… κακό με το «Noor 1»

Πότε θα οριστεί ο τέταρτος κατά σειρά ανακριτής;

Must Read

Νέα κωλυσιεργία στη διερεύνηση της τυχόν εμπλοκής του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση χρηματοδότησης για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να μεταθέσει τον ανακριτή που χειρίζεται τη δικογραφία, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

  • Από τον Βασίλη Τζήμτσο

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ενέκρινε τη μετάθεση του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου, ο οποίος είχε αναλάβει τη διερεύνηση της δεύτερης δικογραφίας που αφορά την υπόθεση μεταφοράς του φορτίου του λευκού θανάτου με το πλοίο «Noor 1», στην οποία είναι κατηγορούμενοι ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του.

Μόλις πέντε μήνες μετά την απόρριψη του αιτήματος του κ. Πετρόπουλου να μετατεθεί από τον Πειραιά στα δικαστήρια της Χαλκίδας για προσωπικούς λόγους, τώρα ο Αρειος Πάγος ενέκρινε τη μετάθεση του στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

18 χρόνια κάθειρξη

Συμπτωματικά η μετάθεση του κ. Πετρόπουλου αποφασίστηκε λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του Ευθύμιου Γιαννουσάκη για τους 2,1 τόνους του λευκού θανάτου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά σε 18 έτη κάθειρξη.

Στον συγκεκριμένο καταδικασθέντα και στην εταιρία του G Tankers κατέληξαν χρηματικά ποσά από τον κ. Μαρινάκη και συνεργάτες του. Αυτά τα εμβάσματα διερευνούσε ο ανακριτής, ο οποίος πλέον μετατίθεται…

Ο ανακριτής Διαφθοράς είχε αρχίσει ανακριτικές πράξεις στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης για ποιον λόγο μεγάλα χρηματικά ποσά από εταιρίες συμφερόντων του κ. Μαρινάκη και συνεργατών του κατέληξαν στην εταιρία G Tankers του Ευθ. Γιαννουσάκη, από τη βίλα της συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε πάνω από ένας τόνος ηρωίνης από το «Noor 1».

Όμως ο δικαστικός λειτουργός δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις ανακριτικές πράξεις, καθώς ο Αρειος Πάγος έκρινε πως πρέπει να μετατεθεί, αν και μόλις πριν από πέντε μήνες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημά του για μετάθεση στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας.

Το ίδιο δικαστικό όργανο άλλαξε άποψη μέσα σε πέντε μήνες…

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετάθεση του κ. Πετρόπουλου ήρθε με τη συμπλήρωση μόλις ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του στο νευραλγικό πόστο του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά, τον Οκτώβριο του 2019. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη θητεία του στη θέση αυτή.

Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος από την πρώτη στιγμή ήθελε να εξαιρεθεί από τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Μάλιστα, είχε υποβάλει δήλωση εξαίρεσης από την υπόθεση, καθώς ο πατέρας του υπήρξε ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Στη δήλωση εξαίρεσης είχε κάνει λόγο για «κακεντρεχή σχόλια» που έγιναν για τον πατέρα του, επειδή είναι ολυμπιακός και διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του την «ερυθρόλευκη» ποδοσφαιρική ομάδα. Τότε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είχε απορρίψει τη δήλωση εξαίρεσης, δίνοντας το πράσινο φως ώστε να συνεχίζει την ανάκριση ο κ. Πετρόπουλος.

Ομως όλους τους προηγούμενους μήνες δεν είχε κάνει κάποια ανακριτική πράξη, καθώς προηγούνταν δικογραφία που αφορούσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Λόγω του κινδύνου παραγραφής αυτής της υπόθεσης, είχε δώσει προτεραιότητα σε αυτή. Αποτέλεσμα; Να καθυστερεί η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στο «Noor 1». Και όταν -επιτέλους- ο ανακριτής ολοκλήρωσε τη δικογραφία του ΟΛΠ και έπρεπε να ασχοληθεί με την εκκρεμή εδώ και 31 μήνες δικογραφία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε τον περασμένο Ιούνιο να μετατεθεί στη… Χαλκίδα για προσωπικούς λόγους. Το αίτημα είχε υποβληθεί στον Αρειο Πάγο, εξετάστηκε και απορρίφθηκε.

Όμως πέντε μήνες μετά το ίδιο ανώτατο δικαστικό όργανο, ο Αρειος Πάγος, ενέκρινε τη μετάθεσή του, με αποτέλεσμα η δεύτερη δικογραφία που αφορά το «Noor 1» να αφήνεται εκ νέου στην τύχη της…

Ο τρίτος ανακριτής που απομακρύνεται

Είναι ο τρίτος κατά σειρά ανακριτής που είχε χρεωθεί την υπόθεση που αφορά τον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, αλλά τελικά δεν θα τη διεκπεραιώσει.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορά την εμπλοκή του γνωστού επιχειρηματία στη χρηματοδότηση του ναρκόπλοιου, με βάση τις διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που άσκησε τον Μάρτιο του 2018 η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των Β. Μαρινάκη, του δικηγόρου και συνεργάτη του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, του πρώην νόμιμου εκπροσώπου της εταιρίας Capital Νικόλαου Συντυχάκη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Αρχικά την υπόθεση είχε αναλάβει η ανακρίτρια Διαφθοράς Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία μετατέθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2018. Στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η ανακρίτρια Πειραιά Καλλιόπη Μάντακα, η οποία παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Την αίτηση είχε υποβάλει τον Μάιο του 2019, αλλά έγινε δεκτή τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όταν άλλαξε η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Ο επόμενος ανακριτής ήταν ο κ. Πετρόπουλος, που ορίστηκε τον Οκτώβριο του 2019, αλλά έναν χρόνο μετά μετατίθεται και αυτός, με αποτέλεσμα η δικογραφία να συνεχίσει να λιμνάζει μέχρι να οριστεί ο επόμενος ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά δυόμισι χρόνια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη για την υπόθεση του «Noor 1»…

Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι πότε θα οριστεί ο τέταρτος κατά σειρά ανακριτής και με το δεδομένο πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας βάζουν «λουκέτο» στα δικαστήρια για έναν μήνα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This